Aud from Sweden

Avsnitt 40: Så fick vi Anyas backstory med hennes första hämnd mot en man och allt.

Avsnittets episoder

 • Episode 126 (S07E04): Help
 • Episode 127 (S07E05): Selfless
 • Episode 128 (S07E06): Him

Show notes:

avatar Henrik Tronstad Värd
avatar Johan Benjaminsson Värd
Henke

Film- och tvserienörd med extra intresse för science fiction, American Independents och komedier.

 • Sofia

  Generellt
  Det här är ju väldigt spännande! Hittills skulle jag säga att säsong sju tillsammans med fyran är min favorit. Gillar skarpt den övergripande känslan, både humorn och melankolin plus en i många lägen icke föraktlig skräck-vibb.

  När det gäller talismanen som ni tog upp från inboxen kan jag tycka att OM själva poängen var att ingen riktigt skulle veta vart den kom ifrån skulle det i så fall ha behövt adresseras på något sätt. Nu var det så outtalat att det var svårt att veta om okunskapen var en poäng i serien eller bara något som manusförfattarna tappat bort.

  Och ska vi vara petiga tror jag inte att jag komplimenterade actionscenerna i allmänhet, däremot fajtingscenerna.

  • Ok, sorry för att vi misskrediterade dig!

   Jag vet inte om talismanen får sin förklaring senare, annars känns det som att den blev dåligt underbyggd.

   Kul att du gillar känslan in S7. Som alltid fascinerande att vi alla har så olika reaktion inför de olika säsongerna.

   • Sofia

    Haha, ja inte vill jag klä skott för att gilla dåliga tågscener 😀

    • Haha. nu är det utrett! Du älskar dåliga tågscener! Så är det. 😉

     • erik thulen

      Tågscenen var verkligen en klass för sig. Skrattade faktiskt, kändes nästan som att det var en parodi =)

 • Sofia

  Help
  Alltså, blev det inte jättekonstigt att mamman (föräldrarna?) aldrig berättat för sin dotter att hon hade ett potentiellt dödligt hjärtfel?!

  Det enda som möjligen var ännu mer tveksamt var väl hur Buffy bröt sannolikt varenda regel hon som counselor har att förhålla sig till. Googla en elevs privatliv på nätet och konfrontera pappan om hans alkoholmissbruk skulle definitivt kunna tolkas som maktmissbruk. Men det är väl lite grejen med Buffy generellt – ändamålen helgar medlen. I vissa fall åtminstone. Hon sparkar ju dessutom ned minst en elev under själva ritualen också.

  Jag tror inte rektorns TGIF-kommentar har något med restaurangkedjan att göra. Det är ju en klassisk small talk-term som vid det här laget uppenbarligen var så klassisk att den blivit töntig.

  Jag tänkte inte på kopplingen till Donnie Darko, däremot väldigt tydligt på Prophecy Girl från säsong ett och Buffys sorg över att ”veta” att hon skulle dö alldeles för ung.

  • Ja koppling till Prophecy girl kan finns där också, fast på lite olika sätt. Både Donnie och Cassie (verkar) omedvetna om varför de ska dö och de känner inte till vad som ska döda dem.

 • Sofia

  Selfless
  Jag uppfattade inte att Xander blev sur över att WIllow inte berättat för just honom, utan att hon väntat med att berätta för honom och Buffy. Däremot kan jag tycka att en sådan synpunkt blir lite konstig eftersom det Willow skulle berätta kanske inte är något man klämmer ur sig över telefon. Att Willow här fattar vad som hände mellan Xander och Buffy i säsong två missade jag totalt, så tack för den upplysningen 🙂

  Det var också en bra spaning att de utrustat Aud med samma personlighetsdrag som särskilt Xander alltid ursäktat hos Anya med att hon inte riktigt är van vid att vara människa. Kan ju iofs vara så att han uppfattade det så och hon aldrig såg poängen med att rätta honom.

  Som jag uppfattade ert samtal måste jag hålla med Johan – jag uppfattar att Willow är rädd för magin eftersom hon inte har någon kontroll över Dark Willow när det hettar till. Så fortfarande lite drogkoppling, en före detta alkoholist kan aldrig ta ”bara en öl”.

  Tyckte det blev jättemärkligt att de bara verkade kunna knata ut och in i fraternityhuset, borde inte det vara avspärrat som en brottsscen? Dock var nog mitt favoritögonblick i avsnittet det plötsliga klippet mellan musikalscenen och Anya med svärdet genom bröstet. Så, ja, jag gillade även den lilla callbacken till Once More…

  • Nja, tror nog att Xander som vanlig är självisk, vilket för övrigt är motsatsen till avsnittets titel vilket säkerligen spelar roll. Xander är självisk (mitt i avsnittet). Anya, och kanske Xander, är osjälviska i slutet av detsamma…

   Dialogen mellan Xander, Willow och Buffy hemma hos Buffy:

   XANDER
   When were you planning on telling us?

