Red mother’s milk

Avsnitt 41. En trio avsnitt som inleds med det spektakulära “Conversations with dead people” och avslutas med att vi får veta vad som är säsongens “Big bad”.

Avsnittets episoder:

 • Episode 129 (S07E07): Conversations with dead people
 • Episode 130 (S07E08): Sleeper
 • Episode 131 (S07E09): Never leave me

Shownotes

Texten till introlåten för Conversations with dead people
avatar Henrik Tronstad Värd
avatar Johan Benjaminsson Värd
Henke

Film- och tvserienörd med extra intresse för science fiction, American Independents och komedier.

 • Sofia

  Generellt
  Kul att Johan blev så förtjust i Split! Jag hade ju svårt att se likheterna med It Follows, men tänkte å andra sidan inte ett spår på kameravinklar och komposition utan bara på miljöerna.

  Och när det nu blev klart hur mycket Johan gillar Resident Evil måste jag ju passa på att köra en liten teaser inför nästa vecka – håll koll på bloggen 🙂

  Tack för ping!

 • Sofia

  Conversations With Dead People
  I likhet med er blev jag mycket förtjust i detta avsnitt – läskigt hos Dawn, roligt hos Buffy och lite sorgligt hos Willow. Visst hade det blivit bra med Tara istället för Cassie som visar sig för Willow, samtidigt kan jag tycka att Azura Skyes barnsligt ljusa röst lyfter obehagsnivån ytterligare ett snäpp. Tycker också att det blir lite kul med Holden Websters (Buffys vampyr) referens till skolföreställningen av musikalen Pippin för visst är det den musikalen som Andrew alltid hänvisar till att han förstörde men som ingen minns?

  Jag kopplade inte alls till Stranger Things med väggdunkningarna och upplever på det hela taget att det är en ganska vanlig kommunikationsform med spöken. Så även skrift på väggar, blodig eller ej… Mitt intryck är att det används i många filmer, men kan förstås ha fel där.

  Om jag förstår saken rätt hittar Andrew och Jonathan sigillet i skolans källare och i så fall blir frågan – vad har Xander egentligen tagit betalt för?! Något lite mer stabilt än ett jordgolv borde man väl ha kunnat förvänta sig?

  • Bra spaning på Pippin där! Klart du har rätt! Jag tänkte inte alls på det. 🙂

  • Uttryckte mig kanske slarvigt. Det här med ett dunk/blinkning/pling osv för ja och två för nej är jag med på är ett vedertaget sett att kommunicera. Tänkte mer på det här med att fråga en död om den är ok och bara få ett kallt nej.

   • Sofia

    Aha, då är jag med

 • Sofia

  Sleeper
  Även här delar jag ert intryck av avsnittet. Tyckte inte att det var direkt dåligt när jag såg det, men har nästan helt glömt bort dess innehåll. Allt för mycket av en utdragen transportsträcka. Det känns som om det hade funkat bättre som ett sido- eller parallellspår istället för att behöva stå helt på egna ben.

  När det gäller Johans fundering på diskussionen kring ”from beneath you, it devours” skulle man väl kunna tänka sig (om man nu vill spinna loss lite i tolkningen) att om det refererar till det som sades i förra avsnittet (att Buffy känner sig överlägsen de andra) skulle det kunna innebära att det återigen blir avståndet mellan scoobiesarna som riskerar att bli deras potentiella undergång. Ungefär som funderingarna gick i säsong sex, att Buffy distanserade sig från ffallt Xander och Willow?

  Bronzebandets kommentar om att spelningar i ”vampire towns” kändes jättekrystad. Men det är ju jag det 🙂

  • Vad handlade avsnittet om nu igen? Kommer inte ihåg…

 • Sofia

  Never Leave Me
  Johans funderingar på nästa steg i vampyrevolutionen (när the Master 2.0 (som fö är betydligt mindre Nosferatu-lik än the Master) dyker upp) tror jag gäller Blade 2 där det förekommer en utvecklad vampyr med en slags expanderbar predatormun som Guillermo del Toro sannolikt plockade med sig till The Strain. Underworld har jag inte lika bra koll på men kan inte komma ihåg något i den serien som skulle påminna om det.

