Episod 3 – Interstellar

I episod 3 pratar vi om första intrycken från Stockholm Filmfestival, men främst om Christopher Nolans rymdäventyr Interstellar. Spoilers förekommer från 23 minuter och framåt.

avatar Tommy Värd
avatar Niklas Värd
avatar Fanny Värd
Johan

Om Joss Whedon och Kevin Smith fick en unge hade han hetat Johan. Johan hade dyrkat sina föräldrar på ett väldigt osunt vis.

 • Carl

  Att det springs i salongen efter filmens början beror väl på att de fyller tomma stolar med biljettlösa, inklusive volontärer och press. Vissa är mer effektiva än andra när de inventerar tomma platser, men fenomenet är nog inte möjligt att bli av med helt.

  Jag kan tänka mig att pressfolk och volontärer också kan hoppa in sent för att fördriva tid eftersom det är gratis, som Niklas var inne på. Man får lära sig att inte distraheras så lätt.

  • Niklas Lundqvist

   Ja, det låter helt rimligt, som du säger. Kan inte vara helt lätt att som volontär försöka fylla tomma platser i en stor salong, men uppenbarligen är det ju de direktiven som gäller från festivalledningen. Man får ta det onda med det goda!

   • Carl

    På filmer utan distribution är det hedervärt att fylla tomma platser. På större filmer känns det kanske mindre angeläget.

  • Tommy Jansson

   Igår under visningen av Cub så var det två volontärer som dansade in mitt i filmen och stod viskandes i trappan bredvid mig. Rätt så svårt att inte bli distraherad när det nästan viftas och viskas framför ansiktet på en.

   • Carl

    De kanske inte gillade dina påhopp i podden.

    • Tommy Jansson

     De kanske ska mind their own business.

 • Tack för en härlig interstellär lyssning. 🙂

  Ang. Sthlm Filmfestival: Ja, som ni är inne på så springs det i salongen pga att volontärerna kollar hur många platser som är lediga. Detta blir ju aktuellt just vid en utsåld föreställning då festivalen vill sälja “stand-by-biljetter” samt ge platser till press och volontärer. Hur man än gör det här så blir det strul. Hur länge ska de vänta innan de delar ut biljetter till de som väntar? Tänk att faktiskt ha köpt en biljett men att komma typ tre minuter för sent…

  Roligaste ögonblicket under festivalen för min del var när min filmspanarkompis Henke frågade om en tjej på raden framför ville vara så vänlig att ta av sig sin mössa (som täckte stora delar av duken) men fick NEJ som svar.

  • Niklas Lundqvist

   Tack för att du lyssnar! 🙂
   SFF borde ordna ett vettigare system om de vill fortsätta fylla visningarna till sista plats. Eller ge strängare instruktioner till besökarna vid insläppet att man inte får lämna tomma platser mellan sig. Ett störande inslag är det, helt klart.
   Haha, tjejen med mössan, det låter som en av dessa surdegshipsters som Tommy refererar till. Var det pga den incidenten som ni satte er på raden-utan-rad-framför på Grand 1 under Whiplash? 🙂

   • Definitivt en hipstermössa. Hon bredvid hade plommonstop. 🙂

    Haha, det är alltid vår favoritrad på Grand.

 • Carl

  Intressant att Spielberg skulle gjort Interstellar. Då kanske smeten på slutet hade blivit lite bättre. Nu var det en halvtimmes eye roll efter att filmen borde slutat. Det var en besvikelse för så långt var det en riktigt bra film i mitt tycke.

  Relaterat till det tror jag inte att detta blir en klassiker på samma sätt som 2001. Nolan måste knyta ihop allt så prydligt så att eventuella spirituella och existentiella kvarlevor dränks. Finns det någonsin några lösa trådar i en Nolan-film?

  Ni nämner som hastigast Nolans eländiga kvinnoroller. Den här gången är det Anne Hathaway som i stora delar ersätts av Transformers som har lite skönt banter med Matthew McConaughey. Inte långt ifrån en Goldfinger-dask i ändan och ett “man talk”. Hon börjar som kompetent akademiker men blir snabbt bara en storögt trånande förespråkare för kärlek, för det är ju sådant som kvinnor bryr sig om. Jämför med Gravity där Sandra Bullock både har känslor och tekniskt kunnande.

  • Sofia

   Yay Carl — skönt att det inte bara var jag som reagerade på Amelias “utveckling”

  • Niklas Lundqvist

   Bra poänger angående Hathaways karaktär, hennes love-talk efter vattenplaneten var väl där filmen började tappa för min del. Gissar att man kanske var överväldigad över att det åtminstone fanns en vettig kvinnoroll i en Nolan-film så att man (läs: jag) förlät Amelias utveckling.

  • Tror inte det hade blivit mindre smetigt med Spielberg. Men bättre smet kanske. Vi kanske inte syftar på samma sorts smet iofs.

 • Sofia

  Kan ni inte inleda varje avsnitt med att Niklas sjunger en stump?

  • Tommy Jansson

   Självklart! Niklas tar just nu lite sånglektioner samt coachning hos Anders Bagge. ^^

 • Jag tyckte Interstellar var en otroligt snygg film, som dessvärre inte hade nåt annat att bjuda på. För mig kändes det mesta andra som varianter på gamla klyschor, som t.ex. Matt Damons karaktär (hur ofta har man inte sett den ensamma vetenskapsmannen som blivit lite koko?).

  Sen vet jag inte vad det är med Nolan, av någon anledning tycker alla att han gör så smarta och svårförstådda filmer men för mig är de ju mer jag tänker på dem bara ok (om än snygga). Inception tex som så många lovordar som svår att fatta och smart, det är ju bara en stöt-film i flera lager.

  • Tror att av någon anledning går man in i hans filmer med alldeles för höga eller kanske bara felaktiga förväntningar. Och jag tror att det är lite hans fel. Han spenderar så mycket tid på att förklara massa saker i hans värld och försöker få ihop den på ibland långsökta sätt med fruktansvärt awkeard expositioner. Bara för att tappa bollen helt på andra ställen.