“Typ två kriterier”

Avsnitt 44: Denna vecka välkomnar vi Erik Thulén som gäst i podden. Vi snackar om lajv, metallkonst och så lite om Buffy – Slayer of the Vampyre.

Episoder i detta avsnitt:

 • Episode 138 (S07E16): Storyteller
 • Episode 139 (S07E17): Lies my parents told me

Show notes:

 

Eriks Buffy-tryck som snart kommer hänga på väggen i Henkes filmrum

 

Eriks fantastiska dräkt som visas på utställningen Performing Craft på Gustavsbergs Konsthall

 

avatar Henrik Tronstad Värd
avatar Johan Benjaminsson Värd
avatar Erik Thulén Gäst
Henke

Film- och tvserienörd med extra intresse för science fiction, American Independents och komedier.

 • Patrik

  Två bra avsnitt idag! 😀

  Massa tankar, men nöjer mig med två saker:
  Jag har skyndat mig att komma ikapp med Angel just för denna crossover. Jag gillar den! 🙂
  Det är Fred som ringer (det säger också Andrew i avsnittet), han anser ju att Fred lät feminin (det är ju också en kvinna). Just detta samtal sker dock off-screen i Angel. Antagligen för att få mer wow-känsla då Willow dyker upp i rutan.

  Och sedan pratar Henke om Star Trek-filmen “Wrath of Khan” (andra filmen) där de leker med skalbaggar och öron.

  • erik thulen

   Tyckte väl att jag mindes ett namn som nämndes i telefonen. Fred, vem är det?

   • Fred är en av de bra karaktärerna du vet… De som finns i serien Angel. 🙂

  • Såklart att det var Fred. Jag missade det skämtet och dialogen föll sedan snabbt ur minnet. Såg om scenen när jag klippte senare…

  • Ah! Då fattar jag skämtet. Men funkar även om man inte vet att Fred är en tjej. Skrattade åt att han kastade sten i glashus 😛

 • Sofia

  Generellt:
  Mycket bra avsnitt – bra gäst, bra snack och bra längd! Kul att äntligen få en röst till kommentarerna från Erik.

  Sabrinapodden skulle jag absolut lyssna på! Men vete tusan om jag skulle orka ta mig igenom alla avsnitten… Dock är det ju en charmig häxa, det går inte att komma ifrån.

  Nu börjar det ju dra ihop sig, bara fem avsnitt kvar 🙁 Törs man hålla tummarna för en sjujäkla avslutning med alla gäster ni någonsin har haft? 😉 Eller det är kanske det Buffyfesten är till för?

  • erik thulen

   Kul 🙂

   Visst skulle det skulle va kul med Sabrinapodden! Har inte sett Sabrina sen det gick på TV, har det åldrats lika väl som Buffy…?

   Ja hoppas alla gäster är med i sista, vilken final det skulle vara! Men då måste Henke köpa jättemånga mickar…

   • Alexandra

    Sabrina podden låter jättebra! Count me in 🙂 Jag brukar fortfarande titta på serien. Den e fortfarande ganska rolig 🙂 speciellt Salem 😀

    Och för att svara på frågan om alla gäster till sista podden, så kan jag säga att jag iaf inte fått någon inbjudan 😉 men det ska bli kul att träffa alla på Buffy festen 🙂

    • Det lutar nog åt att det blir du och jag som får köra den podden 😛

     Det stämmer att vi inte bjudit dig. Men alla andra är bjudna iaf 😛

     • Alexandra

      Ja kan prata om tv-serier i evigheter så gärna för mig 🙂

      Men va trevligt! Hoppas ni alla får det så kul! (Ärligt när ska du sluta med ditt hat mot mig ;p)

  • Ja visst är det overkligt. Bara fem avsnitt kvar. Usch… 🙂

 • Sofia

  Storyteller
  Hahahahahaha, jag hade hunnit glömma bort musiken i avsnittets inledning och trodde ett tag att Johan alltid spelar barockmusik när han ska gå på toa.

