My Way

Avsnitt 13: Allt från en Cabin in the Woods osande Slayerfest till kärleksdrama mellan Willow och Xander ryms i veckans avsnitt.

Vi går igenom följande avsnitt:

 • Episode 39 (S3 E05): Homecoming
 • Episode 40 (S3 E06): Band Candy
 • Episode 41 (S3 E07): Revelations
 • Episode 42 (S3 E08): Lovers Walk

Referenser:

 • Cabin in The Woods (Homecoming)
 • Battle Royale (Homecoming)
 • Hunger Games (Homecoming)
 • Dollhouse (Homecoming)
 • Running Man (var filmen med Arnold Schwarzenegger som Johan inte hittade namnet på) (Homecoming)
 • Harry Potter, Peter Pettigrew (Timothy Spall) (Band Candy)
 • Jane Espenson (Band Candy)
 • Mary Poppins (Revelations)
 • Kingsman: The Secret Service (Revelations)
 • Alex och Sigge (intro)
 • Trollkarlen Dozzie (intro)
 • En tuff Mr Giles som efter att ätit förhäxad choklad blir lika tuff som Burt Reynolds:

Viderecensioner från Passion of the Nerd

 


avatar Johan Benjaminsson
avatar Henrik Tronstad
Johan

Om Joss Whedon och Kevin Smith fick en unge hade han hetat Johan. Johan hade dyrkat sina föräldrar på ett väldigt osunt vis.

 • Sofia

  Det är mycket trevligt att ni är så noggranna att vittja brevlådan, blir förstås roligare att få lite interaktion med kommentarerna sas live.

  Det nu pratar om i inledningen om likheten mellan Sigge och Angel — utseendet kan jag inte uttala mig om men är Angel verkligen en resonerande kille? Är han inte bättre på att stirra Buffy djupt i ögonen och se miserabel ut?

  Jag testar att dela upp mina kommentarer per avsnitt och inbillar mig att jag verkar mindre mångordig då 😉

  • Jag tänkte mer på generell aura när jag jämförde Sigge med Angel. Dessutom passade det in med Sigges teori om hur olika personer i olika lägen väljer “allvarsdörren” respektive “humorsdörren”, dvs hur man hanterar situationer i livet. Både Sigge och Angel väljer oftare “allvarsdörren”. Sen var det kanske fel att kalla Angel resonerande. Han är mer grubblande, du vet, som en del av vad “brooding” nu kan betyda på svenska…

 • Sofia

  Homecoming:
  Jag blev mycket underhållen av det här avsnittet och tyckte främst att Cordelia växte exponentiellt. Hennes standoff mot Lyle var inget mindre än magnifik. Det känns som att utlåtandet som de fick till “career day” i andra säsongen om att hon skulle bli en bra coach/motivational speaker inte var helt fel ute. Jag upplevde att det här avsnittet blev en liten callback till Out of Sight… eftersom Buffy och Cordelia återigen är motvilligt hopfösta tillsammans.

  Handlingen med Slayer Fest påminde bla om JCVD (och John Woo)-filmen Hard Target men det känns som ett inte helt ovanligt upplägg. Bör tex finnas minst ett Star Trek-avsnitt som är inne på samma linje.

  Jag gillar nog The Mayor som skurk med hans idylliska 50-talspatina. Som visas i tex Night of the Demon är jovialiska skurkar alltid mycket otäckare. Gör han månne i slutet en plantering inför Band Candy med sin kommentar om att “Children are the future”?

  Är det i det här avsnittet när Faith tar en liten “hämnd” på Scott på the Bronze? Det var också väldigt roligt 🙂

  • Just det! Bra dubbelspaning där. Cordelias framtida karriär som coach/motivational speaker kommer ju väl till pass i detta avsnitt. Även Buffys motsvarande som skulle vara inom “law enforcement”.

   Sen fick jag tänka tillbaka på Out of mind, out of sight… Det var avsnittet från första säsongen med en osynlig tjej som löpte amok och i slutet skulle skära sönder Cordys ansikte. Där var det två också fångade och i fara. Bra spaning Sofia!

