Kedjan och så blev han sömnig

Shinypodden S01E01: Kedjan och så blev han sömnig

Ny podd och ny säsong. Shinypoddens första säsong tar sig an Marvel’s Cinematic Universe. Säsongens permanenta gäster Carl och Jojje joinar Henke. I detta avsnitt pratar vi om de två första filmerna i serien; Iron man och The incrdeible Hulk, båda från år 2008.

Johans blogg: Jojjenito – om film

Carl på Letterboxd

Henkes blogg: Fripps Filmrevyer

Show notes

Iron Man

The Incredible Hulk

 • Filmen Rounders med Edward Norton och Matt Damon
 • Betyg:
  • Henke: 1/5
  • Carl: 3/5
  • Johan: 2/5
avatar Henrik Tronstad Värd
avatar Carl Sandell Värd
avatar Johan Ander Värd
Henke

Film- och tvserienörd med extra intresse för science fiction, American Independents och komedier.

 • Hello boys! Tack för rackarns trevligt avsnitt! Genialiskt att köra en genomgång av alla MCU-rullarna. Detta ska bli kul!

  När det gäller Iron Man håller jag nog med Henke, av era tre förhållningssätt till blockbusters. 😉 Och denna lyckas ju mer än väl på den fronten.

  Hulken blev väl inte jättebra med Tim Roths skapelse som motståndare direkt. Däremot gillar jag också början av rullen. Dessutom är känslan att om det inte var för att de placerar in små detaljer som hintar om MCU….så känns det här banne mig inte alls som en film som ingår i den familjen. Skulle egentligen lika gärna kunna vara en utomstående rulle. Tycker jag.

  OCH…angående Hulkis…så behöver vi inte vänta aslänge på att han ska dyka upp igen. Redan i år finns han med i nya Thor-filmen!
  Pang! Tjoff! Smock!!

  Keep up the good work!

  (dessutom avkräver jag er varsin rangordnad lista över alla rullar..när ni är klara med genomgången! 🙂

  • Kul att du gillade det.

   MCU kändes passande, inte så långt steg i och med Whedons fingrar i syltburken här också.

   The incredible Hulk känns eljest i sammanhanget och absolut inte som en integrerad del av serien. Tycker det var mycket bra att de bytte till Mark Ruffalo då Hulken blev till en vettigare karaktär i mina ögon. Det är så jag kommer ihåg det i alla fall. vi får se inom någon vecka vad vi tycker nu.

   Jasså, han ska vara med i Thor? Det visste jag inte. Jag kollar inte på trailers och håller mig borta från sajter med filmnyheter.

   Klart vi ska avsluta med topplistor, det är sedan gammalt!

   • Carl

    För att teasa nästa avsnitt så finns en möjlighet att Hulk-mobbningen utvecklas lite.

  • Kul att du uppskattade avsnittet. Lista blir det förstås, Henke är ju med. 😉

   Jag gillar ju Hulk som koncept men i den här filmen blev det inte bra, mycket tack vare Abomination (Tim Roth).

   För mig, Henke och Carl så är det väl i The Avengers Hulk dyker upp igen, om jag minns rätt.

 • Kändes som Jojje gav Henke en riktigt skarp blick när han uttalade favrå? För övrigt är jag helt på Jojjes sida vad gäller Downey. Älskade honom i Iron Man 1 men blir mer och mer mätt på honom i varje film han är med i.

  Hur kan ni inte älska dålig rock? Bästa öppningen ever! Men filmen har ett splittrat sätt att framställa honom. Å ena sidan bli han ju bestraffad för sitt beteende och att han ska vara en “dålig människa” framgår ju med all tydlighet. Men å andra sidan så reagerar omgivningen på hans sunkiga skämt som om han vore ballast i stan. Ingen som skakar på huvet när han inte tittar. Lite samma problem som med Xander. Problemet var inte att han betedde sig grisigt ibland. Problemet var omgivningens reaktioner på det.

