Buffypodden vs. Dracula

Avsnitt 25: Vi låter oss bli penetrerade av Draculas (blod)sugande blick. I denna säsongspremiär så pratar vi bara om avsnittet “Buffy vs. Dracula”.

Referenser:

Mr. Poopy Butthole från Rick and Morty (inte mr poopy pants som Johan sa ;( )
Mr. Poopy Butthole från Rick and Morty (inte mr Poopy Pants som Johan sa ;( )
Richmond från IT Crowd, Nick Cave och självaste Dracula
Dracula, Nick Cave och Richmond från IT Crowd

Ge oss gärna ett omdöme på iTunes. Vi vet att det är pissjobbigt men vi hade blivit megaglada. Skit i att skriva recension. Ingen läser det ändå. Skriv en kommentar till oss istället så lovar vi att ta upp den i podden.

avatar Henrik Tronstad Värd
avatar Johan Benjaminsson Värd
Johan

Om Joss Whedon och Kevin Smith fick en unge hade han hetat Johan. Johan hade dyrkat sina föräldrar på ett väldigt osunt vis.

 • Schysste låt i slutet av avsnittet, psykedeliskt symfoni-rock. Det gillar jag. 🙂

 • Sofia

  Roligt att ni är tillbaka igen! Personligen föredrog jag dock det förra upplägget mer, blev själv lite distraherad av ljudet i bakgrunden.

  • Tack!

   Ok, det var i alla fall ett roligt format att spela in i. Men vi är tillbaka med det vanliga formatet och snack om flera avsnitt nästa vecka. Då blir det avsnitt 2-4 från säsong 5. På återhörande! 🙂

 • Patrik

  Äntligen är jag ikapp! 😀

  BvD är ett helt OK stand-alone avsnitt. Känns som serien har lite kul med sig själv för att i nästa avsnitt ta itu med säsong fem på riktigt.

  Angående formen på detta avsnitt så var det väl så där. Att ha avsnittet på i bakgrunden gav inte så mycket. Det kändes mer som ett distraktionsmoment för er när hoppade ur diskussioner för att kommentera en scen i avsnittet.

  Som nitpicker vill jag dessutom korrigera Henke vad han säger mot slutet av detta podavsnitt; Dawn är inte med i vinjetten (något som han förvirrade Johan med). Åtminstone inte i den version som finns på Netflix.
  Däremot är hon med from nästa avsnitt. Ett kul grepp tycker jag för att göra överraskningen så stor som möjligt. 🙂

  • Härligt att du är ifatt! Grym tajming också!
   Vi kanske får vrida till det lite om vi gör något liknande i framtiden helt enkelt.

   Dyker inte ens hennes namn upp i förtexten? Förövrigt en helt vetenskap alla sätt de har massakrerat den här serien på i olika utgivningar :S.

  • Underbart att du är ikapp Patrik.

   Angående vinjetten så har ni givetvis rätt. Michelle står inte med i vinjetten för första avsnittet. Jag tror att jag blandade ihop korten för att jag såg vidare på avsnitt 2 före vi spelade in detta avsnitt och då blev det mixed up!

 • Lydia

  Hej hallå! Trogen lyssnare som inte än deltagit i diskussionerna här. Jag är den Lydia som fick en shoutout av Hedvig i ert finalavsnitt för säsong 3. Härligt att äntligen höra era röster igen!
  Kände i detta avsnitt att jag är tvungen att kommentera er diskussion gällande kärleksrelationer vs vänskapsrelationer i serien och de manliga karaktärerna.
  Jag tycker att Joss är riktigt duktig även på kärleksrelationerna. Även om ni kände att Angel/Buffy relationen var smörig så tycker jag nog att drn under säsong 2 var väldigt bra uppbyggd. Joss lyckades fånga känslan av det där första riktiga förhållandet i tonåren när man inte kan tänka sig själv med någon annan. Den känslan då man som ung och olyckligt/lyckligt kär tror att livet är över om förhållandet tar slut. Plus förhållandet mellan Oz och Willow som även det visade på lite samma sak.
  Om man istället ser på Buffy/Riley ska det ju vara ett mer moget förhållande där jag anser att Joss redan från början visat på att dem två egentligen inte riktigt funkar tillsammans. Jag tror att joss medvetet byggt upp relationen på ett sätt för oss tittare där vi ska känna irritation och störa oss på båda karaktärerna i deras samspel.

  Hoppas ni förstår vad jag menar och att det inte anses som ett allt för orelevant ämne! Ser fram emot nästa avsnitt!

  • Men hallå!

   Vad trevligt att höra från dig och tack för kommentaren Lydia. Inga kommentarer är orelevanta! Låt diskussionerna flöda i alla riktningar…

   Personligen håller jag med dig att Joss och hans författare lyckats bra med Willow och Oz samt med Buffy och Angel. Båda de förhållandena har det som du beskriver, en ungdoms första desperata känslor när förälskelsen slagit sina klor i henne eller honom. Det du skriver håller jag helt med om. Men kanske inte rörande relationen mellan Buffy och Riley. Kan den verkligen blivit exakt så som de tänk? Eller tänkte de speciellt mycket ens? Den känns bara så fel tycker jag.