  Jag blir lite förvånad att ni bägge hade svårt att komma ihåg Amends. Men jag grottade ju iofs ganska mycket i bla det avsnittet eftersom det avslöjade en hel del ledtrådar om Angel och seriens vampyrskap. Men jag är fortfarande inte överens med Henke om att det skulle ha varit The First som återförde honom från helvetet.

  Johan förutsätter att rektorn är ond för att han begraver Jonathan istället för att kalla på polisen. Något fishy är det förstår med honom men jag har en känsla av att en serie som gillar så pass mycket att fucka med tittarnas uppfattning om rollfigurer mycket väl skulle kunna presentera omständigheter som skulle kunna förklara varför han gjorde det och ändå kan tillhöra the non-dark side of the force.

  Dawn fick också möjlighet att visa lite seriösa fajtingskills i det här avsnittet – trevligt!

  • erik thulen

   Du säger att du inte är överens med Henke om The First i Amends, kändes som att det fanns mer bakom den kommentaren, något som du vill dela med dig av? 🙂

   • Sofia

    Tror nog faktiskt att den “diskussionen” finns utskriven i kommentarsfältet som hör ihop med Amends 🙂 Eller om det var så att vi diskuterade det i avsnittet då jag var gäst. Kontentan är helt enkelt att jag inte uppfattar att det är The First som ser till att Angel kommer tillbaka i början av säsong 3.

    • Jag kommer inte heller ihåg att vi diskuterat denna fråga! 🙂

     Men i vilket fall så tror jag att det är så tolkningen bland de flesta fans är…. Att The First kastade tillbaka Angel från helvetet. Enligt Buffywikin är dock denna teori “unconfirmed”…

     Klipper helt sonika in texten om detta (om händelserna i Amends) under entry “Angel” från buffywikin:

     “Angel began to suspect that his return from Hell was not accidental, that he must be meant to serve some unknown purpose. That fear—that this purpose was not for the cause of good—grew in Angel’s mind at Christmastime as he began to experience what he believed to be hallucinations. However, he was actually being haunted by the First Evil, who claimed to be the one that freed him from Acathla’s hell (a claim that remains unconfirmed). The First, able to adopt the appearances of Angelus’ victims, drove Angel ever closer to the brink of madness by lashing him with guilt and, ultimately, tempting him to end it all by losing his soul once again and killing Buffy in the throes of passion. In despair, Angel chose to kill himself by waiting outside for the sun to rise, rather than risk the life of his beloved. To Angel’s shock and consternation, an apparent miracle occurred and it snowed so heavily that Christmas morning that the sun was blotted out all day. Buffy meanwhile, had stopped the order of monks that were summoning the First, ending Angel’s torment. From that moment, he began to entertain the hope that his return might have some purpose for good after all.”

     http://buffy.wikia.com/wiki/Angel

    • erik thulen

     I c, ska gå tillbaka och läsa 🙂 Kul att det inte verkar finnas något rakt svar, att det är lite obesvarat eller öppet för tolkning.

     • Sofia

      Och jag tycker fortfarande att det känns otroligt långsökt att The First skulle ha hämtat Angel från helvetet bara för att driva honom till självmord. Känns mer sannolikt att de bara utnyttjade situationen.

  • Aha, Blade! Jag har inte sett de rackarns filmerna. Är de bra?

   Vi får ju i senare avsnitt veta att ubervampyren snarare är en tidigare variant av de “vanliga” vampyrerna, inte en senare.