   Hard Target är en sådan där “man hunts man”-film, Surviving the game (1994) är en annan. Det Dollhouse-avsnitt jag tänkte på var andra episoden i första säsongen The Target.

   The Mayor är för skön. Ska bli roligt att se honom mer.

   Få se nu, vad gjorde Faith mot Scott och varför? Det har slippat mitt minne…

   • Sofia

    I det här avsnitt (efter han dumbat Buffy) hugger Faith Scott på the Bronze när han dansar med en annan tjej och gör en högljudd och pinsam referens till ett påhittat fysiskt problem dem emellan: “The doctor says that the itching and the swelling and the burning should clear up, but we gotta keep using the ointment”. Det tyckte jag var roligt… 🙂

    • Ja just det! Nu kommer jag ihåg. 😀

     Hon säger det för att det ska bli pinsamt för honom inför hans nya dejt… Det är så många sådana här små detaljer som flödar i varje avsnitt så att det nu och då är stört omöjligt att komma ihåg dem eller hålla isär dem.

  • Patrik

   Kort kommentar om Homecoming; det är ett avsnitt med en del bra och en del dåliga delar.

   Sedan vill jag bara inflika att Cordy inte dödade vampyren här (det var Buffy) och att anledningen till att stekspaden fungerade var att den hade träskaft. Men det fattade ni väl antar jag. 🙂

   • Jag trodde att Cordy dustade en vamp? Såg jag fel?

    Ok, så vapnet måste vara av trä? Det duger inte med en passande form, fallos?

    • Patrik

     Nej, Cordy dustar sin första vamp i Graduation Day part II – och gör en kommentar om det om jag minns rätt.

     Ja, trä är det som gäller. Visste du inte det?
     Att det brukar vara en fallosform är väl mest för att den enklast penetrerar kött.
     Vore svårt att stöta en trätallrik i hjärtat. 🙂

     • Borde haft en aning om det i alla fall, men det är typiskt en sådan trivia som inte sätter sig i minnet! 🙂

 • Sofia

  Band Candy:
  Jag tänkte också på att det var en extremt elaborerad plan för att “bara” stjäla några spädbarn — det hade väl inte varit några problem för vampyrerna att bara gå in och hämta dem?

  Hyfsat kul avsnitt, men lite för överdrivet för min smak, vilket bla inbegriper Giles utveckling (avveckling, snarare?). Och bilderna på Angel som gör Tai Chi i bar överkropp hade jag kunnat vara utan — det känns lite som om serien lite väl hårt försöker få mig som tittare övertygad om att han ska vara het.

  Men bra kommentar om likheterna med Halloween, de hade jag inte tänkt på innan.

  • Angels barbröstade dans ger mig inte speciellt mycket och jag finner honom inte det minsta het, men jag gillade humorn i detta avsnitt skarpt. Tycker att Mr Giles är en av höjdarna här och hans manér är helt enkelt hilarious.

   • I en post-wolverine-värld behöver barbröstade dudes åtminstone en liten hint av charm för att hamna på hetinglistan.

  • Patrik

   Jag är ingen jättefan av Band Candy som H & J verkar vara. Halloween är så mycket bättre.

   Håller med till viss del att planen var lite väl extrem för att stjäla barn, men samtidigt är barn väldigt känsligt.
   Men om vampyrerna bara valsat in i sjukhuset och hämtat barnen så skulle det blivit ett ramaskri i Sunnydale som Borgmästaren skulle ha väldigt svårt att tysta ner.
   Med denna plan så var ju tanken att föräldrarna skulle få skuldkänslor för sitt eget beteende och därmed inte lägga skulden av kidnappningen på någon annan.

   • Men det är ju hilarious. Mr Giles i sitt esse. Joyce. Snyder! SNYDER!! 😀

    Men såklart att Halloween också är superskoj. Om jag skulle pressas skulle jag nog ranka Halloween snäppet högre nu när jag har distans till båda avsnitten.

