Bitcas

Avsnitt 23: Både Jonathan och Oz är tillbaka i varsitt avsnitt. Det ligger även ett avsnitt däremellan som inte är fullt lika minnesvärt om snuskspöken.

Avsnitt som avhandlas:

 • Episode 73 (S4 E17): Superstar
 • Episode 74 (S4 E18) Where the Wild Things Are
 • Episode 75 (S4 E19): New Moon Rising

Show Notes:

 • Joss Whedons Astonishing X-Men (introt)
 • James Bond (“Superstar”)
 • Första delen i Engelsfors-trilogin heter Cirkeln (“Superstar”, pratet om Jonathans övergrepp på tvillingarna)
 • Fullmetal Alchemist blir film (“Superstar”)
 • Game of Thrones och Daenerys (“Superstar”)
 • Castle (“Superstar”)
 • Dr. Who (“Superstar”)
 • Firefly (“Superstar”)
 • Austin Powers (“New Moon Rising”)
 • Joss Whedons nya namnlösa projekt

 

A BITCA?

Ett foto publicerat av Narval Tattoo (@narvaltattoo) Maj 25, 2016 kl. 6:58 PDT

avatar Henrik Tronstad Värd
avatar Johan Benjaminsson Värd
Johan

Om Joss Whedon och Kevin Smith fick en unge hade han hetat Johan. Johan hade dyrkat sina föräldrar på ett väldigt osunt vis.

 • Sofia

  En generell fundering – slåss inte Buffy, scoobysarna och The Initiative väldigt ofta mot manliga demoner och vampyrer? Bland vampyrerna är det nästan bara de namngivna (Darla, Drusilla, Sunday, Candy) som är som är kvinnliga. En sak som understryker det systematiska manliga förtrycket? 😉

  • Eller att Buffy om och om igen vill döda sin pappa? Ett ständigt pågående uppror mot patriarkatet? 🙂

   • Sofia

    Men i så fall skulle hon omedvetet uppsöka manliga offer alt undvika kvinnliga dito? 😉

 • Sofia

  Superstar
  Går det att prata om detta avsnitt utan att ta upp hur mycket jag älskade Anyas lilla peptalk till Buffy? Uppenbarligen inte… (“Oh! buck up you. You kill the best. Go you. Kill, kill”).

  Jag tolkar Jonathans bevekelsegrunder precis tvärt om – hans grundläggande önskan är att vara en i gänget, att ha kompisar. Sedan passade han på att göra sig själv larger than life medan han höll på, men det var mest en bonus. På det sättet är det svårt att inte tycka att det ändå är något hjärtskärande över Jonathan (och därmed avsnittet), han är beredd att göra väldigt mycket för att få ha kompisar. Nästan lika mycket som Dorian Gray är beredd att göra för att behålla sitt sköna yttre.

  Det tycks förvisso inte bli några konsekvenser utöver själva avsnittet, men inom ramen för det kommenterar ju Buffy hur alla minns vad som hände samtidigt som de var under Jonathans förtrollning.

  Intressant fundering det där med både mental och fysisk våldtäkt när Sunnydale befinner sig under Jonathans förtrollning. Vill man vara snäll kanske man kan tänka sig en generell James Bond-stämning inom vars ramar det är mer eller mindre otänkbart att kvinnor någonsin kan bli våldtagna eftersom de alla alltid vill ha sex med James/Jonathan. Men då får man vara väldigt snäll…

  • Visst är hon underbar! Anya! Mer eller mindre alla hennes lines är värda att plocka upp! Bra jobbat av dig S.

   Jag ser också Jonathan som en sorglig figur. Skriver under på din tolkning.

   Jag måste backa och hålla med om att det Jonathan gjorde mot flickvännerna var per definition en våldtäkt, eftersom det inte var parallella världar. Men jag upplever inte att showen gjorde det som ett skämt (i sig), det var snarare en konsekvens av hans spell. Sen kan man ju iofs undra lite om Jonathan förhäxade (drogade) tjejerna, eller om de frivilligt var ihop med honom för att han var en kändis / mästerlig trumpetsolist / skönsångare / världsräddare etc. I så fall kan man kanske, om man ska vara snäll mot showen, kunna se det som att Jonathan lurade dem i säng… Vilket inte är moraliskt rätt, men ändå flera snäpp mindre illa än våldtäkt. Kanske en fråga som är vansklig att diskutera via kommentarsfältet… :-/

   • Carl

    Är inte Jonathans spell att likna vid vilken kändis som helst som skapar en hype runt sig? Är det våldtäkt att lura någon att tro att man är attraktiv t.ex. om personen är lätt berusad? Någonstans finns en gråzon och med den här seriens historik är det rimligt att vara misstänksam men det blir en väldig begreppsinflation om all groupiesex klassas som våldtäkt. Däremot kanske det inte är så kul skämt.

