Tinker Tailor Soldier Spy

Tinker Tailor Solider Spy är en film baserad på författaren John le Carrés spiondeckarserie. Boken har även filmatiserats som en miniserie, Mullvaden, som kom ut 1979.

Filmen är regisserad av den svenska regissören Tomas Alfredsson som bland annat har gjort Låt den rätte komma in.
Handlingen är på ett sätt ganska enkel. Den brittiska underrättelsetjänsten misstänks ha en mullvad. För att ta reda på vem det är tar de hjälp av den halvt pensionerade agenten George Smiley(spelad av Gary Oldman).

Jag har verkligen sett fram emot denna film då jag missade den under Stockholms filmfestival. Johan och Markus pratade lite om den under vår festivalspecial vilket gav mig lite mer info om vad jag kunde vänta mig. Och besviken blev jag knappast. Dock så var det inte samma tempo som jag hade väntat mig. Jag trodde att det skulle vara mer thriller än drama, men det kändes verkligen som att det var mycket fokus på diskussioner och tillbakablickar.

Då jag även var förvarnad om att det skulle vara mycket att hålla koll på försökte jag ha fokus på vem som var kollega med vem och hur relationerna låg till. Det var en ganska tuff uppgift kan jag säga.

Trots detta är det en riktigt bra film med suveräna skådespelare som Gary Oldman och Colin Firth. Allt känns genomtänkt gällande musik och foto, och det är bara att ta av hatten för Tomas Alfredsson som lyckas ro i land en sådan här film.

Sammanfattningsvis kan jag säga att jag tror man får ut mer av filmen om man har läst böckerna alternativt sett miniserien.  Går man in med inställningen att detta kommer blien långsam film med mycket fokus på dialog så blir man dock inte besviken.

Betyget blir för min del en svag 4a.

Erik

Älskar allt gammalt, allt skräck och Brian De Palmas Passion