The Congress

Drogerna har blivit så bra att de inte längre bara döljer sanningen för oss. Den hjälper oss även inbilla en ny fantasifull sanning. Är detta koncept en blek kopia av The Matrix eller har den israeliske regissören Ari Folman skapat något orginellt?

Det är absolut ingen Matrix-kopia! Dock är den inte riktigt lika lättuggad som The Matrix. Robin Wright spelar sig själv i en alternativ värld. En värld där skådespelare som närmar sig 40 och inte längre får så många jobberbjudanden kan få ett val. Ett sista gig. Skådespelaren kan få sin persona inscannad och den behöver aldrig mer arbeta. Den får till och med inte arbeta. Inte som skådespelare iaf. Robin blir tillfrågad att bli pilottestare.

Detta blir upptakten till en film som visuellt nästan är on par med Ghibli. Ett stort steg framåt från Folmans tidigare Waltz with Bashir jag tyckte var ganska ojämn i sitt grafiska manér (otroligt hyllat av andra dock).

Robin Wright

Wake up Robin!
This is your gate to freedom.

The Congress har många bra koncept och idéer men dess exekvering haltar lite. Exempelvis så är expositionerna så pass dåliga och rumphuggna att de lät ironiska (De var sämre än Avatar alltså). Likaså skådespelet var inte heller alltid så himla ball. Jag tillhör ju dock de som sett fler filmer än en genomsnittssvennebanan och jag tror det gjort att jag premierar det orginella, tänkvärda och ambitiösa lite högre än den perfekta exekveringen.

Robin Wright on acid

It’s like a genius designer on a bad acid trip.

Samtidigt som det är en färgsprakande film med Ghibli och Disney-inspirerade animationer så känns filmen extremt bitter och kritiserar både de stora filmbolagen och oss konsumenter.

Det stora elaka Hollywood-imperiet representeras här av Miramount (Ihopskrivning av Paramount och Miramax). Medan de blaserade konsumenterna hela tiden letar efter nästa kick så letar även Miramount efter att ge oss den och inkassera på den. Här finns ingen tid för reflektion; bara jakten på kickar.

Hur långt kan man ta den fria viljan? Kommer en sådan extrem liberalism att man har valet att vara vem man vill och till och med vara med vem man vill inskränka vår empati? Frågor som Folman gärna ger dig lite svar på.

En film som känns lite extra aktuell i dagarna där det visats prov på att det är pengar som dikterar vår “frihet”. Rekommenderar The Congress till alla som inte ryggar för lite flummigare filmer. Den håller för flera omtittningar och man kan hitta nya detaljer och cameos hela tiden.

 Även mina kompisar Fiffi och Jojje har skrivit om The Congress. Läs!

Johan

Föredetta poddare i "Har du inte sett den?"-podden, Buffypodden och Shinypodden. Sporadisk skribent.