Buffybot och vampyrerna

Avsnitt 32: En mörk start på säsongen. Buffy är deppigare än Avril Lavigne och Willow slaktar Sunnydales gölligaste rådjur.

Avsnitt som avhandlas

 • Episode 101/102 (S06E01/E02): Bargaining del 1 och 2
 • Episode 103 (S06E03): After Life

Vi diskuterar

 • Alien och Aliens på Bio Rio
 • Westworld av bröderna Nolan
 • När Willow dödade Bambi var det inte på riktigt som i Cannibal Holocaust
 • The Vanishing och Buried med Ryan Reynolds
 • From Dusk till Dawn
 • Henke blandade ihop namnen James Marsters och James Marsden. Exakt samma miss gör de i Decoding Westworld faktiskt. Fast tvärtom.
 • Förtjänar William the Bloody scoobisarnas respekt?
 • En vampyr med Hanson-tröja
 • Motorcykelgänget Hellions
Henke peppar för 100 hemskaste och Much Ado About Nothing
Henke peppar för 100 hemskaste och Much Ado About Nothing
Vafan Willow! Räckte det inte med Bambi? Kunde du inte skonat Elmo?
Nej Willow! Räckte det inte med Bambi? Kunde du inte skonat Elmo?

Länkar

Klipp
 • Klipp från alla avsnitt vi diskuterar
 • Klipp från SVT-dokumentären Hårdrocksbröderna
 • Klipp från intervju med Anton Maiden i SVT Sajber
 • Musik: Anton Maiden – Die With Your Boots
avatar Henrik Tronstad Värd
avatar Johan Benjaminsson Värd
Johan

Om Joss Whedon och Kevin Smith fick en unge hade han hetat Johan. Johan hade dyrkat sina föräldrar på ett väldigt osunt vis.

 • Patrik

  Ohhh, vilka bra avsnitt! 🙂

  Några korta kommentarer bara;

  Jag gillade scenen i tornet i ‘Bargaining’.
  “Is this hell?” – mycket dammigt i rummet.

  Buffy gick uppenbarligen dit för att där var hennes sista stund i denna värld – och där hon steg in i “himlen”. Dawn inser detta då hon ser tornet och springer dit. Varför utan Spike? Oklart. Kanske ville hon bara vara ensam med Buffy.

  Sedan rasade väl tornet för att två oförsiktiga personer började klättra på den. Dålig ursäkt, men det slutar ju med att det rivs vilket kanske är bra för allas framtida peace-of-mind?

  Netflix har delat upp detta avsnitt i två – och brytpunkten är precis där ni gissar; då Buffy vaknar upp i kistan.

  Sedan i ‘After Life’ så är Spike’s “Every night I save you” som en dammsugarpåse blivit tömd i rummet.

  Att Buffy sa till Scoobysarna att hon var glad för att de tog tillbaka henne; den idén kom väl från Dawn? Det var (i mitt tycke) inte Buffy som förstod vad de behövde, utan hennes lillasyster.

  Gillar även sista scenen då Buffy förklarar för Spike att hon var i “himlen”. Jag tycker att den scenen behövdes för att hon skulle få uttrycka det i ord hur mycket hon inte gillar att vara tillbaka.

  P.S.
  Härligt att säsong 6 har börjat!! 😀

  • “Buffy gick uppenbarligen dit för att där var hennes sista stund i denna värld”
   Även med den förklaring känns det inte så uppenbart. Varför skulle hon vilja bli påmind om den ångesten. Så här i efterhand är min bästa teori att kanske hon ville ta livet av sig igen. Tillbaka till döden, kärleken och värmen.

   Det var nog bara Henke som hittat rätt brytpunkt 🙂

   “Every night I save you”
   Det borde vi definitivt tagit upp. Oerhört fin sen det med. De borde spridit ut alla dessa fina scener över fler avsnitt. Blir lite dekadent 😛

   “den idén kom väl från Dawn?”
   Hmm, kommer bara ihåg att Tara frågade Willow om hon tycker Buffy är lite otacksam. Får bli en omtitt kanske.