   Med det sagt tycker jag ändå att Joss är *ännu* bättre på vänskapsrelationer. Hans beskrivningar av familjer som inte är biologiska familjer i Buffy och framför allt Firefly slås inte av någon kärlekshistoria. Jag tycker ju, något som är väl dokumenterat, att Joss bästa arbete finns i Firefly och där är familjekänslan extremt stark. Där är dessutom kärleksrelationerna sanslöst bra skrivna; Zoe och Wash som ett äkta par som bara är bra med varandra (behövs också på tv för att bryta av mot alla misslyckade relationer..), Kaylee och Simon och dess uppvaktningsdans och till sista min favorit, den mellan Mal och Inara… Suck. Damn you FOX. 🙂

   • Lydia

    Jà jo det kan nog vara som du säger att dem inte tänkte speciellt mkt i skapandet av Buffy/Riley relationen. Men på samma gång känns den på nåt sätt rätt i historien när man sett klart hela serien, för den förändrar Buffy, gör henne vuxnare och i mina ögon hårdare. Hon förlorar lite tron på kärlek pga Riley, och det är det jag kan känna är joss mening? Har alltid haft säsong 4 som min hat-säsong pga just Riley. Men tror att det mer handlar om castingen för jag tycker verkligen att skådespelaren som spelar Riley är horribel. Han lyckas aldrig komma i takt med de andra. Samma sak gäller med Tara som är så fruktansvärt dålig skådespelare. Anya däremot lyckas smälta in i gänget. Hon har samma anda som de andra skådespelarna!

    Sen måste jag ju berätta (eftersom du tog upp det) att jag plöjde mig igenom firefly i somras i väntan på ert nästa podavsnitt. Förstår dock inte riktigt vad som är charmen med denna serie… Vet att jag nu självutnämner mig som din fiende, men jag lyckades inte fastna helt. Kanske för att jag visste att serien blev inställd så snabbt och att jag inte hade spec många avsnitt att se fram emot.
    Men håller med dig om att dem lyckats väldigt väl med relationerna i firefly! Redan i första avsnittet får dem till det perfekt! Däremot är historierna runt omkring inte tillräckligt fängslande för att serien ska få nåt högt betyg av mig tyvärr… Kanske är vampyrerna/demonerna jag saknar. Tycker även att firefly precis som jag anser att Angel är väldigt macho i sina uttryck. Även om det finns starka kvinnliga karaktärer så saknar jag girl powern som finns i Buffy. Det är alldeles för manligt enligt mig (fast jag älskar angel som serie ändå för det är trots allt angel!).

    • Hehe, du blir sannerligen inte en fiende bara för att du inte älskar Firefly efter första titten… Men om du inte älskar den efter femte titten, då jäklans! 😉

     Vi tycker helt lika om de två svagaste skådespelarna i S4, Riley och Tara. Han som spelar Riley är bara menlös och svag. Hon som spelar Tara kan säkert skådespela men hon spelar över något så otroligt mycket. Regissörerna borde gjort något åt saken men de gjorde inget så jag tycker de är delansvariga.

     Åter till Firefly… Kanske den enskilt största anledningen till att den är så bra, som jag ser det i alla fall, är för att castingen var så bra. Alla spelar sina livs roller, både de som gjort en massa annat inom film/tv och de som knappt synts mer efteråt.

     Ja visst är den mer macho som du uttrycker det. Jag störs inte av det, men så ser jag i och för sig slagsmålen i Buffy som något nödvändigt ont nästan. Det är kul med konceptet med en urstark liten blond tjej som kickar ass, men det är inte det som gör serien för mig…

 • Sofia

  Äntligen! Ikapp med både tittande och lyssnande. Jag kör väl ”som vanligt” och delar upp åsikterna.

  Om podavsnittet:
  Det var ett kul grepp, men slutresultatet kändes kanske lite splittrat. Som ni konstaterar veckan efter bör det ha varit rätt svårt att hänga med om man som lyssnare inte sett avsnittet själv ganska nyss. Men jag tror absolut att konceptet har potential om ni kanske planerar lite ordentligare i förväg vilka scener som ska lyftas i vilka diskussioner.

  • Tack för feedbacken. Vi planerar inte att pröva konceptet i närtid men man vet ju aldrig inför framtiden…

  • Om man fortfarande lyssnar utan att ha sett serien. Då är man nog tillräckligt knasig att uppskatta det där upplägget ändå 😛

 • Sofia

  Buffy vs Dracula
  So…many…thoughts… 🙂 Nå, jag kommer gärna och pratar mer om just detta matiga avsnitt. Det fanns ju så mycket att ta av så jag sållar. När det gäller förhållandet till Nosferatu ligger ju den filmen betydligt närmare Stokers original än Universals rullar som Johan också påpekar. Samtidigt kan man konstatera att The Master utseendemässigt var mer lik greve Orlock.

