Like strawberries

Avsnitt 35: Vi avhandlar två extremt roliga och två väldigt dramatiska avsnitt tillsammans med veckans gäst Louise.

Episoder som avhandlas:

 • Episode 108 (S06E08): Tabula Rasa
 • Episode 109 (S06E09): Smashed
 • Episdoe 110 (S06E10): Wrecked
 • Episode 111 (S06E11): Gone

Show notes:

 

Olaf the Troll, Buffy Summers och festarrangören Fröken Frauke (foto av John Bichard)
Olaf the Troll, Buffy Summers och festarrangören Fröken Frauke (foto av John-Paul Bichard)
Henke, Louise och Johan
Henke, Louise och Johan
tabula-rasa
Tabula Rasa
willow-wrecked
Willow tröstar sig (S06E10 Wrecked)
lyanna-mormont-got-607-the-broken-man-810x456
Lady Lyanna Mormont i Game of Thrones
the-shining-pic
The shining

 

gatorade-blue
Jordgubbe?
avatar Henrik Tronstad Värd
avatar Johan Benjaminsson Värd
avatar Louise Gäst
Henke

Film- och tvserienörd med extra intresse för science fiction, American Independents och komedier.

 • Alexandra

  Tjena grabbar! Måste först säga att det är jättekul att ni äntligen har kommit till ett av mina absoluta favoritavsnitt i hela serien; Tabula Rasa! Roligt att ni också gillade det! Jag ger det avsnittet ett 10/10.
  All heder åt Louise som satte ord på det jag tänkt hela tiden angående Dawn. Kunde inte sagt det bättre själv. Dawns karaktär har verkligen bara känts störig sedan hon kom med i serien och jag gillade aldrig heller hur det formade Buffy att bli den här tråkiga, mogna “pinnen-i-röven” personen som Louise uttryckte sig. Det är nog därför jag har säsong 3 och 2 som favorit säsonger, när Buffy var mer lekfull och sarkastisk, och själv ett barn. Det som jag har tänkt på mycket i min senaste omtittning, är att Buffy är ju egentligen inte så himla gammal. Hon ska väl vara runt 21-22 år när hela serien slutar, men när jag var liten och tittade på serien kändes hon alltid så sjukt vuxen. När jag tittar på serien nu och själv är äldre än vad Buffy var, så tycker jag fortfarande att hon känns äldre än jag. Nu har ju jag inte haft det ansvaret som Buffy har haft att rädda världen flera gånger, dö etc. så visst hon mognar väl väldigt snabbt med allt som hon har vart med om, men jag tycker ändå att det är ett viktigt perspektiv att ta till sig. Att hon faktist bara är bara barnet ;P
  (såklart var SMG äldre än det hon spelade men you get my point)

  • Jag är nu några avsnitt in efter det här shoket avsnitt och förstår nu lite bättre varför så många stör sig på Dawn. Hon har tyvärr tappat lite eget karaktärsdriv och är typ bara en gnällspik :S.

   Man saknar ibland helt klart den bekymmersfria Buffy. Men tror kanske man hade saknat den komplexa Buffy mer om hon utvecklats åt andra hållet.

   • Alexandra

    Va bra att du börjar förstå vad vi pratar om 😉
    Inte det att jag vill att hon ska vara helt bekymmersfri, för så är inte livet. Men det finns liksom ingen anledning att Buffy inte ska kunna vara kul och ha kul för den delen. Det liksom försvinner mer och mer. Jag vet att vi är inne i en depression just nu och det är helt förståligt, men så fort Buffy fick det här ansvaret med Dawn och sedan att deras mamma dog, det känns som att hon glömmer bort sig själv mer och mer.

 • Carl

  Några saker:

  1. Jag tycker att det är slående att Dawn och Tara är de enda sunda personerna i de här avsnitten. Ett smart grepp för att höja status på de relativt nya rollfigurerna och komma över eventuella brister i skådespeleriet.

