Episod 12 – It Follows & The Jinx

I avsnitt 12 tar vi oss an den omtalade skräckfilmen It Follows och nystar i årets tv-snackis, The Jinx. Vi pratar också om tredje säsongen av House of Cards och saker vi stört oss på den senaste tiden.
Mellan 0:40-0:52 spoilar vi House of Cards och mellan 0:52-1:15 spoilar vi The Jinx.
avatar Tommy Värd
avatar Niklas Värd
Johan

Om Joss Whedon och Kevin Smith fick en unge hade han hetat Johan. Johan hade dyrkat sina föräldrar på ett väldigt osunt vis.

 • Bra snack om It Follows. Älskar Niklas tolkning och älskar att den bjuder in till så många tolkningar (könssjukdomstolkningen är lätt tråkigast. För uppenbar :P)

  Jag tyckte ändå att de utnyttjade The Thing-grejen ganska bra. Istället för att göra en stor grej av det så fanns det ett par uppenbara scener (spoil: slutscenen med pappan och scenen med kompis vid stranden). Men resten fick iaf mig att fundera på varför monstret valt att visa sig på det sättet det gjort.

  Snackade ni inte om musiken, eller missade jag det? Kändes som något som Blueberry Nation hade kunnat producera. Carpenter + 8-bitar liksom.

  • Carl

   Ja, vad hände med diskussionen om musiken? Musiken var nog det bästa med hela filmen för mig.

   Du kan även inkludera att stalkern presenterar sig som en persons mor med viss framgång. Det stora frågetecknet är hur och varför den tar formen av en naken man uppe på ett hustak. Jultomten?

   • Ja just det. Det var ganska messed up.

    Är det sexistiskt att det var så lite ballar i bild? Var nog ingen tomte. Jag har sett Rare Exports så jag vet nog att de inte skyler på det sär viset. För övrigt fördelaktig ball-ratio i Rare Exports.

   • Sofia

    Alltså, det där fattade jag inte. Tidigare hade ju It hållit sig till fysikens lagar, men varför hade hen helt plötsligt klängt sig upp på ett tak?! Och visst var det den enda It som var helnäck?

    • Även den första Det man fick se (när Jay var fastbunden i rullstolen) var naken.

     Håller med om att det var lite random med hur Det visade sig.

     Kul och bisarrt att höra om Ronny Svensson. Obegripligt.

     • Niklas Lundqvist

      Vi jobbar på att få med Ronny som gäst till ett framtida avsnitt för att få höra hans syn på saken.

   • Niklas Lundqvist

    Scenen med mamma-stalkern som bankade på sovrumsdörren var extremt obehaglig, tycker jag. Då började man plötsligt fundera lite kring incest-tematik.

  • Niklas Lundqvist

   Soundtracket nämndes å det hastigaste, men självklart kunde vi lyft det ännu mer. Efter att Twin Peaks-peppen fallit sönder måste jag för övrigt säga att en Blueberry Nation-comeback är det jag ser mest fram emot just nu…

 • Sofia

  Jag håller med Johan om att Niklas tolkning var tankeväckande. Tyvärr gjorde det själva filmen inte särskilt mycket bättre. Blev inte alls förförd av indie-vibbarna och skulle ha tagit livet av mig om det där avslagna gänget var mina enda kompisar…

  https://bilderord.wordpress.com/2015/03/30/it-follows-2014/

  • Niklas Lundqvist

   Synd att It Follows inte gick hem hos dig, kände att det här ändå kunde vara en Sofia-film. Jag var inte 100% övertygad direkt efteråt, men historien växte rejält i efterhand tycker jag.

 • Carl

  Ace Attorney är min favorit bland speladaptioner. Takashi Miike förstår estetiken och det dramatiska agerandet.

  Jag vill tro att It Follows mest handlar om en allmän dödsångest, men jag undrar också om det fanns något specifikt om Detroits förfall. De snackar ju specifikt om gränsen som 8 Mile Road utgör. Kanske en referens till att Eminem är ursprungsorsaken till förfallet.

  Jag tycker också att filmen är orimligt snygg och att det är intressant komponerade bilder som nästan alltid är centrerade. Det skapar en väldig överblick över bakgrunden, så man hela tiden sitter och spejar efter läskiga personer som kan dyka upp i skuggorna. Det tror jag bidrar en hel del till att förmedla den där paranoian som Niklas beskriver.

  • Ace Attorney hade varit awesome om den var 90 minuter kortare 🙁

  • Niklas Lundqvist

   Intressanta tankar angående dödstematiken och bildkompositionen. Känner att det finns en vits att se om filmen för att upptäcka fler spännande vinklar.

 • Har ni sett på The Staircase? Annars är det ett hett tips om ni vill ha mer true crime.

  För övrigt är det härligt att höra Ronny Svensson är en douche bortanför kamerorna, också. Har alltid tyckt att han har haft en douching aura.

  • Niklas Lundqvist

   The Staircase är jag oerhört sugen på efter The Jinx. Såg även The Thin Blue Line nyligen, som är lite i samma anda. Rekommenderas.

   Har ofta haft svårt för Ronnys recensioner, men ändå trott att han varit en relativt “go gubbe”. Hans beteende under visningen var således en stor besvikelse.