  Men varför hade inte Riley och Giles på sig en massa kors när de skulle ta sig an Draculas slott, då skulle de ha varit något skyddade mot tex the three sisters (som finns med hos Stoker)?

  Jag tyckte också scenen på stranden var väldigt märklig, den var o-Buffyisk och kändes extremt ansträngd.

  Var det någon av er förresten som fattade varför Xander utropade ”Baiter” flera gånger när de träffades hemma hos Giles?

  Johan – jag har precis sett Richmond-avsnittet av IT-Crowd! Spot on 🙂

  • Baiter? Nej, den missade jag.

   Inledningsscenen verkade krystad. Försökte de härma ungdomskomediserier? Eller var det en medveten scen som skulle vara akward och som skulle sätta upp Rileys story arc för säsong 5 tro…?

   Känns som att de bara skrapade på Dracula-myten och mest spelade upp humorn med hur scoobisarna som fanboys reagerade på att Dracula i egen hög person befann sig i Sunnydale…

  • Henke och Sofia! Driver ni med mig? Du skrattade ju högt åt Baiter-skämtet när vi kollade på avsnittet Henke? Eller har jag missat nåt? Först säger Xander Master och lägger till Baiter för att ännu en gång dåligt maskera att han är under The Masterbaiters förhäxning. Sen skriker han bara ut Baiter i tid och otid för att han har dålig fantasi.

   Aha, systrarna var med i boken iaf.

   • Ja just det! Nu kommer jag ihåg Baiter-skämtet. Bra att du beskrev scenen Johan. Jag kopplade inte när jag bara läster ordet “Baiter”. Som du skriver skrattade jag gott åt Xanders försök att dölja att han hyllade Dracula (var under hans spell)… Bra skämt som går bättre i bild än i text.

   • Sofia

    Aha, så de kallar alltså Dracula för “baiter” tidigare i diskussionen? Det missade jag i så fall…

    • Nä, jag tror att Xander försäger sig och kallar Dracula för “master” och efter en längre paus försöker han dölja sin felsägning och adderar “-bater” (indikerar ett helt annat ord, masturbater) så att de andra inte ska förstå hans tillgivenhet till Dracula. Det lyckas inte speciellt bra… Något sådant…

 • Sofia

  Så slutligen, vänskap vs kärlek:
  Jag undrar om man inte upplever den här diskrepansen för att serien oftare vill använda kärleksrelationer för att säga något handlingen eller rollfigurerna som är involverade i dem? De blir till ett verktyg och känns därmed mer konstruerade, överdrivna eller övertydliga än vänskapsrelationerna som sas ges mer utrymme till att bara vara härligt snackiga vänskapsrelationer.

 • Sofia

  Sorry, glömde två saker.
  1. Tack för ping!
  2. Här kom då också äntligen den där slippriga kommentaren från Xander om Willow och Tara som vi väl alla väntat på hela tiden…

  • Såklart!

   Ahh, sa Xander någon lustfylld kommentar om deras relation? Kanske om någon fysisk aktivitet till och med? Jaaaja.

   • Sofia

    I inledningsscenen när Xander och Willow följs åt kommenterar Xander ngt om “Naughty, naughty…” rörande Tara och Willows relation.

    • Ahhh, Xander alltså, den killen. Representerar han inte alla testosteronstinna fanboys i scen efter scen… 🙂

 • erik thulen

  s05e01 Buffy vs. Dracula | 8/10

  Jaa, det blir ett högt betyg. Insåg att jag fortfarande inte gett någon 10a så måste vara lite generösare. Men det blir en åtta också för att det var bättre än jag mindes det. Särskilt eftersom jag såg Coppolas Dracula för några veckor sedan och vad jag ser har dom hämtat mycket inspiration från den. Inte minst dom tre systrarna och scenen med Giles även om denna var mer konservativ med systrarnas kläder, annars är det otroligt likt och Anthony Head slår Keanu Reeves med miiiiiil som skådis.

  Jag tycker faktiskt att denna Dracula är rätt snygg, och liksom.. ja men sensuell och mer så än Gary Oldman i Coppola även om Oldman såklart är en mer intressant skådespelare. Brytningen är perfekt och blicken är intensiv och han är inte så lustig. Ganska skönt med ett monster of the week som inte får så mycket utrymme, det handlar ju mer om scoobisarna och hur dom påverkas. Men jag hade gärna sett att Dracula hade återkommit senare i serien med tanke på att han inte riktigt dör där på slutet, vad jag minns gör han inte det, synd för jag gillade honom.

  Kul att få svar på varför Xander käkar insekter! Har inte sett Nosferatu och blev lite paff, men det funkar ju även utan förklaring som en konstig bieffekt av Draculas kraft.

  Annars bra avsnitt och kul att ni gjorde detta om en episod även om formen kanske inte riktigt passade, ser gärna att ni gör fler avsnitt om enskilda episoder igen även om ni ju nu bara har två säsonger kvar 🙂