   WILLOW
   I’m telling you now.

   XANDER
   Great. Thank you. Willow, it’s Anya. How could you let us— How could you not have told us?

   BUFFY
   Xander…

   XANDER
   How could you not have told ME?

   • Sofia

    I stand corrected

    • Awwww. No need to stand. Apologies.

  • Patrik

   Liten kommentar till att huset borde vara avspärrat; íngen har väl hittat liken ännu?
   Allt sker ju under bara några timmar från mord till slutkonfrontation. Kropparna ligger ju fortfarande kvar i rummet bredvid.

   Vilket gör Xanders kommentar ännu konstigare. Willow må ha pratat med Anya först, men sedan gick hon ju direkt till Buffy (& Xander).

 • Sofia

  Him
  Haha, i likhet med säsong två och Xander och Cordelias lilla trudelutt tyckte jag att den smäktade musiken när de en efter en blev störtförälskade i RJ var otroligt lustig. Överhuvudtaget tyckte jag att det här avsnittet var väldigt underhållande.

  Visst, Xander gör en slipprig replik på The Bronze men vid det här laget känns just det personlighetsdraget så väletablerat att jag nästan skulle bli förvånad om han inte gjorde det. Visst är det halvsunkigt, men åtminstone konsekvent 🙂

  Intressant nog verkar det vara en extremt straight jacka… Med sikte på biologisk könstillhörighet snarare än sexuell preferens.

  • Det är skönt att höra att avsnittet funkade för dig. Jag känner på mig att det är ett avsnitt som jag borde gillat mer, och som jag kanske kommer uppskatta mer vid en omtitt men just denna gång funkade det inte så bra. Håller med om att den smäktande musiken var festlig.

   Xanders “slippriga” replik var inte speciellt mycket att hetsa upp sig över, det håller jag med om. Tror att det var den andre värden som tyckte att det var en oförlåtlig replik…
   😉

   • Patrik

    Willows kommentar efter de såg att det var Dawn var ju lite kul iaf, hon hade ju tydligen också blivit tänd på henne.

 • Mattias

  Angående språket Anya pratar i Selfless så är det svenska, typ. Enligt kommentatorspåret på DVDn fick skådespelarna replikerna på fonetisk svenska som sedan skulle dubbas. Men av någon anledning valde de att behålla skådespelarnas egna röster.
  Som ni konstaterade i podden har de inte felfritt uttal, men jag tycker att det funkar om man ser det som någon fornnordisk dialekt.

  • Randi

   Gött, jag satt verkligen och klurade på om det skulle vara svenska rakt igenom eller om manusförfattaren bara valde random nordiska/nordeuropeiska ord. Jag gillar extra mycket när Emma och Abraham glömmer bort orden från manus men bara kör vidare med nåt slags “swedish chef-gibberish”. Makes more sense nu när du berättar att grundtanken var att bara dubba över det hela men gillar ändå att de behöll det som det är! 🙂

   • Håller med! Hi5 på den! 😀

  • Mycket lustigt. Tack för informationen, och välkommen, Mattias. Jag har inte lyssnat på kommentarspåret på detta avsnitt. Har för övrigt inte lyssnat på några andra avsnitt heller, i princip. Det får bli vid ett annat tillfälle. 🙂

   Känns som ett bra val av showen då dialogen i detta format funkar jättebra. Att ha dubbade röster på klockren svenska hade nog låtit konstigt för fler än oss svenskar.

 • Lina

  Gillar Help, känns som ett rätt så klassiskt Buffy-avsnitt med ett mysterium i grunden fast med en lite annorlunda twist (dvs att de faktiskt inte kan rädda Cassie). Dock inte lika bra utfört som under high school-åren. Scenen med Willow vid Taras grav är också så himla fin!

  Håller med om att Anyas bakgrundshistoria är sisådär intressant, men gillar Selfless mer än vad ni gör. Det var lite det här avsnittet jag syftade på med en av mina kommentarer på säsong sex, i o m att de (väl?) i princip aldrig diskuterat att Spike får fortsätta leva på ett seriöst sätt. Visserligen är jag främst team Buffy i det här fallet, eller tycker att hennes reaktion på de Anya har gjort är hyfsat rimlig, och givetvis kommer hon att se på saken annorlunda än Xander (som är rätt jobbig i det här avsnittet ja). Gillar också hur de avslutar det med att det är Halfrek som dör, en smart lösning.