   “Gillar även sista scenen då Buffy förklarar för Spike att hon var i “himlen””
   Jag tycker också den är sjukt bra. Tycker även den är lite dålig, oförtjänt och on the nose.

  • Jag det är gött att säsong 6 är igång. 😀

   Säsongen inleds nästan orimligt bra. Det går liksom inte att hålla en sådan här nivå. Vi måste nog tyvärr förbereda oss på en liten kvalitetssänkning när serien kommer in i vanliga lunken…

   Du tar upp många bra scener, de flesta dammiga. Damn att vi missade att snacka om Spikes “I saved you every night…” Det är som Johan skriver för många bra scener. Lite over load av goody goodness..

   Intressant att vi diskuterar varför Buffy går tillbaka till platsen hon dog på så mycket. Det känns som att hon är totalt konfunderad av att återuppväckas, hon går på instinkter. Jag också tror att det var nära att hon kastade sig ut igen, komma tillbaka till känslan av värme, trygghet och att vara älskad. Tror också att hon instinktivt drog sig till den plats hon senast var innan hon dog. Alla tolkningar är nog ok.

   Bra spaning om att det är Dawn som hintar till Buffy att hon måste tacka scoobisarna. 🙂

   Men hur tolkade du Willows drivkrafter för att återuppväcka Buffy? Rent egoistiskt eller en räddningsaktion? Eller en kombo?

   Håller med om att sista scenen är otroligt bra och att den behövs, men jag förstår också Johans invändning. tror dock att det hade varit svårt att förstå exakt hur bra Buffy hade det i “himlen” om vi inte fått den scenen…

  • Patrik

   Tornet; jag är också inne på att hon går dit på instinkt – och för att hon vill tillbaka till “himlen” (dvs kasta sig ut igen).

   Angående Willow’s beteende så har jag nog alltid varit inne på att det är för att Willows gör vad hon gör för att hon tror att Buffy är i helvetet (kanske främst för att Angel hamnade där).
   Det är först när ni diskuterat det som jag tvingats att tänka mer på det – och kommer fram till att det kan absolut vara en liten hint av egoism också så att hon 1) får tillbaka Buffy och 2) slipper ta chefsrollen i gänget.

   • Great minds think alike! 🙂

 • Sofia

  Bargaining 1&2
  Haha – från mina anteckningar: ”Giles borta ur förtexterna!” Om inte annat har väl serien fostrat sina trogna tittare att hålla utkik efter sådana ”ledtrådar”.

  Jag uppfattade nog också bytet (i den mån det förekom något sådant) när Buffy slog upp ögonen i sin kista. Förvisso en klassiskt tung situation men av någon anledning hade jag svårt att komma ifrån det rent logiska i situationen: (1) varför är det så ljust i kistan? Och (2) Buffy är ju superstark, hon borde inte ha några problem med att slå sig ut. Därmed förlorar scenen tyvärr lite av sin läskighet. Då kan jag hålla med om att det nästan blev starkare när talgdanken gick upp för scoobiesarna. Fast påminde inte uppstånden-ur-graven-Buffy en del om Beer Bad-Buffy?

  Störde mig jättemycket på att Glorys torn fortfarande stod kvar, det fanns ju ingen som helst anledning till det. Klart hälsovådligt instabilt var det ju också. Tror inte att staden hade accepterat en sådan uppenbar stämningsrisk att förbli stående.

  Däremot var det trevligt att Michelle T fick visa framfötterna en smula – både i scenen när hon kryper ihop med Buffybot i sängen och uppe på tornet.

  • Tänk inte så logiskt Sofia. Låt dig bara dras med i känsloflödet! 😉

   Men tillåt mig försöka besvara dina synpunkter med logiska motargument…

   Visst har Buffy super strength, men borde hon inte varit väldigt förvirrad och försvagad när hon återuppväcktes efter fem månader? Hennes kropp regenererades i stunden…

   Tornet…. Svårare. Kan man tänka sig att en plats där så stor magi utvecklades inte rörs av “vanliga människor”, att de kanske inte ens kan går dit, eller att platsen blir osynlig för vanligt “fölk” (muggles)…?

   Gillar Michelle T.