    Det leder väl också till diskussionen om vad man får skämta om. Svaret verkar vara att det är fritt fram att vara hur smaklös som helst om betraktaren tycker att det är roligt.

    • Ja, jag tog i från tårna för att göra Henkes handflator svettiga. Egentligen skriver jag nog helt under på det Henke skriver i sin kommentar.

     Får och får. Vi har ju hyfsat tydliga lagar för det där. Sedan varierar ju folks moral, intelligens, empati, förmåga att läsa av känslor osv i oändlighet.

     Försökte klämma ur mig nåt om att det lätt blir lite smaklöst om man inte riktigt förstår det man skämtar om. 90% av det resonemanget nådde nog aldrig mikrofonen dock.

     • Carl

      Men är det ens moraliskt förkastligt att fabricera sin egen idolstatus så att folk ser personen som en attraktiv erövring? Det är inte glasklart, särskilt i dagens samhälle där personlig branding snarare är uppmuntrat.

 • Sofia

  Where the WIld Things Are
  Jag fattar inte hur titeln hänger ihop med boken med samma namn. Men de kanske inte ska passa ihop?

  Har The Initiative helt enkelt annekterat en existerande fraternity eller skapat en helt ny förening som front? Lite skakigt med den bakgrunden kan jag tycka… Med tanke på att Buffy och Rileys sexliv är det som släpper lös spökena ska man kanske tänka sig att huset inte har varit ett fraternity-hus tidigare för det känns rätt osannolikt att de skulle ha mer sex än som någonsin förekommit i ett fraternity-hus tidigare.

  Och även om barnhemsföreståndarinnan var religions-ond måste jag ändå säga att det var roligt att se Kathryn Joosten som jag mest känner igen som mystant från Scrubs.

  • Jag har absolut inget att säga om detta avsnitt. Hur mycket jag än försöker kan jag inte komma ihåg några detaljer om det. Det var för dåligt.

  • Men de hade ju slayer-stamina.
   http://mybroadband.co.za/vb/attachment.php?attachmentid=282274&d=1440155337

   Juuuust det Desperate Housewives! Tyckte jag kände igen henne.

   • Sofia

    Just, såg på gymmet att hon dyker upp där också 😉

   • Sofia

    Men alltså, stamina för att bräcka ett helt jäkla fraternity-hus som gökar samtidigt. Skulle inte tro det…

 • Sofia

  New Moon Rising
  Alltså, hur länge har Oz varit borta?! Det känns inte som om det gått tillräckligt lång tid i Sunnydale för honom att hinna ha farit till Tibet och tillbaka med en avstickare till åtminstone Rumänien.

  Jag började fundera på om Willows utveckling med Tara var något som varit aktuellt redan innan Seth Green annonserade sitt avhopp eller om det var en grej som kom till som en slags nödlösning samtidigt som, som väl Henke funderade på, det gör brottet med Oz mer definitivt?

  För övrigt: go dog people! 🙂

  • Nä, nä. Katter ska det vara! 🙂

   Jag vet inte om Tara var en nödlösning för att Seth Green valde att hoppa av. Det är kanske något som någon trivia-kunnig lyssnare kan svara på? Skulle kunna vara anledningen till att showen inte kunde hitta en bättre skådis kanske…

  • Carl

   Tidslinjen är helt klart lite luddig. Men det var mysigt att han fick komma tillbaka så alla kunde få lite closure. Jag gillade verkligen att de fick bli lite upprörda för att sedan snabbt nå acceptans. Det gäller även att Buffy och Riley fick inse att man inte behöver fastna vid en initial reaktion vare sig hos sig själv eller någon annan. All denna acceptans borde vara självklar, men är lätt att tappa bort både på tv och i vardagen.

