Episod 7 – Filmåret 2014

Vilken film är årets Only God Forgives? Vilka världshändelser från året bör filmatiseras? Vilka soundtrack har vi nynnat på? Hur är livet som statist i SVT-serien Blå Ögon? Är How I Met Your Mother årets tv-serie? Allt detta och mycket mer avhandlas i vår krönika om TV- och filmåret 2014. 

 

avatar Tommy Värd
avatar Niklas Värd
avatar Fanny Värd
Johan

Om Joss Whedon och Kevin Smith fick en unge hade han hetat Johan. Johan hade dyrkat sina föräldrar på ett väldigt osunt vis.

 • Kanonbra avsnitt, och då har jag en halvtimme kvar att lyssna på och alltså topp-10-listan kvar. 🙂

  Fanny har ju alltså sett Den Perfekta Filmen vad det verkar. Det var mycket snack om att den var perfekt och så… fast vänta nu jag syftar ju på: Enemy – förra årets bästa film! 😉

  Men jag gillar även The Grand Budapest Hotel – förra årets mysigaste biobesök (betyg 4,5/5).

  Är lite på Tommys sida angående True Detective faktiskt. Jag gillade serien, speciellt miljöerna, men hajpen gick verkligen överstyr.

  • Niklas Lundqvist

   Kul att du gillar, hoppas det håller i sig även efter topplistan 😉

   Är helt med dig angående Enemy! Mitt val som 2013 års bästa film 🙂

   Är du inte sugen på säsong 2 av True Detective, Jojje?

   • Alltså, när det gäller True Detective. Det var en riktigt bra serie men den hajpades orimligt mycket. Så är det bara, och det vet du, Niklas.

    Men, ändå toksugen på säsong två av True Detective. “Du, var är mördarna?”, liksom.

  • Fanny Jähnke

   The Grand Budapest är mycket nära att vara den perfekta filmen, ja! Men jag lever i förhoppningen (och tron) att det alltid kan bli bättre, så jag fortsätter ivrigt att söka.

   Enemy däremot. Nej tack. Önskar kanske att jag nån gång kan se om den och uppskatta den, men i nuläget stoltserar jag med mitt hat. 😉

   • Enemy. Ja, tack. 😉 Hmm, intressant att den inte gick hem. Själv blev jag som hypnotiserad och även väldigt skrämd av den. Att möta sin egen dubbelgångare känns som ett ytterst obehagligt möte.

 • Carl

  460+ filmer kan väl gott vara något att skryta med. Lite lagom dekadent att ha den sortens tid att lägga på filmtittande. Och självklart starkt att en delförklaring är bojkott av tidsödande tv-serier.

  Att årets höjdpunkter skulle vara Enemy och The Grand Budapest Hotel och att slaget mellan dessa lämnar Interstellar som segrare känns väl rimligt. Interstellar var ju en intensiv bioupplevelse och mestadels bra, men det verkar inte som om någon verkligen brinner för den.

  Det där om att folk läser in saker som inte finns i Enemy tror jag inte alls på. Min känsla när jag såg filmen var att det nog fanns en väldigt klar tanke som jag inte skulle bry mig om att reda ut. När jag sedan läste en rad om det centrala temat så var det ganska uppenbart. Jag berörs inte riktigt av det temat men filmen har ett härligt sätt att behandla det.

  • Fanny Jähnke

   Lite skrytig känner jag mig allt med mitt filmtittarresultat. Finns både för- och nackdelar med att inte hänga med i TVserie-snacket. Vi får se vad som händer under 2015!

   Din reflektion kring Interstellar känns rimlig. Även om Niklas faktiskt placerade den på första plats på sin personliga topplista(!).

   Efter all kritik jag fått mot mitt hat mot Enemy börjar jag inse att jag kanske missat något vitalt när jag såg filmen. Det kanske blir en omtitt.

   • 465 (?) filmer är helt galet! Kudos. 🙂

    • Fanny Jähnke

     Hehe tacktack 🙂

 • Suveränt avsnitt. Bra diskussioner, tydlig struktur, bra modererat. Lite trist bara att ni inte hade personliga topplistor. Hade varit jättekul att lyssna på.

  Jag blev nästan mörkrädd av att Fanny beskrev exakt vilka skräckisar JAG inte klarar av och anledningen också. Jag förstår dig till 100% i alla fall. Alien? Bah. The shining, hua.

  Mest överskattade? The Grand Budapest Hotel. Japp, så är det. Tyckte först att ni alla tre sa att ni gillade Wes. Det gör jag med, men efter ett ta kunde två av er knappt övertrumfa varandra hur mycket ni inte gillade honom. Hörde jag ordet hatar till och med? Crazy.

  True detective? Suverän. Bästa tv-serien från 2014. Stämningen, strukturen (tre tidsperspektiv), skådespeleriet, musiken. Tommy… Din jäkel! 😉

  Säkra rättigheterna? Jag skulle vilja att Kathryn Bigelow gör en tredje film om kriget mot… ja, vilka det nu är. En film om fajten mot IS helt enkelt. Skulle bli en trilogi tillsammans med The hurt locker och Zero Dark Thirty. Både de två är ju suveräna!

  Toppfilmer från 2014? Tja, min lista kommer på bloggen senare i år, men jag kan ju säga att Boyhood, Interstellar och The disappearance of Eleanor Rigby kommer med i alla fall…

  Hallå?

  • Carl

   Det finns ingen chans att The Shining lever upp till förväntningarna. Inte skräckmässigt i alla fall. Går man in med förväntan att filmen kommer skrämma färgen ur håret så krävs det nog extra mycket för att man faktiskt skall bli så skrämd.

   • Fanny Jähnke

    Det känns skönt att du säger att The Shining inte kommer vara läskig. Jag ska prova och kommer troligen (tyvärr) att motbevisa din tes.. 😉

   • Jag tänker mest att jag vill vårda min nattfrid… Kvittar om filmen inte är så hemsk just när man ser den om terrorn kryper in i ens medvetande under sömnen… Men tack för förtroendet! 🙂

  • Fanny Jähnke

   Skönt att höra att någon mer än jag känner samma sak om skräckfilm! Ska se om jag ändå vågar mig igenom The Shining någon gång inom en snar framtid..

   Kathryn Bigelows film om kriget mot IS låter suveränt! Kanske någon slags infallsvinkel om folk (tex svenskar) som åker dit för att strida med och mot IS? Det hade vart nåt!

   Kul att du placerar The disappearance of Eleanor Rigby på din egen topplista. Jag är supertaggad på den och väntar på att kunna se den i bra kvalle inom kort 🙂

   • Mycket nöje med titten. Skulle vara kul att få höra vad du tycker om den…

    • Fanny Jähnke

     Nöje vet jag inte, men tack! Om jag överlever lovar jag att berätta något om den!

 • The Big Lost

  No, A Man Wasn’t Killed Due To The Sochi Olympic Ring Fail
  http://www.buzzfeed.com/alanwhite/no-a-man-wasnt-killed-due-to-the-sochi-olympic-ring-fail