Avsnitt 1: Anne

Handling:

Sommarlovet är över och i Sunnydale har scoobisarna tagit över vampyrdödandet efter Buffy. Det går sådär. För att få vara ifred har Buffy flyttat till Oakland. Buffy lider helvetets samvetskval över att hon tvingades döda Angel för att rädda världen. Men Buffy får inte vara ifred. Hon hamnar mitt bland ett gäng demoner som lurar in vilsna själar i deras gruva, i ett bokstavligt helvete. Vad gruvan kunna vara metafor för?

Johans betyg (7/10)

Kul att se att Buffy är tillbaks med samma energi. När Buffy utbrister “I’m Buffy The Vampire Slayer, and you are?” fick man exakt det man längtat efter hela avsnittet. Man fick säga hejdå till Buffy alterego Anne och välkommen tillbaks Buffy. Man hade kunnat spinna på det här i många avsnitt men jag tyckte det var skönt att de gick vidare så snabbt.

Henkes betyg (4/10)

Avsnittet har två delar, dels om Buffy ensam och sörjande i Oakland, dels om hur scoobisarna försöker klara sig utan Buffy hemma i Sunnydale. Humorn ligger givetvis i scenerna med scoobisarna, speciellt Cordelias och Xanders kärleksbalett. Jag fann mig dock gilla delarna med Buffy och hennes helvete i Oakland som avsnittets starkaste del. Avsnittets bästa scen är när demonen frågar “Anne” vem hon är och förväntar sig svaret “no one” och Buffy vaknar upp ur sin depression och svarar “I am Buffy, the vampire slayer.” Rysningar. Hammaren och skäran hon har i händerna när hon leder slavarna i upproret möt demonerna och fabriken var uppenbar symbolik. Ibland är symboliken inte lika tydlig. Avsnittet är helt ok men det står inte ut som ett av de starkare i säsong 3.

Roliga/intressanta citat

DEMON: Who are you?
BUFFY: I’m Buffy. The Vampire Slayer. And you are…?

BUFFY:This’ll probably go faster if we split up.
LILY:(nods in agreement) Can I come with you?

BUFFY:I don’t want any trouble. I just want to be alone and quiet in a room with a chair and a fireplace and a tea cozy. I don’t even know what a tea cozy is, but I want one.

Buffy: Hey, Ken. Wanna see my impression of Ghandi? (impales him in the head)
Lily: Ghandi?
Buffy: Well, you know, if he was really pissed off.

Podden

Det här avsnittet avhandlades i podcastavsnittet “All men are beasts“. (Snabblänk till diskussionen om “Anne” (kommer))