   • Patrik

    Tänk på all kommunalt pappersarbete som behövs göras innan det kan rivas!
    Givetvis tar månader innan man kan komma till ett beslut (och lägga ut på leverantör mm…)

    😀

    • Sofia

     Touché! Jag har betydligt lättare att tro på byråkratisk trögrörlighet än “it’s magic” som kan anpassas allt eftersom tillfällena varierar 😀

 • Sofia

  Afterlife
  Jag har till skillnad från Johan inga större problem med att ta Spikes allvar på allvar. Han fick ju visa redan i Lover’s Walk att han kan vara seriös när det behövs. Skillnaden upplever jag vara att när serien liksom vill peta lite hål på honom är när han faktiskt spelar en roll och försöker vara mer pompös och bombastisk än han egentligen är.

  Klart man kan diskutera i hur hög utsträckning vissa detaljer eller händelser är medvetna planteringar. Men när det kommer till eventuella liknelser mellan Joyce och Buffy tycker jag nog att i den här typen av serie, som behandlar både död och övernaturligheter, är det inte särskilt konstigt att konceptet återuppståndelse får en central betydelse. Sas alldeles av sig självt eftersom det är ett centralt tema. Alla vampyrer är ju också återuppståndna, liksom alla zombies och andra odöda som de träffat på.

  Det känns tveksamt hur många kristna idag som skulle skriva upp på bilden av ”himlen” som fylld med folk i särkar som spelar harpa. Buffys beskrivning av att känna sig förbehållslöst älskad är däremot en känsla och ett sinnestillstånd som jag tror att väldigt många kristna skulle hålla med om som en viktig del av livet efter detta eller vad man nu råkar kalla det. Min poäng är alltså att även om inte Buffy kallar sin himmel för kristen tror jag att det är många kristna som skulle hålla med om att det hon beskriver ingår i deras tro.

  Jag håller med om att scenen när Buffy står inne hos Tara och Willow och skriker åt dem är bra. Däremot hade jag önskat att serien gjort lite mer av hennes hänvisningar till att Willow dödade ”The Blessed One” i de tidigare avsnitten – ”Did you pat its head?!”

  Spikes kommentar om magins konsekvenser tyckte jag påminde väldigt mycket om Jonathan-avsnittet i S4 (var det väl?).

  • Många bra synpunkter här, Sofia.

   Såklart att du har helt rätt då det gäller död, övernaturligheter och återuppståndelser. Jag kanske lät mig dras med i en iver att se kopplingar som inte är speciellt anmärkningsvärda… Sen är det lite kul att vi diskuterar religion, himlen och återuppståndelse runt en vanlig liten tv-serie!

   Kan vara att vissa kristna skulle skriva under på Buffys beskrivning av himlen, men det finns bra många som är mycket mer bokstavstrogna än vad du ger sken av… Tyvärr.

   Scenen inne i Willows och Taras sovrum var riktigt najs. Jag håller med Johan om att de gärna skulle kunnat dra ut på det mer och använt den lite otäcka stämningen längre.

 • hejhej! Long time listener, first time commenter här. Jag är stor fan sedan jag såg BtVS när det gick, antar jag, i alla fall de sista säsongerna, typ runt 2004? Var i samma ålder som Scoobisarna är i s6 när jag började kolla. I alla fall, började lyssna på podden i våras och fick suget att se om igen, brukar göra det ungefär vart tredje år eller så, och nu passade det bra igen! Måste alltid veta att jag kommer ha mycket egentid när jag ska se eftersom jag brukar kolla på kanske 3-4 avsnitt åt gången och inte kan gråta bland folk. Plus att jag brukar bli sur och deppig när det är slut! 😀

  Kan inte låta blir att säga några ord om ett av mina favorit avsnitt, After life. Jag är SÅ glad att ni tar upp trapp-scenen, som tillsammans med Buffy’s svanhopps-scen i s5 avslutningen är en av mina favoriter. Tror att Spike var en av mina första karraktärs-crushar någonsin från och med det avsnittet. Jag har konstigt nog aldrig frågatsatt att man ändrar inställning till honom, var nog i och för sig ett fan sedan hans första scen i showen. fast jag har har aldrig analyserat så noga som ni gör nu, men håller med Henke här, köper allt med hull och hår i de här avsnitten. Börjar också gilla Dawn mer och mer här, var inte alls förtjust när hon dök upp, men misstänker att det berodde på nån slags avundsjuka, här skulle en ny typ få hänga med mina favoritmänniskor bara out of nothing! 🙂