  2. Typiskt att ni inte berördes av Willows sammanbrott, för jag tyckte att det var bland det starkaste serien har lyckats med. Det är naturligt att man är lite skeptisk till en missbrukares utspel, men det skär ändå i hjärtat att Buffy inte automatiskt förlåter och tar Willow till sig. Buffy tar gladeligen på sig världens synder och dör för dem, men hon kan inte förlåta och trösta sin bästa vän efter att hon berövat Buffy en evighet i paradiset. Ur Joss smygkristna vinkel borde det inte finnas något värre. Hon stöter ändå inte bort Willow, men SMG uppbådar sin lilla gnutta skådespeleri för att visa sig kluven. Sedan är det förstås bortblåst i avsnittet efter, men det var stort i ögonblicket.

  3. Jag minns tyvärr inte scenen med Willow i taket. Jag zonade ut rätt hårt med hela knarkmagihistorien. Ni har väl tidigare sagt att Joss inte ville ha problemavsnitt som andra ungdomsserier, men gjorde undantag för The Body(?). När han väl tog det smakprovet så kan han inte sluta. Metametaforiskt.

  4. Diskussionen kring The Shining påminde rätt mycket om Tim Heideckers On Cinema.

  • 1. Bra knep att ha i åtanke. Inte bara så kontroversiell det första man gör. Smart.
   2. Jag såg det mer som att Buffy inte kunde förlåta pga hon såg sig själv i willow. Jag får väl placera mig mellan dig och Henke i hjärtskärssmärtometern.
   3. Jag har inget minne av att joss sagt det. Men absolut att Henke tycker det. Jag kom ihåg scenen. Den var ganska klyschig.
   4. Tim Heidecker är absolut mitt spirit animal. Säg till om du har några frågor om the shining så ska jag lösa det.
   5. Haha. Ja. Buffy borde utsatt manusförfattarna för den psykiska terrorn istället. Får ångest av att hon råkar hitta hasch och mördare (spike) i hennes hem. Socialtanten borde varit hårdare kanske? Hon gjorde sitt jobb, isch.

 • Patrik

  Bra avsnitt som vanligt – och ni har lyckats hitta ytterligare en härlig gäst!

  Några korta puckar från mig om avsnitten:

  Tabula Rasa:
  Bästa avsnittet av denna kvartett. Till skillnad från Johan tror jag inte skaparna tänkte framåt då de hade Giles/Spike på gungor i Restless.
  Tror snarare att de, i efterhand, såg att det blev rätt lyckat och letat efter ett tillfälle att återanvända det.

  Smashed/Wrecked:
  Inga dåliga avsnitt, men det går väldigt snabbt för Willow i slutet. Hade önskat att de hade dragit ut på det lite mer.
  Däremot var jag, som Carl – men i motsats till er, mycket berörd av Willows sammanbrott.

  Gone:
  The Trio blir bara bättre och bättre.
  Buffys ‘Arch Nemesis-es’ i denna säsong. 😀

  Sedan pratade det om Buffy comics.
  Jag har ju läst säsong 8-10 + lite övriga Buffy-serier och jag gissar att de serierna som Johan läst är Buffy Classics?
  Jag har inte läst just dessa, men vad jag förstår skall de utspela sig mellan TV-avsnitten (dvs i samma universum).

  • Louise

   Kul att du har läst Buffy-serierna! Vad tyckte du om säsong 8 jämfört med säsong 9

   • Patrik

    Det var ett tag sedan jag läste den säsongen, men jag vill minnas att den var något bättre än åttan.

    Fast skall jag vara ärligt är jag inget stor fan av någon av säsong 8-10. Men de måste ju läsas… :-/

    • Louise

     Haha okej. Jag gillar serierna men kanske mestadels för att jag har separationsångest att Buffy är över…

  • Angående gungorna. Mycket möjligt. Troligare än att de planerat hajen iaf.

   Serien (som jag bara läst första volymen av oavsett vad jag sa) heter “The Highscool Years” och är helt ny. Andra volymen kom precis ut. Tre ska det bli totalt. Lite pastelligare och mangaigare än vad de andra serierna verkar vara.