  För övrigt härligt snack! Jag vet att Henke inte är så förtjust i alla dessa random fakta och referensuppspaltande. Men jag älskar sånt. Stå på er! Visste ni för övrigt att det fanns en captain america-referens i hulken? https://filmschoolrejects.com/found-captain-america-in-the-incredible-hulk-40e8585d61a

  • Carl

   Det kan ju förvisso vara rimligt att han omger sig med folk som är lika ruttna som han själv och att det bara är Pepper och Rhodes som skakar lite på huvudet och till slut blir de enda som Tony dras mot. Ett problem är ju att Jon Favreau i allmänhet spelar rejält grisiga roller (t.ex. I Love You, Man), så man gärna tror att han är lite sådan som regissör också.

   Diskret referens där. Snyggare än att trycka fram sådant i post-credits stingers, även om det krävs omfattande googling tio år senare för att snappa upp referensen.

  • Klart bra öppning med AC/DC! Hi5. Men “dålig rock”?? Ungdomar! 😉

   Kan nog hålla med om att omgivningen inte reagerar helt bra på Tonys dryga uppförande, nu när du uttrycker det så. Jämförelsen med Xander är klockren (trots att de är helt olika). Är kanske som Carl är inne på att Jon Favrå har en boner för the Superstar Tony Stark?

   Random fakta? Jag älskar dem! Du kör med fake news och alternative facts! Bad! 🙂

  • Haha, ingen skarp blick från min sida. Tyckte hans uttal var perfekt. Han var väl osäker på sig själv bara. 😉

   Ja, jag kan väl hinta om min uppskattning för Downey Jr kommer att sjunka i nästa avsnitt.

   När det gäller öppningsscenen så funkade den utmärkt när det väl small och Stark såg sin egen bomb. Om det bara hade varit Humvees, AC/DC och en drink och sen hade man anlänt till dit man skulle så hade den inte funkat.

   Bra poäng om Stark och hur det mer handlar om omgivningens reaktioner!

   Det fanns ju tydligare referenser i Hulken till Captain America i och med att man snackar om misslyckade försök att göra supersoldater under andra världskriget.

   https://youtu.be/hEqMWoWY9oI

   Jag tror jag såg Ant-Man också. 🙂

   • Yeah right! Got it. 😀

 • Sofia

  Håller med Steffo — smart val att dra igenom MCU och så klart trevligt att lyssna på ert samtal. Det börjar ju vara ett par filmer vid det här laget. Själv tror jag inte att jag sett vare sig Iron Man eller Hulken sedan det begav sig på biograferna.

  Det ska bli intressant att se vad ni säger om Pepper Potts utveckling i uppföljarna, jag vill minnas att jag ruttnade på hennes meningslöshet i tvåan.

  Tillhör de som gillade Ang Lees Hulk men tycker också att Norton var en helt ok Banner. Däremot var Roths big bad en alltför stor abomination. Kanske heller inte så konstigt att denna Hulkfilm inte riktigt passar in i universat, dels eftersom det fanns en relativt nykommen föregångare, dels eftersom den ändå var ganska tidigt ut i MCU-serien.

  • Härligt att du fortsätter att lyssna! 🙂

   Jag håller helt med om den negativa utvecklingen för Pepper Potts och vi diskuterar det i kommande poddavsnitt.

   Ser du om filmerna nu till poddningen? 😀

   Jag håller dock inte riktigt med om att det skulle vara naturligt att Hulkfilmen inte riktigt passar in. Just eftersom det fanns en annan Hulkfilm borde Marvels variant knyta an till serien än mer för att motivera den över huvud taget. Och att den är en av de tidiga filmerna borde betyda att det var ännu viktigare att den var en stabil del av helheten, som en del av seriens fundament. Men detta lyckades de alltså inte med… Vi får skylla på Edward Norton och hans manusändringar. 🙁

   • Sofia

    Eller Marvel som lät honom får igenom sina manusändringar eftersom de inte hade en tilltäckligt tydlig bidl av sin idé vid det läget 😉