James Buchanan “Bucky” Barnes

Avsnitt S01E05: Denna vecka avhandlar vi Captain America: The Winter Soldier och Guardians of the Galaxy. Båda filmerna kom ut 2014.

“These are the times that try men’s souls. The summer soldier and the sunshine patriot will, in this crisis, shrink from the service of their country; but he [the winter soldier] that stands by it now, deserves the love and thanks of man and woman.” Thomas Payne, 1776

Ni kan läsa mer från grabbarna här… Johans blogg, Carls Letterboxd, Henkes blogg

Tack Niklas Lundqvist för vinjettmusiken!

Show notes

Inledningen

Captain America: The Winter Soldier

Guardians of the Galaxy

 

Bildmaterial Captain America: The Winter Soldier:

Cap i sina Clark Kent-glasögon. Omöjligt att bli igenkänd!

Guardians of the Galaxy:

Knowhere is located inside the decapitated head of an unidentified Celestial.
avatar Henrik Tronstad Värd
avatar Carl Sandell
avatar Johan Ander
Henke

Film- och tvserienörd med extra intresse för science fiction, American Independents och komedier.

 • Sofia

  Haha, med en sådan här föredömlig podd behöver jag ju inte se filmerna 😀

  När det gäller motorcykeljakt i Indy-film gör jag helt klart kopplingen mellan Endor och Star Wars till Holy Grail-filmen. Min tanke är att skogsmiljön är densamma mellan dessa två filmer och att introduktionen av motorcyklar istället för speed racers i sin tur gör det enklare att adaptera scenen i ännu fler filmer. Så typ en linje från Star Wars, men via Indy och graalen. Förstår ni hur jag menar?

  • Åh nej. Om något är ju vår podd till för att få dig att se filmerna, inte att skippa dem! LOL.

   Jag förstår precis vad du menar men jag kommer inte ihåg scenen från Indy 3, kan inte se den i mitt huvud. Tror bestämt att en omtitt är på sin plats! 🙂

   • Sofia

    Indy #1 och #3 är alltid sevärda!

 • Sofia

  Winter Soldier:
  Jag tyckte också mycket om konspirationsfilsmskänslan i Winter Soldier men vill hävda att det i den typen av film sällan handlar om hämnd i tredje akten. Snarare att antingen avslöja konspirationen eller se till att huvudpersonen inte längre befinner sig i dess kikarsikte.

  Skulle man inte kunna tänka sig att det är infiltrationen och tjuv- och rackarspelet som Cap inte gillar, oavsett i vilken tidsålder det förekommer? Han vill slåss för det rätta men hur ska han kunna göra det när det knappt finns något som är ”rätt”? Att det är insikten om att världen på det hela taget inte är så tydlig som han skulle önska och att det är alltför svårt/jobbigt att slåss mot dessa luddiga hot som får honom att till viss del ge upp? I det avseendet är ju regelrätt krig så mycket enklare. Åtminstone på ytan.

  Appapp, inte banka så mycket på Neil Bloomkamp. Ok, Elysium var ingen superhit men District 9 är 5/5 för min del.

  • Ouch, trampade på en öm Bloomkamp-tå, did I? 😉

   Intressant fundering om Cap. Jag får också en känsla att han finner den moderna världen för grumlig. Men tyvärr fokuserar de inte så mycket på detta perspektiv av karaktären. Kan lika gärna vara att det är filmen som är grumlig i frågan…

  • Sa vi (eller nån speciell av oss) att tredje akten i konspirationsfilmer handlar om hämnd? Jag minns inte. Men jag är på din sida där även om det ibland väl kan finnas ett visst mått av hämnd också. I Winter Soldier kändes det som att Nick Fury nog hade ett visst hämndbegär. Men generellt är det ju mer fokus på att avslöja konspirationen.

   Apropå öronenså mindes jag att du hyllat dem tidigare så när jag såg dem här så förstod jag varför. Det var en snygg detalj.

  • Carl

   Avsaknaden av rätt och fel är väl ändå lite knutet till tidsåldern? Du har tidigare tagit upp bilden av att individualism också är ett modernt påfund. Captain Americas anakronism blir intressant när hans intuitivt goda värderingar skär sig med det den sociala evolutionen lett till. Hans existentiella kris är ju inte bara hans egen utan tittarens. Är en blindpatriotisk köttskalle fortfarande en hjälte i dagens samhälle för andra än småfascistiska manipulatörer?