   Fajtingscenerna är generellt sett med bd ass i denna säsong vilket du påpekat tidigare. Ville bara säga att jag håller med. Syns tydligt här i mitten av säsongen…

 • erik thulen

  s07e07 Conversations with dead people | 9/10

  Cassy kom tillbaka! Kul, även om jag också tycker att det var ett missed opportunity att inte Amber ville komma tillbaka, trist. Jag tänkte att det va Cassy som kom tillbaka för att Willow aldrig skulle köpt en kopia av Tara, att deras wicca-influerade kärlek skyddar dom mot den typen av illusioner, men det va ju en överromantisk övertolkning 🙁

  Helt klart det bästa avsnittet av de tre. Dawns fight känns ju ganska rörig och jag fattar inte riktigt vem/vad det där monstret är? Det kanske inte var viktigt? Men roligt att hon får ta mer plats och bli lite coolare! Tänkte inte på Stranger Things-referensen vilket var konstigt för när ni säger det är det ju uppenbart.

  s07e08 Sleeper | 4/10

  Appropå musiken, det är ju verkligen en stor del av Buffy. Framförallt livebanden på The Bronze och jag gillade verkligen att den säsong 1-känslan kom tillbaka med bandet här. Men jag glömde skriva det i min kommentar på förra veckans avsnitt “Him” när det helt plötsligt kom på en Coldplay-låt, nån annan som reagerade på det? Inget ont om Coldplay men jag vet att ni tidigare pratat om att Joss använt sitt eget sätt att prata när han skrivit dialog så att det inte blir så daterat med samtida uttryck/slang, och jag tänker att det hittills varit ganska samma med musiken. Kändes därför fel eller kanske mest konstigt med coldplay, men det kanske är en småsak.

  s07e09 Never leave me | 6/10

  Tack för klargörandet med vart vi såg/hörde om The First! Vet att jag tänkte på det när jag såg det avsnittet men hade glömt. Sedan läste jag Sofias kommentar om att ni inte var överens om att det var The First som återförde Angel så…(fortsätter kommentarenpå hennes inlägg)

  Mycket roliga grejer här, som när “Neo” går för att köpa blod och vi bara ser fötterna och en tror det ska vara Spike. Även hans beställning: 12 fläskkotletter, 1 kilo korv, åtta liter grisblod, tre biffar, hälleflundra och tandkräm haha!

  En random sak jag tänkt på, what up med alla andra slayers? Känns som att det konceptet runnit ut i sanden och när Buffy dog för andra gången för två säsonger sedan borde det väl finnas en tredje slayer, särskilt nu när The First kommer? Men jag minns inte så bra, kanske showen svarar på det längre fram…

  Och tack för ping om Gnarl! 🙂 Tänker på honom så fort jag ser pizzeria-skinka

  • erik thulen

   Samt en till sak i Never Leave Me, misslyckades offret av Jonathan för att han är för liten och därmed har för lite blod, eller var det bara The First som har bra humor?

   • Vet inte. Båda skälen?

    • erik thulen

     Haha, ja säkert

  • Tror ändå att det hade varit mycket starkare med Tara. Om man tänker att The First lyckas få Dawn att tro att “Joyce the ghost” är Joyce kan jag tro att The First skulle kunna lura Willow också. trots deras fina kärlek…

   Jag tänkte inte specifikt på Coldplay-låten. Men skulle de vara så himla dåliga och tidsdaterade? Jag hade tänkt ta upp musiken i serien i veckans poddning faktiskt. Inte live-låtar som framförs på The Bronze utan den stämningssättande bakgrundsmusiken. Mer om det i poddningen.

   Hahaha, Andrews utflykt till kötthandlarn är hilarious. Hela scenen inklusive mötet med Willow är komiskt guld. Tandkräm! 😀

   Övrigt:

   Nja, jag är tämligen övertygad om att glitchen kom sig av att Buffy återupplivades efter att hon dödats av The Master i Prophecy girl. När hon dog lämnade hon över stafettpinnen till Kendra. När Kendra dödades lämnades pinnen över till Faith. Faith är den “primära” slayern, om man tittar på kedjan av slayers, och det är när Faith dör som någon av the potentials kommer bli kallad.

   Buffy är en bonus-slayer som världen fick. Tack! Hon lever på “lånad tid” om man ser på det som en kedja av slayers… Och hennes död i The Gift med efterföljande återuppväckning ändrar inte på detta. Faith lever och frodas fortfarande.