  När det gäller Spikes utstormande när Scoobisarna dyker upp när Buffy kommit hem så tror jag helt enekelt det beror på just det han säger i scenen med Xander och trädet. Han känner sig sviken och förbannad av vad de gjort utan att förvarna honom, även om det vet vad han känner för Buffy. Fast Scoobisarna tror nog bara han är sugen på hennes så det är ju inte konstigt.

  Sen, angående Willows motiv, tror det kan vara ett drag av hybris här också? Hon har insett hur stark hon är och vill testa sina muskler? Även om det mest handlar om att få Buffy tillbaka så tror jag det är därför hon är besviken sen när Buffy inte säger tack, hon får inte den cred hon vill ha. men jag kan komma ihåg fel, såg det här avsnittet i maj…

  OK, lång kommentar, sorry. Tack för en fin podd, gillar verkligen formatet och även om det är kul med gäster är nog mina favoritavsnitt när det bara är ni.
  Annika

  • Hej Annika och välkommen till “inboxen”. Kul att läsa dina tankar om serien, Spike, After life och allt.

   Tack för de snälla orden om poddning ensamma kontra med gäster. Jag tro att variationen som sådan är bra, det gör känslan att podda lite mer spännande för oss. Sen är det ett lotteri hur dynamiken och personkemin fungerar med gästerna. Jag och Johan känner ju varandra när det gäller just detta (poddning om Buffy) ganska väl vid det här laget. Det blir kanske lite mer avslappnat när vi är ensamma. Nåväl det kommer en hel del gäster i framtiden, men självklart kommer vi podda ensamma också några gånger före det bittra slutet. 🙂

 • erik thulen

  s06e01 & s06e02 Bargaining 1 & 2 | 8/10

  Tänkte inte ens på att det var ett dubbelavsnitt, sträckkollade och det bara flöt på.

  Däremot tänkte jag mycket på Kill Bill 2 som också har en scen när Uma Thurman slår sig ur en nergrävd kista. Där görs den mycket bättre och lite synd att det inte blir bättre här, men det kanske inte fanns tillräckligt med tid för det. Tänkte ni på det? Undrar om Tarantino såg det när han skrev den scenen. Undrar också vad han tycker om Buffy, känns som att han i vissa anseenden är influerad av Joss men hittade inget på google/youtube. Angående att hon får kämpa så mycket i kistan så tänker jag att det är för att det inte är så mycket syre=panik?

  Likt Sofia tänkte jag på Beer Bad-Buffy men valde att se det som att hon inte visste var hon var. Hon kunde ju inte veta att hon kommit tillbaka till “den verkliga” världen, det var ju väldigt likt Doppelgangland i stämningen med Hellions överallt så då vore det ju inte trovärdigt om hon köpte allt rakt av direkt.

  s06e03 After Life 8/10

  Inte så förtjust i detta monsterspöke som känns lite mjäkigt eller märkligt även om jag håller med er om att det var en del läskiga scener. Framförallt Buffy i sovrummet! Tycker det kunde ha gjorts på ett bättre eller intressantare sätt, kanske någon mer psykologisk grej för Buffy som inte hade behövt mynna ut i en fight med ett monster utan vara ett längre ark. Fast å andra sidan är det väl skönt att Buffy inte är “broken” och får vara klar med resandet mellan dimensioner.

  Egentligen vill jag bara ge 7 men Spike uppar till 8!

  Haha vilken tur att du är med Johan, började tro att du inte gillade Buffy längre men sen droppade Henke att “jag har noll kritik längre” och då fattade jag att du har mycket att kompensera för =) Jag har ju sagt det förut, men när ni på slutet pratar om feedback och att det är kul att höra när det ger oss lyssnare mervärde, så säger jag det igen: Bästa podden! Verkligen revitaliserat min relation till Buffy och gett den myyycket mer djup. Keep it up!