Som om Sam övergav Frodo

Avsnitt 45: Vad är det för misogyn präst som kommit till Sunnydale? Har Giles tappat det helt eller är han under påverkan av den första ondskan? Hur skulle det kännas om Sam övergav Frodo i slutet av Sagan om ringen?

Episoder i detta avsnitt:

 • Episode 140 (S07E18): Dirty girls
 • Episode 141 (S07E19): Empty places
 • Episode 142 (S07E20): Touched

Referenser

 • True Detective
 • Harry Potter
 • Matthew Broderick i Godzilla
 • Sagan om ringen
 • Firefly
 • Nathan Fillion är inte riktiga Ryan i “Saving Private Ryan”
 • Unbreakable Kimmy Schmidt och Dong
 • Förutom avsnittet i Empty Spaces så är Sarah Michelle Gellar även förkyld i avsnittet “The Killer In Me” i denna sjunde säsong
 • Relationerna i Game of Thrones
 • Clerks 2 har världens bästa slut
avatar Henrik Tronstad Värd
avatar Johan Benjaminsson Värd
Johan

Om Joss Whedon och Kevin Smith fick en unge hade han hetat Johan. Johan hade dyrkat sina föräldrar på ett väldigt osunt vis.

 • Lina

  Jag håller verkligen med om att hela grejen med alla potentials inte fungerar speciellt bra. Gillar att alla är samlade på ett och samma ställe i så många avsnitt i den här säsongen, men det blir så många olika karaktärer och nu när det är mot slutet så är det inte så relevant med en massa nya personer man ska “lära känna” heller. Man vill ju se så mycket av möjligt av alla Scoobies! Tillhör också skaran som avskyr Kennedy, superjobbig karaktär (Rona med, gah!).

  Ja, att de sparkar ut Buffy, från hennes eget hem dessutom (de andra verkar ju inte direkt bidra så mycket ekonomiskt heller som sagt) är verkligen extremt störigt. Visst kan jag förstå att de inte vill gå tillbaka till gården med tanke på hur det blev sist, men på vilket sätt ska det hjälpa dem? Visst har de Faith, men det säger väl sig självt att de inte har råd att bli av med med en av de få som kan slåss på riktigt i det här läget… Det blir så fånigt när Xander ena stunden ställer sig bakom henne och för att sen totalt vända utan att de ens får till en diskussion om vad de har för andra alternativ, känns mindre trovärdigt. Ja, är uppenbarligen inte ett fan av denna utveckling alls 🙂 Slutligen tycker jag att Caleb är utmärkt i sin roll i allt det här, han är verkligen creepy på ett fantastiskt sätt!

  • Ja! Du formulerar exakt vad jag försökte få fram i samtalet (podden). Jag blir galen på att denna typ av svagt manus slängs in så sent i en serie som denna, med totalt sju säsonger. Det känns som att de försöker tvinga fram konflikter som därmed inte känns naturliga och det är en sak som vi tittare direkt reagerar på…

   Caleb är härlig som attans! 🙂

 • Sofia

  Generellt
  Ja, nu börjar det dra ihop sig. Lite sorgligt på ett sätt, men själv ser jag faktiskt fram emot en snar omtitt 🙂

  • Ja just det, du nämnde att du tänkte se om serien när vi sågs senast. Vad kul!

   Tror det är stor chans att du kommer gilla den ännu mer vid en andra och mer avspänd tittning. You go girl!

 • Sofia

  Dirty Girls
  Jag känner att jag generellt under den här säsongen lägger mig på en mer genomsnittlig eller neutral nivå än ni – jag tycker att de allra flesta avsnitten har varit helt ok och så även dessa tre. Här gillade jag också att Faith kom tillbaka men tyvärr fick jag inga större vibbar av vare sig Caleb som skurk eller Xanders ögonattack.