 • Sofia

  Generellt
  Ytterligare en mycket trevlig gäst – bra jobbat både gästinbjudare och gäst! 🙂

  Moahahaha, my devious plan worked – jag fick Henke att sitta mitt i natten och göra en lista. Jag visste väl att frestelsen skulle bli för stor 😀

  Hmmm, jag har aldrig tänkt på om SMG verkar bra eller dålig på att kyssas. Hänger inte aggressiviteten ihop med just förhållandet till Spike? Sedan kan jag hålla med om det som väl nämndes i förra poddavsnittet (?) att de inte känns särskilt avslappnade. Lite för forcerat för min smak.

  • Känner att folk försöker avleda min fråga med att svara att hon är dålig på att hångla.

   • Patrik

    Jag håller med.
    SMG är dålig på att hångla på film/TV iaf.

  • Louise

   Mycket rimligt att det ska vara mer aggressivt nu med Spike, måste gå tillbaka och rannsaka alla avsnitt när Buffy hånglar så får vi ta och avhandla det här med hennes hångelförmåga en gång för alla.

 • Sofia

  Tabula rasa
  Jag håller helt med Louise att Giles och Spikes relation bär avsnittet. Spännande med de där call-backsen till Restless. Måste absolut bli en återtitt när alla säsongerna är avklarade. Däremot kändes väl Anya och Giles relation lika naturlig som Spuffy i Something Blue.

  Haha, jag som tyckte the loan shark var riktigt rolig 🙂

  Dock gillade jag inte sättet på vilket förtrollningen gick åt skogen, det kändes för simpelt och lite osannolikt att Willow skulle lämna kvar påsen så nära elden. Där borde man ha kunnat komma på något bättre, typ en kråka som flyger in i skorstenen eller något…

  Och hur var det egentligen tänkt att funka om hon bara riktat den mot Buffy och Tara. I Once More… är det ju Dawns fråga som får Tara att inse vad som hänt men hon _minns_ ju fortfarande inget. Tänker sig Willow att hon ska kunna övertala både Xander och Dawn (för att inte tala om Giles…) att låtsas som om det som hände aldrig hänt för tid och evighet? Jag kan ta att hon mer och mer börjar gå över till ”the dark side” men hon behöver ju inte bli korkad på köpet.

  Ni tar ju upp det i senare avsnitt men jag tänker att en anledning till att Willow trillar dit är just den feedback hon får från gänget genom att sas vara Buffys högra hand. Samtidigt var hon ju ganska tidigt ute och valsade med the dark side i Doppelganland. Blir magin Willows självförtroende och uppror i ett och samma stycke?

  • Hahaha, en kråka i skorstenen. Kråkan borde vara planterad redan i första säsongen. Så hade man fått följa han genom säsongen som en parallell historia. När han uppfostrar sina kråkbarn som ensamstående kråkpappa. Så skulle det bli jättetragiskt när han ramlar ner genom skorstenen. Fin historia och hela detta avsnittet skulle make:a more sense.

   • Sofia

    Yes, kråkans story arc hade jag älskat att följa 😀

  • Louise

   Jag tänkte också på det där med påsen. Om hon ska göra en spell i smyg borde Willow sett till att dölja sina spår. Och varför har hon köpt en gigantisk påse med blommor för mind control?… *creepy*

 • Sofia

  Smashed
  Jag är nog också böjd att hålla emot på att Willows ”Revele” skulle vara liktydig med ”Harry Potter-världens ”Accio”. Det ena är mer av en uppenbarelseformel medan den andra är en kallelseformel.

  På det hela taget måste jag erkänna att på samma sätt som jag tröttnade på Xander och Anya tidigare börjar ”Spuffy”-relationen bli lite väl mycket av en såpa under dessa fyra avsnitt. Allt detta ”on and off again” är inget som engagerar mig särskilt mycket. Med det sagt kan jag tycka att Buffy är rätt taskig mot Spike. Hon vet ju att han är tokkär i henne och att då limma på honom för att i nästa sekund säga att han bara är ”a thing” känns inte särskilt schysst.