 • Sofia

  Revelations:
  Jag tror inte allltid Joss menar något med sina demon-namn, upplever att de sällan är klassiska namn och inte alltid heller går att koppla till själva händelserna i avsnittet. Fallos-killen i Reptile Boy heter tex Machida som är en stad i Japan 🙂

  Ska man tolka Buffys hemilghållande från Giles som ännu en uppväxtegrej — hon prioriterar kärleken till mannen före plikten mot “fadern”? Sedan är förstås Xander ett rövhål som inte kan prata med Buffy först utan springer och skvallrar. Han ligger inte så bra till nu…

  • Jag tolkar Buffys hemlighetsmakeri mer som en mänsklig svaghet, inte direkt kopplat som en uppväxtgrej eller ett ungdomligt uppror. Ville hon göra uppror mot Mr Giles? Jag känner inget av det i avsnitten som leder upp till detta. Hon är helt enkelt förvirrad pga av situationen hon befinner sig i och o-synkad i hur nära hon är Mr Giles egentligen och vad deras relation betyder för henne. En relation som återbesöks i Helpless senare…

   • Sofia

    Jag tänker inte som en medveten upprorsgrej, utan som en kommentar till det klassiska vuxenblivandet hos kvinnor. Att de förr eller senare måste överge sina föräldrar och sin familj för att gifta sig och skapa en ny familj.

  • Fun Fact, David Greenwalt, som inte står så högt i kurs hos oss, trodde att han hade hittat på namnet Machida.Wish, som vi pratar om i nästa avsnitt, var dessutom det sista avsnittet han regisserade i Buffy-serien.

   • Sofia

    Haha, det gäller att ha höga tankar om sig själv 🙂

  • Patrik

   Revelations. Bra avsnitt!

   Angående Giles-monologen och er diskussion om att det främst handlade om att Buffy svikit honom genom att inte berätta om Angel.
   Givetvis är det detta som han är arg över, men jag tycker att hans kommentar om att Angelus torterade honom får hela fokuset att skifta ifrån detta.
   Jag vacklar mellan att gilla denna monolog – till att den inte riktigt hittade mitt i prick.

   Sedan tolkar jag anledningen till varför Buffy höll det hemligt för honom mer som att med så mycket känslor i omlopp har hon svårt ibland att göra rätt – precis som vilken tonåring som helst.

   • Revelations. Dramatiskt avsnitt!

    Och som med de mer dramainriktade avsnittet kräver det att man är på rätt humör. Man kan inte slötitta sig igenom dem.

    Jag tycker att det är ett centralt avsnitt i relationen mellan Mr Giles och Buffy och som sådant gillar jag det. Jag kan givetvis förstå att Buffy är en tonåring och att hon helt enkelt glömde att berätta för Mr Giles, men jag kan också ha högre krav på henne. Hon borde ha involverat honom i händelserna. Hon borde säkrat upp att ha med sig sin Watcher för det fall att det händer något galet och hon behöver hans hjälp. Det var i mina ögon okaraktäristiskt slarvigt av henne. Om inte för hans, så för sin egen skull. 🙂

    • Patrik

     Det är inte så att jag tror hon glömde berätta det, utan snarare att det är så mycket känslor (“kärlek” till Angel vs lojalitet mot Giles) att hon har svårt att klara av (våga?) ta beslutet att berätta för honom.
     Så det blir att hon avvaktar med att berätta vilket givetvis aldrig blir bra i slutändan.

     Men visst är det ett centralt & bra avsnitt i deras relation (B vs G) och det borde bygga denna relation framåt.

     • Ahh, jag skrev “glömde” i all hast, men jag håller med dig helt och hållet. Jag tror också att det mer handlade om “stoppa huvudet i sanden”-mentalitet är ren glömska. Det var en bekvämlighetsglömska om något. Nåväl, vi ser helt lika på den situationen oavsett hur förvirrad jag må låta på podden… 🙂

 • Sofia

  Lover’s Walk:
  Kan hålla med om att det här är det bästa avsnittet av de fyra. Men så är det bara att erkänna: jag är ett stort fan av Team Spike… Både upprepningen av hans ankomst till Sunnydale och hans mim-spel bakom Joyces rygg var otroligt roliga.