   • Sofia

    Fast jag tänker att Steve Rogers ogillande av hela propagandaapparaten och war bonds blir ett utslag av samma attityd som gör att han i nutiden ogillar spelet bakom kulisserna.

    • Carl

     Att han generellt hellre vill tänka med nävarna än med hjärnan? Han stod väl ändå bakom propagandan även om han för egen del hellre ville bevisa sitt hjältemod på arenan, som tjuren Ferdinand. Som historien berättas var det ju också en direkt kamp mot Hydra och nassarna och först efter detta lärde sig Hydra att de var tvungna att byta strategi. Och den gode kaptenen sussade ju sedan när USA bytte strategi och värvade suspekta element för att hantera det röda hotet.

 • Sofia

  Guardians:
  Go Carl! Lite oväntat att det behövdes någon som försvarade denna underhållande film 🙂 Utan att ha sett om Thor skulle jag nog säga att Pratt och Hemsworth är rätt likvärdiga i komisk tajming och attityd. Jag tycker också att filmen lyckas visa att Peter Quill gärna skulle vilja vara lika cool som Favreaus Iron Man-filmer försöker visa att Tony Stark är. Därav nonchig attityd och små dancemoves.

  Eftersom jag generellt gillar denna första Guardians (efter två omtittar precis innan vi såg vol 2) har jag inga större problem att acceptera att det blir ett litet gäng som bondar i fängelset, de inser helt enkelt att de har mer att vinna på att samarbeta än att fortsätta slåss mot varandra. Mycket bra förklaring från Carl där.

  Vad roligt att även Johan höll utkik efter tvättbjörnsöronen – they are a true work of art.

  Så all humor som Henke inte gillar är barnslig? Bara så jag vet vad som gäller 😉

  • Ja, det var kanske barnsligt att skämta om dem som finner humorn i Guardians-filmen lysande… 😉

   Humor är allt för viktigt för att förenkla till en enda sanning. Barnslig humor kan vara bra eller dålig, som alla humorsorter.

   Jag har heller inga problem med att se att de “bondar” för att de har mer att vinna på att samarbeta. Det ser man om och om igen i film. Men är de en “familj” för det? När man säger att Guardians är ett bra exempel på en film som har en familj utan blodsband opponerar jag mig eftersom familjebanden i deras lilla grupp inte etableras. Det är trots allt skillnad på ett gäng som samarbetar och en “familj” i den mening som vi tidigare ofta pratat om i Buffypodden tex.

   Ok, jag skulle säga att Hemsworth är klart bättre än Pratt. Let’s agree to disagree. Tills du sett om Thor-filmerna vill säga… 😉

   Jag ser dock inga tydliga likheter mellan Peter Quill och Tony Stark. Känns avlägset att jämföra de två. Again, let’s…

 • Vääldigt långsökt men, killen i apple-butiken som tyckte Cap var en Specimen. Han va gäst i X-files files. Podden med Dan Harmon kompis som går igenom X-files och var lite inspiration när vi gjorde Buffypodden.

  På tal om Dan Harmon. Första gången jag panikade på att inte sitta i rummet när ni snackade om Russo-bröderna. Tur du räddade upp det där med att berätta om vilka genier de var i Community. Lätt att glömma hur de tog i i varenda avsnitt. Oavsett om genre-experimentet är western eller typ Glee.

  Eller Maffiafilm :O
  https://www.youtube.com/watch?v=PELoKbDVOTE

  Trivia: Joe har regisserat ett Agent Carter-avsnitt

  PS.
  Hur ni slet Guardians i stycket sved i hjärtat. På ett märkligt gött vis visserligen. Men aj ;(

  • Ja, speciellt Henke njöt ju av att massakrera Guardians och det kändes ganska skönt att vara på samma sida. 🙂

  • Carl

   Inget tvivel om att deras spoofar/remakes i Community är lysande, men det är ju ändå ett jättekliv till att få ihop en miljardbudgetfilm som väver in flera olika influenser. Att producenterna vågade satsa på att det skulle fungera är väl Marvels största framgång.

   • Nee, inget kliv. Exakt samma!
    Näe men det är ju ganska vanligt nu för tiden att de satsar på en engagerad stackars up and coming som bara lyder och inte bråkar (fri spekulation från mig). Så att de satsar på Russos känns verkligen som en perfekt match för mr Feige/Marvel.