  Är helt med på Johans linje om att Willows (och Amys) drog-magiliknelser börjar bli lite väl övertydliga. Också att Amy inte är en så himla bra bekantskap för Willow. Samtidigt kunde jag inte låta bli att konstatera att Elizabeth Anne Allen bara i sitt korta Rat-Dead-utbyte med Buffy spelade skådisbrallorna av Amber Benson. Tyvärr tjänar den scenen en sådan där trist funktion av att avbryta Buffys försök att anförtro sig till Willow som den här serien annars är rätt befriad från.

  • Formlerna hade absolut kunnat finnas i samma universum. Hade varit episkt med en mashup-filmtrilogi. Rowling och Whedon i en supergrupp. Ju mer jag täänker på det desto mer episkt. Rowling är awesome på att bygga en magisk värld och Joss är awesome på relationer.

   Spuffy-grejen hade varit mycket bättre om inte Spike fått så mycket utrymme. Säger ju att alla är kära i James Marsters. Vi får för mycket av det goda här.

   • Louise

    Men är inte vi alla lite kära i Spike? Kändes som att flyttade in i hjärtat på en gång när han brände upp “the annoying one”

 • Sofia

  Wrecked
  Alltså, nog för att jag kan ta att Buffy och Spike skulle vara utmattade efter sitt rivningssex, men så till den milda grad att de somnar på golvet?! Måste ha varit både kallt och hårt…

  Påminner inte Rack (i högre utsträckning är Kralik) en hel del om Willem Defoe?

  Men för att Amy ska kunna känna till Rack måste hon alltså ha besökt honom redan som rätt skötsam high school-tjej (vilket Louise mycket riktigt påpekade). Känns det så himla troligt?

  Känner lite ”mehhh” inför Willows ångersammanbrott. Blir för överdrivet enligt min smak, särskilt som det följer på den lika överdrivna drogparallellen.

  • Johohooo, Willem Dafoes och Mick Jaggers kärleksbarn. Hade vart najs om Willem Dafoe spelade Rack. På samma sätt som i Dog Eat Dog.

  • Louise

   Angående Amy the drug addict, jag tycker inte det känns troligt att hon lyckats med det redan så tidigt.
   Tror att det är Henke dock som påpekar att vi inte kände henne så väl tidigare så det skulle kunna vara så. Hon har ju trots allt växt upp med en psychohäxmamma och kanske känner Rack via henne?

 • Sofia

  Gone
  Har nog inte så mycket att säga om detta avsnitt. Hyfsat
  underhållande och trevligt att se både Xander och Willow samt Buffy och Willow hitta
  tillbaka till något av den gamla dynamiken. Håller med övriga kommentarer om
  att det inte var särskilt schysst av Buffy att trakassera socialtjänstemannen. Sedan
  får hon kanske skylla sig själv när hon inte inser att det kanske inte är så
  himla smart att börja yra om att hon pratar med sin kaffemugg…

  • Vadå, pratar vi inte alla till våra kaffemuggar på jobbet? Sofia, klart du gör? Hjälp.

   • Sofia

    Klart jag gör. Men jag berättar inte vad den säger för min chef

 • Alessa Dollanganger

  Nu tänkte jag bara kommentera eftersom jag inte sett någon som verkligen gillar dawn utan mest sett folk som ogillar henne och jag älskar henne! Det kan bero delvis på att jag känner igen mig mycket i henne, men jag känner verkligen att jag förstår henne och kan se hur hon tänker bakom typ varje reaktion. Jag tycker också att Michelle är bra skådespelare även om det kan va lite dåligt i vissa scener men överlag tycker jag inte hon är dålig! Jag tycker hela historien med henne är jättefin verkligen och det var när hon kom med som jag insåg att jag verkligen älskade Buffy på riktigt och jag tycker verkligen om att Buffy börjar ta ansvar för henne och blir lite “tråkig” för jag tycker verkligen inte att det är konstigt att hon blir det, det skulle ju vara konstigt om hon inte blir det… jag håller inte med om att dawn är gnällig utan jag ser det mer som att hon är känslosam och att det är inte bara att hon är tonåring utan också. Jag älskar att dawn är Buffys “speciella person” typ den hon älskar mest. Sen tänkte jag säga också att jag inte håller med om att dom “daltar” med henne för mycket, för det blir ju mycket så när någon alltid varit yngst (jag har det och känner igen mig i det). Sen kan jag inte hitta riktigt rätt ord för det men jag känner att hon är typ “öppen” “genuin” men jag känner att det ord jag vill ha är nånstans mellan dom så jag vet inte riktigt vad jag ska säga men hon känns typ ärlig och öppen med att visa sina känslor och jag tycker det är fint att hon bryr sig om alla och bryr sig så mycket om tara och willows kärlek <3
  Om någon har läst säsong 8,9 och 10 får den gärna säga till för jag vill ha någon att prata med!!
  Älskar podcasten ❤️❤️