  Överhuvudtaget tycker jag inte att Nathan Fillion funkar som den sortens jovialiska skurk som han ska spela. Kanske är problemet så enkelt att jag sett honom i för många icke-skurkroller redan? Jag blir inte det minsta skrämd av honom. På samma sätt som jag tror att jag skulle ha svårt att bli övertygad av David Duchovny som elaking.

  Däremot var det väldigt roligt hur kraftigt Spike ville hävda att han inte var det minsta lik Angel.

  • Nu när jag sett hela säsong sju kan jag konstatera att den inte når upp till nivåerna hos flera av de tidigare säsongerna. Det kanske är lite samma grundorsak som gör att du tycker att alla avsnitt är på en neutral nivå?

   Kan hålla med om att Caleb inte är speciellt skrämmande, men vilken big bad har varit det genom showens alla säsonger? Tycker att the big bad tillför så mycket annat än att vara skrämmande, symbolik såklart, men också humor och glimten i ögat och där excellerar Fillion. I mina ögon i alla fall…

   • Sofia

    Det KAN ju också vara så att du helt enkelt älskar Nathan Fillion. Bara en gissning 😉

 • Sofia

  Empty Places
  Jag kan hålla med om att det blir lite märkligt att den stora grejen i detta avsnitt som man tar med sig från Dirty Girls är Xanders enögdhet, inte att det dött x antal potentials. Men som ni säger, ett tecken på hur lite både vi och serien bryr sig om dem, de är kanonmat. Dessutom har det väl redan dött minst tre potentials innan detta avsnitt (Annabelle, Eve och Chloe)?

  Jag kan förstå hur ni hatar avslutningen i avsnittet. Jag gjorde det inte och lyckades väl därmed hitta någon slags rationalisering för det. Jag tänkte nog att de alla helt enkelt var trötta och rädda och inte ville ställa upp på ytterligare en fajt. Att potentials i nuläget kan tycka bättre om Faith än Buffy är inte så konstigt heller – de känner inte Buffy och särskilt Kennedy skulle jag säga har en personlighet som ligger i linje med Faiths. Därmed blir det säkert lättare för henne att känna förtroende för Faith snarare än Buffy.

  Skulle man också inte kunna tänka sig att Dawn verkligen reagerar på det ”Joyce” sade till henne i Conversations…? Hon sade ju att Buffy inte skulle välja Dawn och när Buffy vill ut och slåss med en gång igen visar hon väl ganska tydligt att ”the mission matters”?

  Jag är inte helt med på kopplingen till The Body? Visst, där ställde alla upp för Buffy och Dawn men då handlade det ju knappast om att riskera livhanken i fajt med en mordisk präst.

  • Eller så kan man bara konstatera att Kennedy är en brat av jobbigaste sorten!
   😀

   Tror inte att The First menade att Buffy skulle välja “the mission” över Dawn, Tror det var de andra i gänget över Dawn. Men det är bara så jag läste in dialogen i sitt sammanhang och hur jag tror att showen tänkt sig. Med tanke på hur dåligt showen knyter ihop en del av säsongens trådar kan min tolkning vara helt fel. Showen svingar och svajjar hejdlöst när det gäller säsongsarcen…

 • Sofia

  Touched
  Mest en del reaktioner på era funderingar om The First.

  Finns det någon anledning till att iaf Henke ofta säger ”han” även när The First är i Buffys skepnad? Vet vi säkert vilket kön ”hen” har? Har ”hen” något kön överhuvudtaget?

  Ni säger att The First aldrig har visat sig för Buffy men har ”hen” gjort det för Xander och/eller Anya? I så fall minns jag det inte måste jag erkänna.

  Och om nu Buffy skulle vara unik i detta avseende kan man tänka sig att det beror på att hon antingen bär The First inom sig hela tiden pga sin stora osäkerhet inför sin egen styrka och kall som Slayer? Alternativt gjort sig av med den osäkerhet som The First kan utnyttja i avsnitt som exempelvis Anne där hon måst överkomma sig själv i någon mån? Hon skulle i så fall helt enkelt ha större självinsikt än de andra.

