Avsnitt 4: Beauty and The Beasts

Handling:

Ett avsnitt inkapslat av Jack Londons novel The Call of The Wild. Det har skett nya mord under fullmånen. Det visar sig dock att Oz är oskyldig. Men som vanligt finns det inte bara en misstänkt. Buffys nya pojkväns, Scott Hopes, vänner blir såklart misstänkta men även Angel som nu är tillbaka och härjar i skogarna. Det hela avslutas i ett crescendo där Angel bryter in och slaktar Pete. Den scenen har fått viss kritik för att falla i den klassiska tropen “stark man räddar kvinna i nöd”. Faller verkligen den scenen in i den fickan?

Johans betyg (7/10)

Jag tyckte det här avsnittet var otroligt intressant. Tydligen hör det till almänbildningen att känna till Dr. Jekyll och Mr. Hyde i staterna. Jag känner inte till den historien alls och blev rätt konfunderad när det, från ingenstans, introducerades något slags magiskt elixir som gjorde Pete väldigt arg.

Vad var det då som var så intressant? Jo det var tematiken om att, som Faith uttrycker det, “All men are beasts”. Alla män har en djurisk sida inom sig. I det här fallet syftas det på Oz; som har varulven inom sig. Pete; som har en ilska som kan mäta sig med hulkens. Och till sist Angel; som… ja. Han springer runt halvnaken i skogen så nåt är knas med honom med.

Att se skillnaden mellan hur Oz tar ansvar för sitt inre djur och hur Pete lägger över ansvaret på sin flickvän tycker jag var väldigt intressant.

Detta avsnitt är ett av de mest hatade i säsongen. Mycket på grund av att det användes många klyschor. Jag tyckte dock den intressanta tematiken vägde upp detta så jag ger avsnittet ett ganska högt betyg.

Henkes betyg (4/10)

Ett av säsongens svagaste avsnitt för mig. Tycker att problematiken med Pete och hans ilska hade varit mer intressant om han fått vara en vanlig snubbe. Nu gör han det han gör på grund av någon slags hemsk “potion”. Genom att göra honom bokstavligen demonisk har showen bara kvar att leka med symbolik och övertydliga plattityder som call backen till Dr. Jekyll och Mr. Hyde.

Däremot gillar jag Johans entusiasm för avsnittet och vår diskussion om detsamma var nästan mer vederkvickande än avsnittet självt.

Roliga/intressanta citat

Xander: Private Harris reporting for Oz watch.

Podden

Det här avsnittet avhandlades i podcastavsnittet “All men are beasts“. (Snabblänk till diskussionen om “Beauty and The Beasts” (kommer))