  • Tack Alessa och kul att du hittade fram till kommentarsfältet också. 🙂

   Jätteroligt att höra detta innerliga och varma försvar av Dawn. Bra med balans, och att alla perspektiv får utrymme i vår behandling av serien.

   Jag kan också ofta förlåta Dawn för hennes egentligen ganska mänskliga beteende. Jag har vuxit upp med tre yngre systrar, vilket kanske förklarar saken. Nu i nästa omgång avsnitt (som ska behandlas i nästa podd) blir dock till och med jag lite irriterad på henne…

  • Louise

   Kul med någon som älskar Dawn också! Jag inser att jag är väldigt hård mot henne och du ger en nyanserad bild som är väldigt nyttig. Jag är inte riktigt beredd att överge min syn på den karaktären ännu dock.

   Blir Buffy-comics bättre och bättre, vad skulle du säga? Jag är på säsong 9 🙂

   • Alessa Dollanganger

    Ja jag förstår 🙂 Jag stör mig också ganska mycket på några karaktärer, t ex Angel…
    Asså jaa jag tycker säsong 9 och 10 va bättre men blandar ihop dom med varandra lite, men sen är det två saker som förstörde allt för mig så kan inte riktigt gilla dem… vill ha någon att prata med dom hahah

 • Randi

  Ok, nu är jag nästan ikapp er i BP-ligan så nu känns det “ok” att kommentera – whii!

  Först och främst, hur illa ÄR mitt namn egentligen? Borde jag byta eller kommer jag undan tack vare den feminina stavningen med “i” i slutet? 😉

  1. Precis som Louise så gillar jag att promenera på kyrkogårdar, inte så mycket pga Buffy men det har ju åtminstone inte förvärrats sen jag började se om serien. Här i Malmö har vi tre stycken rätt så stora kyrkogårdar som ligger centralt i stan så jag brukar gena över en av dem när jag ska till och från jobbet. Kolsvart men jag har aldrig upplevt det som läskigt, Bara historiskt fint med alla gamla fina gravar. På en av kyrkogårdarna finns det dessutom ett kvarter fyllt med mausoleums vilket känns lite extra Buffy.

  2. Även jag stör mig på blommorna i Tabula Rasa. Förvisso känns det ologiskt att Willow skulle slarva på det sättet men å andra sidan så var ju hennes plan att Tara skulle glömma att hon tyckte Willow använde för mycket magi och då hade det kanske inte spelat någon roll om det låg lite magiprylar framme? Det jag däremot inte hajar är varför det är just Scoobiesarna, Giles och Spike som drabbas? Resten av stan verkar ju inte ha glömt nåt. Hur kan dessa blommar ha vetat just vilka minnen de skulle radera?

  3. En annan störig Willowgrej är just detta med att släppa loss Amy ur råttkroppen, jag har under hela säsong 6 undrat varför hon inte fixat detta, hennes krafter har ju uppenbarligen vuxit rejält och nu när hon väl tar tag i det så är det ju tydligen busenkelt. Varför väntade hon så länge?

  4. Sista störningsmomentet i dessa avsnitt är grejen med att Giles slutar som Buffys watcher. Alltså, han är ju anställd och då kan han ju få sluta men borde han då inte säga upp sig hos the watcher’s council så att de kan anställa en ny?

