Episod 8 – Biopics

I episod 8 tittar vi närmare på tre bioaktuella biopics: The Imitation Game, American Sniper och The Theory Of Everything. Dessutom försöker vi bena ut hur den perfekta Oscarsfilmen ser ut. Spoilers förekommer.

avatar Fanny Värd
avatar Niklas Värd
avatar Emilio Värd
Johan

Om Joss Whedon och Kevin Smith fick en unge hade han hetat Johan. Johan hade dyrkat sina föräldrar på ett väldigt osunt vis.

 • Carl

  Gubbarna i akademin må vara gamla och vita, men det borde inte finnas jättemånga slavägare bland dem. Men poängen att de kan lägga white guilt-röster är kanske sann.

  Visste Emilio att ni pratade om Budapesthotellet på slutet? Det var en tidig kandidat till obekvämaste podögonblicket 2015. Annars trevligt med comeback från den förlorade poddaren.

  • Niklas Lundqvist

   Det är fortfarande ingen som med säkerhet vet ifall Emilio sett Grand Budapest Hotel eller inte.

 • Efter filmens slut var jag nöjd med The Imitation Game, men efter att ha läst på lite i efterhand (jag hade mycket lite koll i förväg) hamnar jag mer på Emilios sida. Så sjukt mycket dom har ändrat! Och till vilken nytta?

  Men filmen som sådan är jag fortfarande relativt nöjd med. Jag kan dock inte förstå varför den heter just The Imitation Game, nån som har en idé? Sen tycker jag också att filmen hade ett konstigt anslag. Nästan som att den ville göra sken av att vara en typ av Prestige-historia (alltså en gåtfilm), “Are you paying attention?”

  • Niklas Lundqvist

   Reagerade också på den inledande monologen. Så svårt var det ju inte att hänga med ändå.

   Titeln refererar väl till den delen av Turing-testet som rör artificiell intelligens, om jag minns det rätt.

   • Jag hittade det här

    “The Imitation Game” is made up of entwined personal and professional dramas, and the theme of imitation is, as the title suggests, the driving force of the film. For Turing (played by Benedict Cumberbatch), there is the imitation game practiced by any closeted gay man of the time. There is also an imitation game played by the British intelligence forces, who, having cracked the Enigma code, must imitate a clueless but believably lucky opponent and use the intercepted information judiciously so as not to give away their accomplishment—itself the product of a machine that imitates the actions of an extremely clever puzzle-solver. With this last imitation, “The Imitation Game” alludes to the Turing Test, in which a user having a conversation through a computer—something akin to a computer chat—tries to determine whether the correspondent on the other end is a person or a program. In an early formulation, the participant wasn’t trying to distinguish between human and machine, but between a man and a woman. This test was called “the imitation game.”

    men jag tycker fortfarande att det inte är det som är fokus i filmen, fokus är kodknäckandet så rimligare titel hade varit Enigmaknäckare (eller nåt sånt).

    • Niklas Lundqvist

     Gissar att de ville distansera sig från snarlika filmer som redan har “enigma” i titeln (The Turing Enigma, t.ex.). Plus att The Imitation Game är en fräckare filmtitel, om jag får säga det själv!

     • Så är det säkert, och det har du rätt i. Jag tycker bara att man bör ha en titel som är så representativ för sin film som möjligt.

 • Sofia

  Tycker ni har en stor poäng i er diskussion om Am Sniper — att man har ett större ansvar när man ska skildra en pågående och långt ifrån genomlyst konflikt. Bra avsnitt!

  • Niklas Lundqvist

   Roligt att du tyckte om!

   Läste att Clint sagt i en intervju nyligen att filmen är missförstådd och att det i linje med hans Letters From Iwo Jima är en anti-krigsfilm. Så antingen har de flesta misstolkat filmen eller så är det Clintan som försöker rädda ansiktet.

   • Carl

    Det verkar vara lite av en trend. “Det blåser upp en vind” har ju också fått en hel del kritik för att den skulle vara glorifierande. I det fallet är det lätt att vifta bort kritiken, men när det gäller USA brukar det vara svårare. Nu blir jag lite intresserad av att se filmen.

   • Sofia

    Hmm, har jag mycket svårt att se om jag ska vara ärlig. Visst, krig är inte särskilt kul, men den starkaste känslan är ju ändå att det ibland behövs, är rättfärdigt, och att man då måste vara lojal med sitt land.

 • Grace of Monaco, minsann. 😉

  Ni gillade verkligen inte American Sniper. Jag och @Henke skriver om den på lördag.

  • Niklas Lundqvist

   Jag kan känna i efterhand att vi var lite för snälla 🙂 Men ska bli spännande att läsa om vad du och King Henrik tycker. Tänker att American Sniper ändå är en polariserande film som kan utgöra spännande diskussionsunderlag, lite som The Wolf of Wall Street ifjol.

   • Det finns definitivt saker att diskutera när det gäller American Sniper. Jag kan också känna att jag var lite snäll i mitt omdöme. Oh well, ett betyg är satt och kan inte ändras… 😉