  Jag måste erkänna att jag också gillar det medvetna användandet av berättargreppet. Att Andrew börjar i en av sina fantasier och pratar om njutningen i att ”get lost in a story” men visar vad han har lärt sig genom att avsluta i den hårda och kalla verkligheten.

  Men återigen har vi alltså den tydliga (men givetvis strikt icke-religiösa) betoningen på vikten av att ta ansvar för sina handlingar och uppriktigt ångra det dåliga man har gjort. I höjd med återblickarna från Mexico försöker Andrew fortfarande hävda att han bara dokumenterar, aldrig deltar. Jag uppfattar Andrews tårar som ett fysiskt bevis för hans ånger men att det är den (botfärdigheten, ångern) som egentligen är det viktiga – att han tar ansvar för det han har gjort och inte ”skyller” på The First. Vilket alltså skulle innebära att människor ändå har något slags val, The First kan föreslå och övertala men aldrig tvinga.

  Jag uppfattade inte att Andrews icke-filmande av Buffys ”inspirational speech” handlade så mycket om att serien pekar finger åt sig själv utan att han är så totalt clueless att han inte fattar att hon är på väg att berätta om horderna av Turok-Han som gömmer sig under sigillet.

  Buffy har ”the heart of a lion and the face of an angel”. En tagline som jag kan ställa upp på.

  • erik thulen

   Haha, Johans toamusik, roligt 😛

   Din tolkning av tårarna är bra, håller med, och det ger mer edge än om det skulle varit att alla blev som Spike och kunde skylla ifrån sig tycker jag. Även om det skulle kunnat blivit läskiga och bra scener om vem som helst hade kunnat bli kontrollerad när som helst.

   Men vad är anledningen till att just Spike blir kontrollerad? Är det för att han är svag efter att han fick själen tillbaka och hjärtat krossat…? Slump?

   Faktiskt skulle det kunna vara lite så med Andrew, han är ju ibland som ett barn som inte har koncentrationsförmågan när det blir allvar utan hellre drömmer sig bort i sin egen värld. Hur som var det ju roligt att en gång få se hur hans tankebana gick just när han tappade koncentrationen hehe 🙂

   • Sofia

    Jag skulle kunna tänka mig att the First siktade in sig på Spike iom att han är stark rent fysiskt och mentalt än Andrew MEN men den stor svaghet som går att utnyttja, dvs triggern.

  • Andrew totalt clueless? Never! 😉

   Tror nog att det kan vara både och. Showen kan ha “layers”…

 • Sofia

  The Lies My Parents Told Me
  Ett avsnitt där tre av personerna måste släppa sina föräldrar, såväl mödrar som fäder? Ännu ett element som ska betona att även om det är viktigt att omge sig med nära och kära står man i slutänden alltid själv när det handlar om att kämpa för sin överlevnad (mental såväl som fysisk)?

  Som Patrik säger, ”masken” som Henke far efter torde vara larven av ”the ceti eel” från Wrath of Kahn. Kan iofs också vara en ”bore worm ” från Flash Gordon.

  Jag vet inte om jag fick så mycket från bad ass-Buffy i detta avsnitt, det blev mer en transportsträcka för min del.

  Men, ni nämnde inte den underbara Jack the Ripper-referensen när William frågar sin mamma om han ska kalla på ”dr. Gull”. Snyggt men nästan för subtilt.

  • erik thulen

   Snyggt att du plockade Ripper-referensen, det gjorde inte jag! Tänkte på det när jag såg det och undrade om det bara var ett random namn eller inte.

  • Hmm, vilka tre var det egentligen? Spike, Buffy och Robin?

   Det var Wrath of Kahn jag tänkte på.