  Det är en supersvår fråga iaf, och jag vet inte heller riktigt vad jag exakt tycker på det stora hela, men – återigen vill jag verkligen inte spoila något, men hoppas att det är okej att säga åtminstone detta – säsong sju bjuder verkligen på extremt bra diskussionsmaterial. Jag är i övrigt inget större fan av säsongen överlag, men ska bli väldigt spännande att få höra kommande poddavsnitt!

  Him har jag inte mycket att säga om, vissa delar är smått underhållande men det är verkligen ingen större höjdare till avsnitt.

  • Just det, scenen med Willow vid Taras grav. Jag nämnde inte den mest för att jag tycker inte att deras kärlekshistoria har varit så himlastormande som jag förstår att många andra tycker. Däremot är ju scenen en fantastisk set-up inför Willows segment i Conversations with dead people (episode 7).

   Jag just det, du hade en kryptisk kommentar i avslutningsavsnittet för säsong 6 Dark Willow va? Något om hur Spike hanteras av Buffy och showen? Hur showen hanterar Spike är mer och mer rörigt och karaktären är numera “all over the place”. Helt klart intressant att diskutera och att följa hans utveckling under S7.

   • Lina

    Förståeligt, jag tillhör ju dem som tycker att deras romance är mycket mer intressant än Willow och Oz. Men precis, verkligen!

    Ja, jag tror att det var under det avsnittet. Minns inte exakt vad jag funderade på när jag kommenterade då i ärlighetens namn, men det var lite av det här iaf. Förstår att de tvingades till att bli lite inkonsekventa i o m Spikes ökade popularitet osv, men håller med! Det är intressant att fundera kring vilka Scoobygänget ser som “ok” och inte som ni också har varit inne på förut. För det är ju onekligen inte helt genomtänkt alla gånger, även om det på ett sätt är förståeligt att det inte alltid är svart/vitt när det kommer till människor/demoner de känner och bryr sig om. Men ibland blir det lite väl konstigt.

    • Jag gillar Willow och Taras kärlek “på pappret”, men eftersom jag nästan hela tiden hade svårt för Amber Bensons utstuderade skådespeleri så faller det innerliga bort lite i deras relation (för mig).

     Du har helt rätt. Klart att scoobisarna får vara förvirrade och ologiska. Precis som vi alla är om vi ska vara ärliga. Jag kan bara se på mig själv, hur min åsikt om olika personer i min närhet kan variera över tiden. Där illojalitet, förräderi eller elakheter respektive sympati, hjälp eller samförstånd kan få min bild av personen i fråga att ändras till det sämre eller bättre beroende på vad som hänt. 🙂

 • erik thulen

  s07e04 Help | 9/10

  Oj, jag tyckte det här avsnittet var väldigt bra. Vet inte riktigt varför. En stor del är nog att jag tycker Cassie är en väldigt fin karaktär som spelas väldigt bra. Det är något med rösten och hur hon pratar, på något sätt slog det an hos mig. Samt att som Sofia och Henke nämner nedan så påminner det om Prophecy Girl vilket är en favoritscen i hela serien, så det får lite plus för det.

  Jäklar vad snabb Buffy var med pilen! Som the Master, också i Prophecy Girl!

  s07e05 Selfless | 5/10

  Helt okej, jag vet inte. Tycker inledningen är väldigt bra men blev lite “besviken” på att det inte var Anya som slitit ut alla hjärtan själv… alltså att det var lite mesigt att beställa dit en demon. Hon är bara nån slags bemanningstjänst för demoner?

  s07e06 Him | 5/10

  För visso en del roliga scener, men tänk va roligt det skulle kunna bli om Xander också påverkats av jackan, och inte bara för att det skulle var PK.

  Börjar störa mig på Xander och Spikes beaf, och som alltid på Xander som karaktär, och i viss mån Spike. Kändes som att det höll på att bli nått ganska roligt när dom skulle sno jackan, tänk om dom skulle bli bästisar och börja busa runt i stan? Det hade varit roligt och oväntat.

 • Patrik

  Inga höjdaravsnitt i denna trio, även om jag gillade Selfless klart mer än ni verkade göra.

  En sak jag inte tror ni nämnde var klippet där de gick direkt från Anyas lyckliga bröllopssång till henne spetsad av svärdet. Tummen upp från mig.

  Och glöm inte den andra sången i OMWF-klippet!
  Där man fick redan på hur mannen fick senap på sin skjorta! 😀

  Dessutom far Henrik med osanning om min kommentar i förra avsnittet! Klart dåligt, Henke. ;-/