Birdman

“This place is horrible, smells like baaalls”. Precis som trailern öppnar filmen upp med denna replik. En replik som har svårt att inte lämna en med ett gott skratt (läs “rött märke i pannan”).

I samma anda tuffar det på på ett sätt som liknar Your Highness. Med krystade skämt levererade på ett sätt som bara verkar vara skoj i Michael Keatons huvud. Men på samma sätt som jag till slut gav med mig och till slut skrattade på Your Highness gjorde jag samma sak i Birdman. Birdman vann dock över mig snabbare.

Likt Maps to the Stars så behandlar Birdman temat “media driver kändisar till fördärv”. Båda med stor övertydlighet och humor men Birdman med mer lättillgänglighet och lekfullhet. Något den tjänar på och, enligt mig, gör den till den bättre filmen på temat.

Båda dessa filmer är duktiga på att hamra in sina budskap med rejäl råge. Egentligen inget som störde mig. Förrän de började ge sig på kritiker. Då var måttet för rågat; och jag stormade ut ur biografen skrikandes “IT HURTS! IT FUCKING HURTS”.

Skoja. Men just den skälla-ut-kritiker-scenen har faktiskt precis gjorts fast lite bättre i Chef. Det kunde iofs inte Alejandro González Iñárritu veta.

En tanke slog mig flera gånger under filmen. “Jäklar vad lik Micheal Keaton är Louise CK. Men det är ju inget jag kan skriva i en recension.” Varför kunde jag inte skriva det i en recension (jag gjorde ju precis det)? Det är för att de inte är så värst lika. Nu i efterhand slog det mig att anledning att jag tänkte på honom var att allt runt om honom påminde ganska mycket om Louis serie. Frijazztrummorna, den förhöjda verkligheten, den bittra humorn osv.

Jag tycker inte att Michael Keaton är en dålig skådis men tänk om han var lika bra på att leverera humor som Louis CK. Alla scener hade blivit bättre. Jag tror tusan att om han var inblandad hade detta kunna bli en fullpottare. Nu blev det bara en himla sjysst film och frisk fläkt. Inte så dumt det heller.


 

Har du inte sett trailern? Gör inte det. Den spoilar härliga scener utan att göra dem rättvisa med sin kontext. Se istället det här klippet som fångar filmen i dess Louis CK:iga stil.

Johan

Föredetta poddare i "Har du inte sett den?"-podden, Buffypodden och Shinypodden. Sporadisk skribent.