   Extra plus för fin klippning när de kör en fade till svart efter Willow och Oz har sin starkaste scen (innan Tara sabbar stämningen i nästa scen). Normalt är det ju bara rena hårda klipp men där tryckte de in lite känsla och eftertanke. Ingen apulv som höll i saxen den gången.

  • De kanske har såna paketpriser i Tibet där man kan gå intensivkurs i en vecka och bli helt symptomfri om man även köper till herbalife-paketet.

   • Sofia

    I Buffyverse har de säkert det 🙂 Då återstår bara konflikten med Oz personlighet som egentligen dikterar att han borde liftat dit eller något i den stilen istället för en snabb in- och utflygning.

    • Carl

     Man får väl föreställa sig hur en Oz-serie hade utspelat sig. Likt David Banner drar han planlöst från guru till guru mellan varje avsnitt, och då har han ändå betat av ett dussin djupa insikter sedan vi såg honom sist. Sedan finns ju möjligheten att han överdrev sina strapatser lite och egentligen tryckte han bara peyote i Joshua Tree och fick kontakt med sitt andedjur.

     • Sofia

      Haha, jag röstar på Carls slacker-posör-alternativ 😀

  • Patrik

   Angående Willow och hennes nyfunna intresse för kvinnor så hade tydligen Joss hela tiden haft planer att antingen Willow eller Xander skulle “bli” homosexuell.

   Kanske gjorde Seth Greens avhopp att han satte planerna i verket tidigare än planerat då Willow blev tillgänglig?

   • Ok, det hade inte jag hört förut. Undrar hur serien blivit om de valt att göra Xander gay istället för Willow. Stor skillnad, marginell differens? Oklart!

    Nu är du nästan ikapp oss, Patrik! Bara ett avsnitt kvar… 🙂

 • erik thulen

  s04e17 Superstar | 8/10

  Återigen ett riktigt roligt avsnitt, helt genialisk humor som har så mycket kärlek och självdistans. Något med Buffy-humorn generellt påminner kanske lite otippat om den lika geniala humorn som sångaren i Coldplay har, Chris Martin. Tänker främst på Game of Thrones “musikalen” jag hoppas ni sett? Om inte annat nämns ju Game of Thrones då och då i podden så jag länkar till den här om nu någon skulle ha undgått att se den:
  https://www.youtube.com/watch?v=zs7xO5P3Az4

  Våldtäktsgrejen, bra att ni lyfter det och analyserar! Spontant tänkte jag själv att Jonathan som karaktär är gay…? Kanske är jag som är fördomsfull i den tolkningen men då tänker jag att han har tjejerna som en täckmantel för att han vill framstå som straight i sin fantasi eftersom James Bond är det. Absolut inget försvar av den konstiga scenen men det var så jag tolkade det…

  s04e18 Where the Wild Things Are | 4/10

  s4e19 New Moon Rising | 9/10

  Får väl erkänna att jag också är en hundmänniska nu när det kommit upp flera gånger, men jag gillar katter också!

  Riktigt starkt och fint avsnitt och jag hade glömt och blev förvånad över hur bra dom skrivit ut Oz ur serien genom att sammanföra hans svek mot Willow med hans kamp mot varulven. Egentligen borde det kanske inte funka så bra, men med dom skådisarna känns det nästan som att det går att göra hur ostiga saker som helst.

  • Tack för länken Erik. den har flimrat förbi någon gång för mig men jag tror inte att jag sett hela. Får studera den lite mer i detalj nu…

   Aha, Jonathan är kanske gay… Jo det skulle ju förklara en hel del. Jag gillar idén., den känns rimlig. Det skulle också gör så att showen är “off the hook” med den liderliga bilden av de två systrarna. Om det var den bakgrunden är det inte lika snubbigt sexistiskt utan mer “in character” (om än lite ledsamt att han känner så…)

   • erik thulen

    Ja, eller hur, fast man önskar ju att dom hade kunnat hantera det bättre även in character. Fast ärligt talat, med tanke på att vi är inne på fjärde säsongen och att det har varit så pass få sexistiska eller unkna scener hittills så är det ett rätt bra betyg. Tänk att titta om på Vänner, eller ens Modern Family som går nu, får en känsla av att det är rätt stor skillnad vad gäller PK-het. Sen är det kanske som gästerna i nästa avsnitt säger, att det ju faktiskt var så att en inte hade samma medvetenhet kring sådana frågor då, vilket ju gör det extra banbrytande och bra 🙂