Johans filmår 2011

Som jag även sa i podden så vill jag betona att de här listorna är högst individuella. Topplistan framförallt. Jag är väl medveten om att de rent objektiv kan ha väldigt stora problem men ska försöka motivera varje val så gott jag kan.

Det finns flera filmer som jag missat under 2011 som mycket väl hade kunnat hamna på den här listan. Så länge som jag inte jobbar med att kika på film så kommer det alltid att vara så :/.

Topp 5

5. Martha Marcy May Marlene


Filmen inleds med en kvinna som flyr genom en skog. Man vet inte varför. Genom, en aning hoppig men otroligt effektfullt, hoppande mellan dåtid och nutid så nystas sakta men säkert upp att Martha (Elizabeth Olsen) har flytt från en sekt.

Otroligt skönt att slippa få handlingen skriven på näsan och själv lista ut varför Martha har så svårt att anpassa sig till de sociala koder som råder kring henne.
John Hawkes som fullkomligt briljerade i Winters Bone gjorde så även i den här filmen. Otroligt läskig karaktär och jag har en kännsla av att både han och Elizabeth Olsen kommer bli namn som gemene man kommer känna till de kommande åren.

4. Win Win

Efter att enbart producerat/regisserat kvalitet som The Station Agent och The Visitor så gör Thomas McCarthy det igen genom filmen Win Win.

Galet mysig film med den alltid lika säkre Paul Giamatti och skådespelardebutanten Alex Shaffer i huvudrollerna. Det gör absolut ingenting att den är lite förutsägbar, filmer med såhär mycket hjärta ser man inte ofta.

3. 50/50


Joseph Gordon Levitt spelar cancersjuk kille med 50% chans att överleva. Seth Rogen spelar hans bästis. Eftersom cancer är bland de vanligaste dödsorsakerna hos oss människor så kan också väldigt många relatera till den här filmen, och så även jag.

Udda med en film som inte bara visar det allra grisigaste med cancer, den sidan känner vi alla tyvärr igen alldeles för väl. Även om den inte skyggar iväg helt för det svarta så är den här filmen en riktig “feel good”-film som visar att vi människor har något gott inom oss.

Seth Rogen är där han gör sig allra bäst, i en biroll. Båda huvudpersonerna är grymma i sina roller. Ge inte fan i att se den här filmen bara för att du är allergisk mot Seth Rogen.

2. The Beaver


Kanske den mest otippade filmen i listan. Speciellt eftersom jag tycker att Mel Gibson (huvudrollsinnehavaren) verkar vara ett riktigt jäkla psykbryt. Det är lätt att tro att det här är en galen komedi om man kikar på omslaget. I själva verket är det raka motsatsen, ett ganska mörkt drama.

Att Jodie Foster (som både spelar Mel Gibsons fru och regisserar) valt att låta Mel Gibsons personlighetsklyvning hoppa in i en handdocka i form av en bäver är både modigt och galet. Hon lyckas sedan lyckas ro hem det hela trots att hon istället för att tona ner den flippade sidan av filmen skruva upp galenheten.

Jag tror inte det är till filmens fördel att vara så märklig. Kanske initiellt för att få mycket uppmärsamhet i marknadsföringen. Men att den går till så stora överdrifter stjälper nog trovärdigheten lite.

Mina känslor för filmen hoppade fram och tillbaka ända fram till slutet där all tvekan försvann, jag älskar den här filmen. Har man en nära med liknande psykiska åkommor så kommer man garanterat kunna dra paraleller. I annat fall kan det nog vara ganska svårt (men inte omöjligt) att uppskatta den här filmen.

1. This Is England ’88


Det här är ingen film. Det är en miniserie som visades i England innan jul. Men den var så otroligt bra att den inte bara platsar på min topp femlista utan även ror hem förstaplatsen ändå.

Att jag såg den här filmen med otroligt stora förväntningar vittnar min förra årets etta om som var This is England ’86 om.

