The Uber of Vampires

Avsnitt 42: Är man dubbelt så många så måste man prata dubbelt så snabbt! Sunnydale är invaderat av potentiella slayers. Är detta kanon/canon? Är det ens rimligt? Vem är killen i den röda kuben? Vad är svaret på allt?

Avsnitt som avhandlas

 • Episode 132 (S07E10): Bring on the Night
 • Episode 133 (S07E11): Showtime
 • Episode 134 (S07E12): Potential
Vem är killen i röda kuben?

Referenser:

 • Gandalf i Helms Deep
 • Musiken i Buffy påminner om den i Sagan om ringen
 • De har konstiga käkar i Blade 2 och The Strain
 • Felicia Day från The Guild
 • Musiken i Game of Thrones, Firefly, True Detective och Stranger Things
 • Six degrees of Kevin Bacon
 • Tweeta Joel
avatar Henrik Tronstad Värd
avatar Johan Benjaminsson Värd
avatar Hedvig Nasiell Holm Gäst
avatar Harald Stigare Gäst
Johan

Om Joss Whedon och Kevin Smith fick en unge hade han hetat Johan. Johan hade dyrkat sina föräldrar på ett väldigt osunt vis.

 • Sofia

  Generellt
  Roligt att höra välbekanta röster igen men det märks att ni har blivit mer och mer bekväma med varandra – för mig som lyssnare var det ibland lite svårt att höra vem som sade vad 😉

  Det har väl förekommit flera diskussioner under säsongerna om vad som är en ”äkta” demon och vad som är mer urvattnat. Själv tänker jag mest på Anyas kommentarer i säsong 3 när the Mayor är på g att bli en ”äkta” demon och att han kommer att bli något som de aldrig sett förut.

  Jag förstår inte riktigt detta med Turok-Han. Varför skulle just han vara i samröre med the First? Varför inte en massa andra mörksens krafter också? Jag tycker dessutom att uttrycket übervamp blir lite missvisande, han är snarare en urvampyr, en ”primordeal being” som kanske har mycket styrka men som ändå står längre ned på utvecklingsstegen.

  • Få be om ursäkt för att vi pratade i mun på varandra. Blev lite väl entusiastiskt där ibland… 🙂

   Det var just den kommentaren från Anya om The Mayor som jag hade i huvudet i den diskussionen men jag kom inte på den. Hade den på tungspetsen som man säger…

   Tycker vi kommenterade just detta att übervampen antagligen var lägre stående, mer korkad men starkare rent fysiskt… Men det framgick kanske inte?

   • Sofia

    Det gjorde ni säkert, jag vänder mig mest emot begreppet som serien förstås själv har myntat. 🙂

 • Sofia

  Bring On the Night
  Återigen har vi den här konstigheten att vampyrer verkar behöva syre eftersom Spike kan dränkas när han blir torterad?

  Om the First har tillgång till döda personers minnen måste det funka som något slags strömmande media? Eftersom både First-Spike och First-Buffy vet saker som har hänt efter deras dödsögonblick? Klurig spaning av Johan, att Giles kanske också skulle vara en First – det hade jag inte en tanke på när jag såg avsnittet.

  Jag blev också rätt förvirrad av alla dessa potential slayers som har watchers. Är det något som Council började med nyss? Annars borde väl även Buffy ha haft en watcher innan hon blev kallad?

  Låter inte Alyson Hannigan väldigt snuvig nu för tiden?

  Och så känns det väldigt underligt att de verkar kunna söka efter information om både the First och Turok-Han på nätet, är det info som skulle finnas där och i så fall så pass lättillgängligt? Men Willow kanske kan hacka sig in i alla databaser?

  • Kan det vara så att vampyrer kan “dränkas” men att de inte dör av det. Jag menar att det alltså kan användas som ett tortyrmedel?

   Johan är klurig han. Mr Giles! Herregud, är han död?

   Hela grejjen med alla potentials är som Harald är inne på en stor fet efterkonstruktion. tror jag i alla fall. Finns nog många “continuity errors” map detta…

   • Sofia

    Men om de inte “tappar andan” under vatten torde det väl knappast räknas som tortyr 😉

    • “Nä, tänkte inte på det…”

     I vilket fall ser Spike klart obekväm ut när de trycker ner hans huvud i vattnet. Han är kanske som katter?

     • Carl

      Milt obehag, det låter som brittisk tortyr.

