Episod 4 – Stockholm Filmfestival

I episod 4 levererar vi slutintrycken av årets Stockholm Filmfestival, inklusive recensioner av Whiplash, Birdman, Maps to the Stars och En duva satt på en gren och funderade på tillvaron.

avatar Tommy Värd
avatar Niklas Värd
Johan

Om Joss Whedon och Kevin Smith fick en unge hade han hetat Johan. Johan hade dyrkat sina föräldrar på ett väldigt osunt vis.

 • Carl

  Det är lockande att säga att man får skylla sig själv om man insisterar på att se kvällsvisningarna på Park. Men visst borde det finnas rutiner för att hålla schemat. Det känns som den mest grundläggande uppgiften för arrangören.

  Det är inte så långsökt att tro att de dåliga yttre förutsättningarna påverkade er förmåga att uppskatta Maps to the Stars och kanske också Birdman. I alla fall den förstnämnda kräver ju att man avslappnat kan gå in i stämningen. Det är ju inte alltid popcornrullar som funkar oavsett sinnesstämning.

  Jag reagerar också på klagomålet att Cronenberg inte gör lika bra filmer som förr i tiden. Jag uppfattar satirtonen som rätt snarlik Cronenbergs äldre filmer, men paketeringen är mindre effektsökande. Jag undrar också om det bara är Cronenberg som ändrat stil eller om 30-årige Niklas har lite annan smak än 20-årige Niklas. Det är farligt att basera förväntningar på upplevelser man hade för länge sedan. Lycka till med Jurassic World.

  • Tommy Jansson

   Kan du dela med dig av dessa yogaövningar du gör innan visningen för att hamna i rätt sinnesstämning, Carl?
   Angående Park så är det samtidigt väldigt lockande att skratta åt innerstadsfolket som grinar när de får åka ut till förorten för att se film. Perspektiv och bekvämhet får en rejäl clash av folket som bara åker den ensiffriga SL-bussen. Ibland kan det vara nyttigt att åka ut och resa lite – eller hur, Carl?

   • Carl

    Det är inte någon innerstadssnobbism det handlar om. Rapporterna från Reflexen var inte superpositiva. Vad tyckte du själv om den? Ni klagade en del på att det var jobbigt att hinna från Park till Skandia, så ni verkar ha liknande tankegångar som jag.

    Angående sinnesstämningen var det väl just de där visningarna som ni satt och kokade av ilska över sjungande volontärer? Inte mycket att göra åt.

    • Tommy Jansson

     Det vi pratade om är tidsbristen mellan visningarna och att inte ens det korta avståndet räkte till. Det jag minns att du började, redan innan festivalen, att klaga på var avståndet till Reflexen. Ett tips är att se dom filmerna på en bättre biograf när dom släpps för allmänheten senare.

     • Carl

      Längre avstånd ger större behov av tid mellan visningarna. Och jag instämmer med tipset, även om jag tvivlar på att särskilt många av Reflexen-filmerna går upp på bio.

 • The Big Lost

  David Cronenbergs son Brandon har ju axlat faderns mantel gällande body horror, spana in Antiviral!

  Annars ser jag mycket fram emot Starry Eyes, kanske blir den skräck-färgade Hollywood-dissekeringen ni verkade hoppas på med Maps To The Stars?

  • Tommy Jansson

   Tack för tipset! Det här ska vi absolut kolla in <3

 • Apropå festivalen och hur den organiseras. Jag pratade en del med en snubbe som tillhörde den ordinarie personalen på Zita. Han skakade på huvudet och undrade vad filmfestivalens volontärer egentligen sysslade med. Samtidigt konstaterade han att det inte är volontärerna det är “fel på”. Nej, problemet är istället själva grundorganisationen. Volontärerna byts ju från år till år vilket betyder att det är viktigt att ha logistik på plats som fungerar och är välbeprövad.

  Håller med om Whiplash. En helt grym film som jag blev golvad av.

  • Tommy Jansson

   Underbart Mr.J att du axlat rollen som våran researcher! +++++ på den!

   • Åh, en till roll att axla förutom den som vice ordvitsare. 🙂

    Vad Carl yrar om när det gäller Park vet jag inte. Park är en dålig salong, så är det bara. Om man vill se filmen och den visas på Park så har man inte nåt val. Om man nu inte tar ledigt från jobbet, vill säga. 😉

    • Carl

     Det jag yrar om är att de filmer som visas på Park kan du snart se på en bättre biograf så du kan istället välja att se en annan film just då. Om man nu stör sig på allt som en fullsatt visning på Park innebär.

     • Niklas

      Kanon, då kan jag med andra ord gå och se klart Red Army på bio nu i höst! Var lite snöpligt att behöva gå mitt i visningen pga Park-försening.

     • Hur har det gått? 🙂

     • Niklas

      Mindre bra. I värsta fall får jag aldrig se klart den 🙁

     • Carl

      Red Army går upp på Bio Rio på fredag (17/4).

     • Där har du iofs en poäng, Carl. Kvällsfilmerna på Park verkar vara såna filmer som kommer på bio ganska snart. I alla fall de jag såg där. Men när man har chansen att se en film man är peppad på tidigare så… Väntan eller träsmak, bara att välja! 😉