  • Oj då, då får vi hoppas att du är varsam med våra funderingar…

   Att jag säger han? Ingen speciell orsak. Slapphet?

   Kommer inte ihåg när han visat sig för X eller A. Det har bara känts så. Han visar sig för Buffy i de sista avsnitten (21-22) så det verkar ändå som att showen valt att vänta med det mötet. Borde haft någon signifikans kan man tycka…

   Tror att The First valde att vänta med att möta sin huvudmotståndare (Buffy). The First säger åt Caleb att de ska vänta istf att ta fajten med henne. De ska bygga sin armé, anfalla när det är oväntat, gillra fällor hellre än ta en direkt konfrontation osv… Det är antagligen därför Buffy är så het på att anfalla hela tiden, hon känner att The First förhalar…

 • Patrik

  Bra poddavsnitt som vanligt. Det är lite sorgligt att det håller på att ta slut, men är väldigt nyfiken vad som händer sen. 🙂
  Med podden alltså! 😀

  Sveket mot Buffy drar ner avsnittet Empty Places (det kunde ha gjorts bättre), men jag tycker inte att avsnittet blir så dåligt att det kan liknas vid tex Beer Bad.

  • Njae, de siktar ju absolut inte lika högt med Beer Bad. Jag gillar ju ändå att de tar i i Empty Places.

  • Ja det är snart slut med det roliga här i livet… 🙁

 • Frida Wessman

  Tillhör skaran som inte alls köper att Dawn och co. plötsligt skulle få för sig att utesluta Buffy ur gruppen i ett så kritiskt läge som det de befinner sig i just nu. Brukar hoppa över sista minuterna av Empty Places när jag ser säsong 7, men denna gång kollade jag hela avsnittet och blev upprörd igen. Angående vad andra tycker kan man kika in på http://www.phi-phenomenon.org/ Där finns alla episoder rankade på olika vis och som ni ser ligger Empty Places ganska långt ner på listan generellt och näst längst ner av alla avsnitt i säsong 7. Helt berättigat.

  Och vad gör egentligen Willow med Kennedy? Snälla manusförfattare, hur tänkte ni där?! Willow faller för lugna, lite tystlåtna och omtänksamma människor som Oz och Tara. Inte gåpåiga, jobbiga överklasstjejer.

  Tack för bra podd! Ni har fått mig att se om Buffy ännu en gång, men med mycket mer fokus och era samtal ger nya perspektiv, vilket jag inte väntat mig av något jag sett så många gånger. Kämpade tappert för att komma ikapp er och lyckades för någon månad sedan, men nu ångrar jag det lite, eftersom det är så tråkigt att behöva vänta en hel vecka på nya avsnitt nu. Det var perfekt att kunna klämma en 8-10 avsnitt av Buffy varje vecka och lyssna på er när man kände för det. Men nu närmar sig ju det oundvikliga slutet hursomhelst…

  • Grym sida. Kan nog vara grymt att ha till hands när vi gör avslutningspodden.

   Det mesta kring The Potentials tycker jag känns lite fattigt tyvärr ;(

   Det var ett respektabelt tempo! Bra kämpat!

  • Tack för den trevliga kommentaren, Frida! 🙂

   Det är så himla mysigt att höra att du, och andra, kan ha fått nya infallsvinklar eller tankar om serien bara för att ni lyssnat på vår podd. Det gör att hela grejjen med podden känns så mycket bättre för oss…

   Smart att stänga av i slutet av Empty places. Det ska jag komma ihåg till nästa gång jag ser avsnittet! Tack för tipset.

   Du har helt rätt om Kennedy och Willow. Det känns helt fel helt enkelt. Det paret funkar inte i mina ögon heller. Damn.

   • Om man stänger av kan man ju å andra sidan missa det enda som är bra med avsnitt. När Buffy säger åt Faith att ta hand om alla. Eller, inte det enda kanske. Men man missar just den fina scenen iaf 😛