   • Sofia

    Det var de tre jag tänkte på iaf…

 • Alexandra

  Tjena grabbar!
  Jättekul med en ny röst! Uppskattade Eriks tankar. Väldigt roligt när han nämnde alla serier som jag också växte upp med och fortfarande älskar 🙂 (sabrina, gilmore girls)

  Storyteller är ett av mina favorit avsnitt i säsong 7 🙂 Det passar bra med ett mer komiskt avsnitt i allt det seriösa som pågår under säsong 7. Jag, precis som Erik nämnde, har också alltid gillat Andrew och har svårt att se honom som ond. Kan ju ha med att göra att jag har sett om serien i väldigt många år. Jag har alltid sett Andrew som lost och väldigt lätt att manipulera, vilket Warren utnyttjade. Andrew vill bara passa in och ha bekräftelse, oavsett på om det är på den onda eller den goda sidan. Jag försvarar inte honom för det onda han gjort, även om det var The First som manipulerade honom. Han är ju bara en väldigt gullig och goofy karaktär, så jag skrattar alltid när han försöker vara ond, speciellt i återblickarna 🙂

  Fun Fact: visste ni att man gjorde det här avsnittet som ett experiment för att se hur publiken skulle reagera på ett avsnitt kring just Andrew? I och med att serien höll på att ta slut försökte de hitta nån karaktär som de eventuellt kunde bygga en spin-off runt. Vi vet ju svaret nu hur det gick med det 😉

  Ska bli jättekul att träffas igen på Buffy festen i mars 🙂 Ses då!

  • erik thulen

   Tack för det 🙂

   Ja visst är han gullig, och goofy <3 MEN va tråkigt att det inte blev någon spin-off! Eller, kanske inte, kanske hade det blivit för mycket av det söta?

   Ses på festen!

   • Alexandra

    Haha ja nu får vi ju aldrig veta det ;p tror inte iofs att en hel serie kring honom hade funkat så bra 😛 men well, well. Ses!

  • Halloj. Storyteller är ett av säsongens starkaste helt klart.

   Usch vilken fasansfull idé att göra en spin off om Andrew. Tur att det inte blev av!

   • Alexandra

    haha eller hur. Va skulle den egentligen handlat om? 😛

 • Hej! Bra avsnitt, om två bra avsnitt! Kul med ny gäst, höll med Erik om det mesta. Annars har jag så väldigt dubbla känslor inför säsong 7… bävar alltid lite inför den eftersom det är den sista, men också för att en del inslag här inte alls faller mig i smaken, bland annat the potentials! Kanske för att jag helst vill att allt ska fortsätta vara sig likt… Kennedy störigast av dem alla, håller med Hedvig från förra veckan, hon är ju helt humorlös. Men kombon Anya och Andrew är ju klockren, älskar dem. Min analys av om Andrew är ond/god är att han har varit den ultimata “follwern” som inte tagit egna initiativ men som också lever i sin egen påhittade fantasy-värld där att onda har ihjäl goda inte är nåt konstigt. Att han ser på sig själv som en karraktär i en berättelse blir ju uppenbart Storyteller. Jag tänker att han på nåt sätt berättigat sitt beteende på så sätt, att det inte helt varit på riktigt.
  På tal om gamla slayers (Nikki och the orginial slayer) Har vi fått veta något om den slayer som dog för att Buffy skulle få jobbet förresten? Kommer inte ihåg, men det hade varit ett kul inslag såhär på slutet. Och när jag nu är inne på slayer-lore osv, jag har lite svårt för att acceptera alla dessa potentials. Varför har de watchers innan de blir valda och varför hade inte Buffy det? Hon hade bara en Angel som stod och glodde på henne från buskarna, eller var det innan hon blev vald?
  I alla fall, tack för ett bra avsnitt! Är så HIMLS spänd på hur ni kommer prata om de nästkommande 5!

  • Håller med om att säsong sju är allt för ojämn. Jag gillar inte heller The Wannabies. Känns som att de togs med för att konstruera tension…

   Jag tror inte att slayern före Buffy har omnämnts. Intressant tanke. Sen var det ju så att Buffy hade en annan watcher i Los Angeles, i den “lustiga” filmen från 1992.

   Ser fram emot de sista fem! 🙂

 • ÄNTLIGEN var så också jag i synk med podd och serie. Jag har ju förvisso parerat avsnitt ur serien med poddavsnitten nu i ett halvår-ish, men kul att vara i fas med samtiden också. Och det känns ju lägligt att lägga min första kommentar här på bloggen i den här vevan också. Woop, woop!