  Lite kul med Johnny Rotten-versionen av My Way med tanke på att jag i säsong 2 funderade på likheterna mellan Spike-Drusilla och Sid-Nancy.

  • Det är så bra för att det både är otroligt roligt (Spike) och inte så lite känslosamt (alla break ups). Jag gillar det mycket.

   Team Spike? Spike mot Angel? Jag är kluven. Men så långt vi sett i denna re-watch är Spike roligare. Helt klart.

  • Patrik

   Riktigt bra avsnitt!
   Spike är underbar! Marsters & Hannigan gör lysande insatser!

   Team Spike forever!

   • Hi5 på den!! 😀

 • erik thulen

  S03e05 Homecoming – 7/10

  Detta är faktiskt ganska kul tycker jag, Slayerfest -98 haha. Väldigt töntigt tema för ett avsnitt men jag tycker dom gör det bra och det finns många välgjorda detaljer som balanseras upp av ganska lustiga “dåliga” saker. Som t.ex. hur data/gps-krigsföringen filmats, det är ju så dåligt men funkar ändå för att det blir så dumt. Att Buffy lyckas få dom att skjuta varandra, jag kan inte annat än att gilla det dåliga i det här.

  s03e06 Band Candy – 9/10

  Oj här finns det många olika åsikter! Detta är nog ett av mina favoritavsnitt all time! Tycker Giles är helt FENOMENAL, kan inte sluta skratta åt honom och hur genialiskt konceptet är. Det är verkligen som Henke säger att det är strunt samma vad monstret är, det får gärna vara en liten dataorm på slutet så en får allt göttigt där innan. Johan nämner att den bästa scenen är när Giles vill att Buffy ska slå Ethan och jag vill bara tillägga en annan scen som är väldigt kort men så rolig. Det är när Buffy kommer till fabriken och Giles hånglar med Joyce och hon avbryter, Giles blir sur och B frågar om han verkligen vill bråka med honom eller låte henne prata med sin mamma, han blir supersur och rycker till med handen och tar en cigg bakom örat. Svårt att förklara men så sjukt roligt 😀 (16:20 in i avsnittet på netflix)

  s03e07 Revelations – 6/10

  s03e08 Lovers Walk – 9/10

  Ett annat riktigt bra avsnitt i mina ögon. Äntligen kommer Spike tillbaka! Det är riktigt bra gjort att nästan hela avsnittet skrattar jag åt Spike som är full och ömklig och töntig, men så vänder han på allt och jag sätter skrattet i halsen när han pratar om att han är “loves bitch, but at least I’m man enough to admit it”.

  • Stark kvartett med tre mycket bra avsnitt av fyra.

   Homecoming är ju så rolig pga att vi får se dynamiken mellan Cordy och Buffy utvecklas lite. Actioninnehållet är som vanligt lite mehe för mig.

   Band candy: favoritavsnitt! Mr Giles som ung hetsporre och rebell. scenen du nämner när han greppat ciggen är ju för bra. Visar vilken respekt han ändå har för bad ass Bufffy.

   Mr Giles, Joyve och Principal Snyder. Vilken trio i detta avsnitt!

   Nja, kanske inte mitt favoritavsnitt all time, men väl på topp 5 för säsongen! 🙂

   Lover walk: Är det här Spike inleder sin vana att säga sanningar oavsett hur opassande de är? Något som han kommer göra mycket mer i framtiden, inte minst i S5.

   Underbart avsnitt med en massa bra dialog och ett kul “veckans problem” för att det gör så att Buffy och Angel måste samarbeta med Spike. 🙂

   • erik thulen

    Ja det kanske är i Lovers Walk Spike börjar, det är väl kanske naturligt eftersom det är första gången, som du säger, han är på “samma” sida som Buffy. Deras relation är ju verkligen en story arc man vill ha mer av så lite tråkigt att han åkt till Dru. Men, utan att spoila, han kommer ju tillbaka tack och lov! 😛

    • Tror att det är svårt att inte spoila att Spike kommer ha en roll i framtida säsonger… 🙂

     Jag har i alla fall försagt mig flera gånger till Johan… :-/