Banksys donkey mural

The Man Who Stole Banksy

Politik kan helt klart ha sina kluriga sidor. Och kombinerar man det med främmande kulturer så är det upplagt för problem. Det var något som var tydligt i Banksys frontalkulturkrock där han råkade kallade Palestinas befolkning för åsnor.

Frågan om det är ok att stjäla och sälja gatukonst ställs på sin spets när muskelbyggaren Walid the Beast skär ut ett av Banksys konstverk ur Israels mur för att sedan lägga upp på eBay.

Det är i efterhand inte svårt att se varför Walid och hans palestinska landsmän blev upprörda av konstverket föreställande en militär som kontrollerar en åsnas pass. Att kalla någon åsna är bland lokalbefolkningen något av det värsta man kan göra.

Walid the beast
Walid the Beast

Att stjäla konst som i sin tur är olaglig är intressant och klurigt ur ett legalt perspektiv. Men kanske än mer ur ett moraliskt perspektiv. Tyvärr utforskades det legala perspektivet grundligare än det moraliska. Detta kunde på sina ställen bli frustrerande. Exempelvis fick en gatukonstnär förklara varför han tyckte det var fel att stjäla gatukonst, utan någon vidare diskussion kring vem som egentligen äger ett konstverk efter att det presenterats för världen. Något som diskuterats friskt när det gäller både film och musik och borde vara ännu relevantare när det gäller gatukonst.

Ett annat frustrerande exempel från andra sidan var när en konstsamlare fick fria tyglar att förklara varför konstnärer som gnällde om kontext var helt befängt. Att Monet aldrig skulle gnälla om att hans målningar hängde på väggar istället för att avnjutas på olika blomsterängar. Ingen påminde honom om att en canvas är till för att hängas upp på en vägg medan en mur är jobbigare att hänga upp.

Även frågan om ägandeskapet av det publika rummet fick en snabb cameo utan vidare fördjupning.

Filmen väckte absolut intressanta tankar men jag tycker nog att de kunde ställt lite fler och tuffare frågor. Den som är konstintresserad kan nog ha ännu mindre att hämta av det här, för jag kan tänka mig att många av frågorna idisslats länge och väl hos dem.

Men något som definitivt lyckades förmedlas var att konstnärer är beundransvärda och konstsamlare ett jäkla pack. Skulle det vara ok att sjtäla konstsamlarnas stulna konst? Skulle det vara ok om man stal den och kallade stölden för en konstinstallation? Hur kan jag uppvigla till det här?

Johan

Föredetta poddare i "Har du inte sett den?"-podden, Buffypodden och Shinypodden. Sporadisk skribent.