  Intressant “Fun fact” där Alexandra, kändes ju ganska logiskt, samtidigt lite oroväckande, nu när du pekade ut det. Oron över att de har tid att “ödsla” ett avsnitt på ett “karaktärstest-avsnitt”. NU?! Det är ju snart slut.
  Kan tycka att de borde fokusera på att knyta ihop den här säcken redan i det här stadiet av säsongen. För jag vill se ett ordentligt avslut sen, inget hafsigt eller snabbt sammansatt panikavslut. Jag ser gärna att avslutningen spänner över flera avsnitt så man kan gotta ner sig ordentligt. Så inte mer “test-avsnitt” nu tack, haha. Rap it up och gör det snyggt för bövelen. 🙂

  Förresten, tävlingen? Jag och min ärade kollega, Randi, är lite förvirrade och har kanske missat något. Men är det enda som krävs för att vara med och tävla om den eminenta Buffy-boxen att man slänger iväg ett mail till Buffypodden? Ingen motprestation what so ever? Känns ju alldeles för enkelt i en tid som denna.

  Nåja, ville mest hojta till och säga att jag bordat båten. Grymt jobbat med podden överlag också såklart och jag förväntar mig någon form av sequel-podd! Angel, Rederiet, Hem till byn, spelar ingen roll – bara ni kör vidare. 🙂

  • Alexandra

   Haha visst var det lite oroväckande? 😛 men jag gissar väl på att networket hade säkert nåt med det att göra. Försöka mjölka så mycket som möjligt av Buffy namnet när det va hett liksom. Vill inte spoila men slutet är ganska bra iaf 🙂

   • Ganska bra – taget! 🙂

    • Alexandra

     Ja, man vill ju inte säga för mycket. Beror ju på vad man har för förhoppningar 🙂

  • Välkommen ikapp, Jonas, och BRA jobbat. Kul att du är med oss nu.

   Jag är också sugen på att showen skulle få till ett bra slut. Det är dock inte det lättaste. Många shower misslyckas. Som Sienfeld och Dexter och hela sista säsongen av Californication, de tre sista säsongerna av Community… Listan kan säkert göras lång. Jag hoppas att det blir bra ändå…

   Tävlingen är så enkel som det verkar. Maila bara [email protected] så är du med. Gäller alla. Personligen hatar jag när man ska skriva en motivering eller annat tjafs!

   Sequel-podd? Tja, vi får väl se… Fortsätta i all oändlighet? Men det finns ju något vackert i projekt som har ett slut också, eller hur?

   • Sant, ofta känner man ju inte sig alls tillfreds med serieslut. Och ja, kvalitén i serier brukar ju oftast dala och slutligen rundas av lagom till när serien nått rock bottom. Vilket gör att det faktiska avslutet oftast inte alls är till belåtenhet och man lämnar med besvikelse.
    Dock tycker jag de riktigt bra serierna gör det motsatta, dvs blir bättre och bättre för varje säsong (tänker t.ex. på The Wire, Sopranos och inte minst då Buffy). Så jag har inte helt gett upp hoppet med ett avslut som jag kommer att tycka om/acceptera.

    Gött, mail skickat! 🙂

    Absolut, vackert med projekt som tar slut. Bara min pre-abstinens som börjar vakna till liv nu. Slutet är ju så nära..

    Har ni förresten dragit upplägget för kommande avsnitt? Hur många blir det till, två eller tre? Måste ju planera mitt Netflix:ande lite hör borta. 🙂

    • Vi pratar om tre avsnitt, 18-20, denna vecka och så de två sista nästa vecka…

  • Randi

   Heja Jonas!
   Och nu behöver ju inte jag skriva någon kommentar om att ni har denna herre att tacka för att jag började lyssna på podden 😉

   • Heja Randi! Och tack Jonas. Ni är så välkomna till podden. 🙂