Detta är lite utav en självbiografi för Shane Meadows där han ser sig själv som den lilla killen Shaun (Thomas Turgoose). Dock lägger inte Meadows så jättestor vikt på Shaun i den här filmen utan mer på relationen mellan Woody, Lol, Milky och de andra som av olika anledningar har glidit isär.

Serien börjar ganska långsamt men halvvägs in sker en stor konfrontation som får mig att böla som en liten flicka och resten av serien är en kännslomässig bergodalbana precis som TIE’86.

Om du inte redan sett de tidigare delarna av This is England. Gör det! Den här miniserien är ett måste men man måste ha sett vad som hänt tidigare för att förstå deras relationer. Inget sådant förklaras (som väl är) i serien.

När jag såg TIE’86 på Stockholms filmfestival berättade Meadows att han var sugen på att göra på den här delen av hans liv och en på nittiotalet så sagan är nog inte slut här.

5 största besvikelserna

5. Pirates of the Caribbean

De lyckades få mig besviken trots att jag hade sjukt låga förväntningar från början.

4. Cowboys and Aliens

Jag är ett stort fan av Jon Favreaus första Iron Man och hade förväntat mig något i den kvaliteten. Och på pappret så känns det som att den här filmen har et koncept som det inte går att misslyckas med. Fel hade jag. Känns otroligt slapp, grymt tråkig story (tror jag för jag kommer knappt ihåg den) och kulisserna ser ut att vara gjord av papier maché. Var alldeles för snäll mot den i min första recension.

3. Detective K

På den koreanska filmfestivalen “Seoul Stockholm” visades en film vid namn Detective K som enligt utsago var Sydkoreas största boxoffice-succé 2011. Förväntade mig en smart och snygg deckarnöt a la Conan men fick en pubertal slätstruken Jönssonligan.

2. Immortals

Visste vad jag gav mig in på när jag såg den här. Är ändå besviken på hur hjärndöd den är.

1. New Years Eve

Jag ÄR en sämre människa efter att ha sett den här. “Buhu jag råkade se {släng in typ Twilight här}”. Sluta gnäll! Det är en briljant film i jämförelse med den här kännslokalla botoxparaden. Allt som är fel med Hollywood (och mänskligheten också för den delen) fångar den här filmen. DAH!

5 filmer att se fram emot 2012

5. Django Unchained

Enligt mig har Quentin Tarantino (som regissör) inte en enda film att skämmas över och tror inte det här blir ett undantag.

4. The Dark Knight Rises

Åhååhåhååh baman.

3. Cloud Atlas


Det är mer att jag hoppas än att jag tror att det här blir bra. Vill så himla gärna ha en snygg och cool The Matrix i Neo Tokyo-miljö (Neo-Seoul i det hät fallet :P ).

Filmen kommer även sträcka sig bakåt i tiden så det blir förhoppningsvis ett epos och en fest för ögat.

2. Prometheus

Efter att precis ha sett om Alien och sett hur jäkla bra den håller sig 13 år senare vill jag så är det helt sjukt hur mycket jag vill se en sci-fi av Ridley Scott. Med tanke på den grymma trailern så ser det inte helt omöjligt ut.

1. Looper

Att geniet Shane Carruth, mannen bakom filmen Primer, samarbetar med den karismatiske Rian Johnson känns som en match made in heaven där helheten definitivt kommer bli större än summan av delarna. Jag tänker mig att det blir något Terry Gilliamskt i stil med De tolv apornas armé fast ännu ballare.

Släng Joseph Gordon Levitt och Bruce Willis på det så ska du få se på fan.

Bonus: Comic Book Men

Inte en film men nämner det iaf. De assköna killarna från podcasten Tell‘em Steve Dave får sin egna reality-serie på AMC. 12:e Februari så jäklar!

Johan

Föredetta poddare i "Har du inte sett den?"-podden, Buffypodden och Shinypodden. Sporadisk skribent.