   • erik thulen

    Jo, det har du rätt i. Och kanske är det till och med enklare att övertyga någon som Willow som saknar Tara så mycket och är desperat efter att få minsta skymt av henne.

    Kanske inte dåligt med Coldplay, men jag vet inte, har ändå tyckt att Buffy har nån slags integritet när det kommer till musik och att det varit en grej som t.ex. med Cibo Matto, att det är lite underground och så kändes det som en sell out haha. Men ska bli spännande att höra din take på musiken 🙂

    Okej, jag fattar.. så har jag inte tänkt på det men det verkar ju logiskt även om jag nog tänkt att alla slayers har en “varsin stafettpinne”, Mr. Pointy kanske i detta fall, men då kanske det skulle bli inflation. Som i The OA, om Buffy va med där så skulle det finnas sjukt många slayers hehe.

 • Lina

  Conversations är verkligen ett kanonavsnitt! Visst är det synd att Amber Benson inte kunde vara med, men håller med de andra som kommenterat att Cassie fungerar väldigt bra som alternativ. Buffy-delen gillar jag bäst (surprise!) och håller med om att Dawn-segmentet är rätt så obehagligt. Knackningarna/dunkandet osv. tänker jag också att man har sett på andra håll förut (utöver ST), men kan inte komma på ett konkret exempel på rak arm… Jag har även något av en soft spot för Andrew, så gillar att han är tillbaka 🙂

  Sleeper känns absolut som en ren transportsträcka, men Spike är lite mer intressant igen nu i alla fall. Tänker också på att det verkligen är skillnad i hans karaktär/beteende i detta avsnitt i jämförelse med säsong fyra när han ju också vill dö (i Doomed).

  Never Leave Me är snäppet bättre, vill minnas att det fanns en del roliga Andrew-scener i detta avsnitt t ex, och det är kul att gänget (och vi) får reda på mer och mer om vad som väntar. Minns inte om ni sa något om det, det gjorde ni säkert, men är ju lite roligt att det är samma skådis som spelade Gnarl (och en av Gentlemen i Hush) som är übervampen också 🙂

  • Ja, Andrew är rolig mest hela tiden.

   Och nej, och tack för att du tog upp det. Vi nämnde inte skådisen Camden Toy som spelar Gnarl, en Gentleman och Ubervamp. Han är tydligen också med som The Prince of Lies i Angel S5…

   http://buffy.wikia.com/wiki/Camden_Toy

 • Randi

  s7e7 – Inga frågetecken kring att det var en låt skriven av Joss i inledningen, den hade ju lätt kunnat vara med i “once more with feeling”.
  När det gäller Buffys nya jobb – varför kan inte the council betala henne? De har ju uppenbarligen råd att avlöna ett gäng med watchers så då borde de väl kunna slänga lite cash till tjejen som gör hela jobbet? (mm jag vet att denna tanke bara är hållbar fram till e9 men ändå, här har hon pålat bad guys helt gratis hur länge som helst!)

  “Once for yes and twice for no” är väl ett “standardsätt” att kommunicera med någon som inte kan prata? Även jag tänkte på Stranger Things i just denna scen men jag tror att det beror mer på att jag har ST färsk i minnet. Radiogrejen påminde ju även den om ST men det känns som att jag har sett det tidigare också.

  s7e8 – Förvisso dök han upp ganska direkt i början men ändå tråkig spoil på att ha A. Stewart Head till att säga “previously on..”

