Marathon Man

I sammarbete med Webbhallen.com ska vi den här månaden recensera Marathon Man. En thriller regisserad av John Schlesinger .

Thomas “Babe” Levy (Dustin Hoffman), en student som lever det vanliga livet i New York, han gillar att motionera och dejtar en tjej från Schweiz. Babe’s broder (Roy Scheider) är en hemlig agent som gör olika ärenden mellan den Amerikanska regeringen och en rymd nazistisk krigsförbrytare namn Dr. Szell (Laurence Olivier). Babe hamnar mitt i dramat mellans hans broder och Dr. Szell’s jakt på diamanter.

En intressant story med bra karaktärs utveckling, vi får följa Hoffmans karaktär Babe gå ifrån en väldigt konflikt rädd person till hämningslös man. Man identifierar sig själv med Babe, när agenterna står och bankar in hans badrumsdörr så hade jag samma panikkänsla som Babe.

Filmen har dock inte åldrats bra, Hoffmans kan spela över så mycket ibland att det nästan blir lite jobbigt att titta på filmen, koreografin är väldigt klumpig och effekterna funkar inte alls. Men det kanske är det som är charmen med filmer från 70-talet?

marathon_man_900x404
Dock så har filmen en grym skurk med en tidlös scen som fortfarande får en att rysa i kroppen, jag pratar så klart om tortyr scenen mellan Dr. Szell och Babe. Där Dr. Szell upprepade gånger frågar “Is it safe?”, som har rankat plats 70 på AFI’s mest minnesvärda repliker. Och tortyr scenen har rankat plats 66 på Bravo’s The 100 Scariest Movie Moments.

Marathon Man saknar tempo, filmen har en intressant story men tappar momentum ungefär i mitten av filmen, Hoffmans skådespeleri går ifrån jätte bra till överspel ibland. Roy Scheider som hemlig agent funkade jätte bra, cool, lugn och charmig. Filmen har många minnesvärda scener men faller ibland för den klumpiga koreografin och dom dåliga effekterna.

Markus

Energifylld dude med fabless för actionstänkare med bra story (Fight Club är kick-ass exempelvis).