 • Sofia

  Showtime
  Inga mer omvälvande kommentarer på detta avsnitt annat än att fajtingscenen var lite väl lång (men tack för shoutout, Henke 🙂 men att ”thunderdome”-kommentaren var rätt rolig. Plus att jag, likt Henke, accepterade att Buffy ”plötsligt” hade fått tillräckligt med självförtroende eller spark i baken för att kunna besegra Turok-Han när det verkligen gällde. Mind over matter. Som en viss film som jag inte ska nämna vid namn eftersom det är svårt att bleepa kommentarer 😉 Men redan här börjar jag bli lite less på alla brandtal.

  • “Shout outs” måste gastas ut “where shout outs are due”! 😀

   Tack tillbaka!

 • Sofia

  Potential
  Här börjar jag bli lite tjurig men fick anledning att fundera när man tex såg Dawn och Amanda tillsammans – är inte tjejerna i serien generellt väldigt smala? Alltså *väldigt* smala? Särskilt om man jämför med hur SMG såg ut i första säsongen. Annars var det roligt att se Sarah Hagan få lite mer utrymme eftersom jag kände igen henne redan i Help från serien Freaks and Geeks.

  Jättekul att vi äntligen (nästan) fick se Clem visa sitt rätta ansikte.

  Ujuj, Xander har sannerligen det inte lätt att finna nåd inför Johans ögon. Den tolkningen av hans lilla tal (som jag också gillade) hade jag inte ens tänkt på men visst kan man se det som att han egentligen försöker lyfta sig själv. Fast jag uppfattare det snarare som att han vill bonda lite med Dawn och lyfta henne, betona att man kan ha något att komma med även om man inte har Slayer-krafter.

  • Jag gillade SMG’s “bebisfett” i första säsongen så jag säger inte emot dig…

   Hahaha. Johan är hård som flinta. Men tycker allt att han är lite väl hård här. Det är för mig helt solklart att Xander håller ett fint tal för Dawns räkning och att det inte handlar om att självförhärliga sig. Antingen är det som jag spekulerar i att han bara vill sticka hål på våra teorier och känslor (som djävulens advokat), eller så är det som Harald säger att han inte alls håller med om att Xanders tal var fint. Bara Johan vet… Om ens han… 🙂

   • Patrik

    Min åsikt är att Xanders tal var enbart för Dawn så där håller jag inte med Johan. Kände inte alls att det kunde vara något annat.

    Däremot gillar jag hans span på att detta är Dawn’s “Zippo”-avsnitt. *tumme upp*

 • Carl

  Roligt med Haralds alla RPG-referenser, även om de föll för döva öron. Särskilt Vampire: The Masquerade där man kan höra er andra zona ut direkt. Det kan förklara att tv-serien (Kindred: The Embraced) baserad på det spelet inte slog rot och bara blev åtta avsnitt (kan även ha att göra med att huvudrollsinnehavaren dog). Brian Thompson (som spelar The Judge och någon mer i Buffy) var med i den serien också.

  • Jo det var nog som att kasta pärlor till svinen då det gällde RPG-snack. Jag är helt rudis på det. Men kul att du lystrade…

 • Patrik

  Ni verkade tycka att det var en efterkonstruktion att vissa Potentials hade watchers redan innan de blev kallade. Där håller jag nog inte med.
  Som jag uppfattade det så hade ju Kendra en watcher innan hon blev en slayer. Så för mig håller det allt ihop!

  P.S.
  Felicia Day! *hurra*

  • Har inte riktigt fattat charmen med Felicia Day om jag ska vara helt ärlig. Här i Buffy är hon i princip osynlig och då man ser henne är hon suddig och vag, jo i princip osynlig då också.

   Buffy hade ingen watcher före hon blev slayer.

   • Patrik

    Håller med att Felicia är ganska osynlig i Buffy, men tagit desto större plats i diverse saker efteråt. 🙂

    Jag kommer inte ihåg om de nämner något om att Merrick kommer sent till Buffy (dvs efter hon blivit kallad), men det är väl egentligen ganska logiskt att de söker upp Potentials innan de blir Slayers?

    Att få Slayer-krafter kan vara förödande för någon (dessutom i yngre tonåren) utan guidning. Dels krafterna i sig, men även måltavlan man får på ryggen av att vara Slayer.

    Genom att söka upp dem innan så kan de både guida dem rätt genom träning och utbildning – samt att det borde vara lättare(?) att vinna deras förtroende om de kommer före förvandlingen?

    • Ja just det Merrick! Som du säkert redan förstod så tänkte jag inte alls på händelserna i den “bra” filmen… Jag tänkte endast på serien och Mr Giles kom ju till henne mycket sent i alla fall. 🙂

     Nej, men då håller det. Att the watchers slår klorna i de små tjejerna långt innan de blir för starka är både rimligt och förväntat. Jag köper det. Sen kan man ju hat-älska The Watchers Council ändå…