  Bara jag som blev glatt överraskad över att de hade Aimee Mann som gästartist? Tror inte jag blivit så glatt överraskad över en Bronzespelning sen K’s Choice dök upp i Doppelgangland-avsnittet!
  Ja tråkigt att hon körde playback till en studioinspelning men det har ju funnits värre “liveband” under seriens gång. Eller är det bara jag som har konstig musiksmak?

  s7e9 – Känns lite som att pang-boomet där i slutet är ett sätt för serien att börja avsluta vissa sidospår, knyta ihop säcken helt enkelt. The council har ju alltid funnits nånstans i bakgrunden men nu ska hela serien avslutas så då kan det ju vara bra att få lite closure? (OBS! Kommer inte ihåg vad som händer längre fram i s7, de kanske kommer tillbaka i nån form? Men min tanke just när jag såg detta var att det skulle avslutas lite lösa trådar från tidigare säsonger)

  • Näe, skulle förvåna mig om du var ensam i att uppskatta Aimee Mann som gästartist. Men det var inte populärt på min sida micen iaf 😛

   Däremot när det spelades blink 182. Då blev jag glad ;).

 • Elin

  Hallå! Längesen jag la min första kommentar nu, men följer såklart fortfarande podden.

  För att svara på frågan (som ställdes till min förra kommentar) angående mitt Buffy-kandidatarbete (i medie- och kommunikationsvetenskap) så är det nu klart och behandlar porträtterandet av kvinnliga antagonister i serien, med fokus på Drusilla 🙂 Studien heter “”Kill her for princess?” – Monstruositet och kvinnlig antagonism i Joss Whedons Buffy The Vampire Slayer”. Jag tror nästan att den ligger ute på nätet nu också! Hur som helst så har det varit så kul att få skriva om Buffy och samtidigt kunna hämta inspiration från podden.

  Om avsnittet: Conversations With Dead People är ju såå bra! Ett av de läskigare som jag minns det från barndomen. Dock aldrig förstått om det är The First eller något annat väsen som uppenbarar sig för Dawn? Om det kanske är meningen att man ska spekulera lite extra där..? Kanske inte, men har aldrig riktigt fått det klart för mig.

  Men kul att Knox från Angel dyker upp. Eller ja, han dyker väl först upp i Buffy och sen i Angel. Gillar skådisen!!

  Och annat kul: att det alltid är överdrivet glad mexikansk (?) musik som spelas från radion när det är någonting skitläskigt som ska hända huset (som i “Listening to Fear”, säsong 5, när Buffy gråt-diskar medan det är ett slemmigt meteoritmonster på ovanvåningen med Joyce). Funkar bra för mig iaf! Effektfullt!

  Hoppas vi ses på festen den 10 mars!!
  //Elin

  • Klart vi ses på festen den 10:e mars! 😀

   Låter spännande med ditt papper. Kan man få läsa det tro?

   Elin, jag skulle vilja komma i kontakt med dig. Kan du maila mig på [email protected] ?

 • Patrik

  En knippe bra TV-avsnitt igen, härligt!

  Lite korta kommentarer:
  Conversations with dead people:
  Vad jag förstår så var det Amber Benson som bestämde sig för att att inte medveka i detta avsnitt.
  Hon ville inte att Tara skulle bli ihågkommen som “ond” (även om det bara var The First).

  Sedan har jag ett stort logiskt problem med Dawn’s bit och det är att The First slår sönder lägenheten och skadar Dawn. Enligt honom själv (i Warrens skepnad) inte kan ta en fysisk skepnad.
  Några tankar om detta?

  Never leave me:
  Vad ni verkar missa är att übervampen är skulpterad efter Grrr Arrrgh-vampyren! 😀

  • Jovars, blev ju en bra trio eftersom Conversations with dead people drog upp medelbetyget…

   Var det Benson som vägrade?? Absurt. För hon visste bättre än the show runners? Vilken uppblåst syn på sin karaktär och sin del i storyn… Detta gör ju bara att jag nu tycker att Tara är ännu ondare än vad jag tyckte tidigare. In your face, Amber Benson!

   Intressant spaning. Hade inte tänkt på det än… Den enda skillnaden jag kan se var att vi såg en, för det mesta, osynlig demon som härjade runt. Den där blå-lila beniga typen. Kan det varit så att The First använde sig av en hjälpande hand från den rackar’n i Dawn’s scen?

   Ahhh. Hade inte lagt märke till likheterna mellan übervampen och din vad… Kul.