  • Randi

   Kom på att jag kanske har svaret på mitt sista störningsmoment..
   Kan det vara så att the council fick veta att Buffy dog men inte att hon återuppstod och att de därför inte utser någon ny watcher åt henne?

   I så fall borde ju Giles ha gått arbetslös (dvs oavlönad) i ett par månader och nu kanske kappsäcken med pengar som han fick retroaktivt började tryta?

  • Sofia

   Vad gäller fråga 3: jag uppfattar att det dittills varit Tara som hållit Willow tillbaka men nu när de gjort slut släpper alla fördämningar.

   Och ditt namn är väl jättefint? Du delar det ju med den förnämlige James Randi.

   • Randi

    Ah, sant! Fast det var ju lite trist av Tara, att inte “låta” Wilow trolla tillbaka Amy alltså. Innan detta blev gjort så trodde vi ju alla att Amy var en rätt så ok person.. 😉

  • Hej och välkommen till Buffypodden Randi. 🙂

   Hehe, funderar du på att byta namn? Det är jättefint, inga problem. Som alltid är det personen som “gör” namnet och inte tvärt om…

   Jag håller med om att kyrkogårdar är fina promenadstråk. Gärna om hösten i duggregn i sällskap med någon man tycker om.

   Det där med blommorna är kanske lite nit pickande men det är ju sådana detaljer vi lever för att dissekera, eller hur? Jag tänker att det har mindre med blommorna att göra och mer med att Willow hade de övriga scoobisarna i sitt huvud när hon funderade på spellen och när sedan det blev extra kraft i den genom att alla blommorna började brinna spred sig glömskan till de övriga förutom Tara och Buffy. Så vi får skylla på fina Willow här igen… 🙂

   Så du tror att Mr Giles åkte hem till England på grund av ekonomiska bekymmer. Damn, Vardagsbänken nu igen! Jag gillar den inte. Jag tror dock att det var för att Anthony Head hade hemlängtan! 😀

   • Randi

    Haha well, de flesta barn/ungdomar har väl nån gång velat byta namn av en eller annan orsak? I Sverige har jag nog mest fått höra “Randiga Randi”, det är inte jättemånga svenskar som har koll på Engelska (snuskiga) slangord helt enkelt så nä, jag var inte allvarlig med mitt namnbyte 🙂

    Hela Gilesgrejen var nog mest för att jag behövde förklara/försvara för mig själv varför Buffy inte har fått någon ny watcher än. Om the council tror att hon är död så kommer de ju såklart inte att anställa någon ny. Faith är ju “vaktad” nog där hon är 😉

 • Hoppar in här med lite status på mitt tittande. Smashed har jag kommit fram till (och sett).

  Tabula Rasa klart bästa avsnittet för säsongen. 9/10. Angående påsen med blommor som brann upp så trodde jag när jag såg avsnittet att det var medvetet från Willow och att det var en spell hon gjorde, remote så att säga. Men det var ju givetvis som ni sa att den där “eldloppan” var en slump. Det jag kom att tänka på var om Willow faktiskt hade en blomma för alla scoobisar (scoobier 😉 ) som använder hon lite när hon har lust. Läskigt.

  Att nördtrion ska vara the big bad känns för trist, om det nu är så. Vi får se.

  Jag är Team Henke när det gäller vad Buffy sa. För mig var det tydligt att det var Joan of Arc. 🙂

  • Kul att höra om din progress. Tabula rasa är sannerligen ett bra avsnitt. Det är ett av säsongens starkaste.

   Ja, det verkar lite mysko att Willow har sådana resurser. Hon är lurig hon, vårt lilla berg av rosor…

   Aha, Joan of Arc. Ja just det! hade helt glömt den lilla saken… Från Tabula rasa innan Buffy kom ihåg vem hon var… Ahh, det var tider det… När man fortfarande inte hade sett hela serien igen! Blink, blink, vi poddade ju om sista avsnittet igår kväll! 🙂