Comic Book Men

http://youtu.be/mFmMc3HrwNw

Hoppa till första rubriken om du bara vill åt recensionen

Det är få saker jag sett fram emot det här året som Comic Book Men. Och för bara några minuter sedan så har jag precis fått se det första avsnittet. Efter att ha gästat Kevin Smith och Scott Mosier i deras podcast “Smodcast” ett flertal gånger så bestämde sig Bryan Johnson för att tillsammans Walter Flanagan dra igång sin egna podcast som efter lite om och men döptes till “Tell’em Steve-Dave” efter Walters enda replik i Kevin Smiths Mallrats.

De första avsnitten av TESD var ganska turbulenta och det kunde ibland ta veckor mellan avsnitten då Bry kämpade med något som tycktes vara någon slags manodepression. Det känns jäkligt dumt att säga det här men TESD var som allra bäst när Bry kämpade med sina inre demoner. Det var himla coolt att avsnitt efter avsnitt höra honom hitta upp till ytan.

Efter ett tag anslöt sig även Brian “Q” Quinn till TESD. Jag tyckte inte han tillförde något till podcasten och det var jag nog inte ensam om då man på twitter begärde “70% mindre Quinn”. Sakta men säkert så blev TESD en ganska slätstruken podcast där de flesta avsnitten handlade om vad de hade för planer för podcasten i framtiden (den berömda “redaktionella loopen” som diskuterats i “Obiter Dictum”).


Till vänster en bild ritad av Walter Flanagan. Sa att jag helst ville ha Manji från Blade off the Immortal men om det var tvunget att vara DC så ville jag ha “Arm Fall off Boy”. Han svarade med “Sorry Arm Fall off Boy was to weird not to do” :). Till höger mina Steve-Dave (Bryan Johnson) och Fanboy (Walter Flanagan)-figurer.

 

TESD har haft en del återkommande gäster som i sin tur har fått spin off podcasts (“Puck Nuts” och “I Sell Comics”). I “I Sell Comics” hostar Ming Chen (som är det konstanta mobboffret i TESD) och Michael Zapcic. Jag är lite kluven till deras podd. Tycker Ming gränsar till hybris där men samtidigt är det lite härligt med nördar med hybris.

Comic Book Men blev av mycket tack vare Q som hjälpte till att pitcha konceptet till AMC men han är inte med själv. De som är med är Kevin Smith, Bryan Johnson, Walter Flanagan, Ming Chen och Michael Zapcic.

Så, hur var första avsnittet då?

Trots att jag märkte varåt det barkade när trailern släpptes så såg jag piloten med alldeles för höga förväntningar. Jag förstod att det skulle klippas som en reality show (som jag från början har lite svårt för) men det här var helt sjukt. Det var klippt för att passa en 10-åring med ADHD. Andra problemet är att de inte är skådespelare, de är bara ett gäng härliga dudes. När de får ramar att arbeta mellan blir det hela antitesen till vad som gör podcasten så bra, genuiniteten. Det hela känns väldigt scriptat (även fast de själva säger att det inte är det).

Att man censurerar saker som ett finger som flyger upp är sjukt konstigt med tanke på att det visas efter att man sett hjärnsubstans rinna längs med väggar minutrarna innan i “Walking Dead”. Antar att det är ett stilistiskt val, vilket också är himla märkligt. Det betyder att man aldrig kommer komma nära in på de komplexa karaktärerna som är Bryan Johnson och Walter Flanagan. Man kommer inte få höra när Bry dumpar sin ångest över att ha varit otrogen mot sin flickvän med sin flickväns mamma. Och man kommer inte få se Walter Flanagan införa en tävling där lyssnarna skickar in bilder på den äckligaste mest nerbajsade toaletten. Bara för att få se Ming Chen lida när han tvingas gå igenom alla tävlingsbidragen.

Över det hela taget så blir jag ändå väldigt glad av att se gänget hänga även i burken. Och mot slutet av denna pilot så lyste till och med deras personlighet igenom lite grand på ett par ställen. Det känns som att det bara kan bli bättre ju vanare de blir vid kameran. Klippningen har jag dock inte höga förhoppningar på.

Johan

Föredetta poddare i "Har du inte sett den?"-podden, Buffypodden och Shinypodden. Sporadisk skribent.