Vardagsbänken

Avsnitt 33: I kvällens avsnitt… pratar vi om Buffy the Vampire Slayer.

Vi återbesöker brunnen, Johan retas och fnittrar, det spökar i Henkes lägenhet. Let’s go.

Episoder som behandlas:

 • Episode 104 (S06E04): Flooded
 • Episode 105 (S06E05): Life serial
 • Episode 106 (S06E06): All the way

Show notes:

bp-33
Buffy-referens i Sailor Moon
avatar Henrik Tronstad Värd
avatar Johan Benjaminsson Värd
Henke

Film- och tvserienörd med extra intresse för science fiction, American Independents och komedier.

 • Patrik

  Hej!

  En betydligt lägre nivå jämfört med avsnitten i förra podden. Dock för de karaktärerna framåt på ett typiskt Buffy-sätt .

  Några axplock från diskussionerna.
  Att Trion är mer lättsam än tidigare Big Bad (eller är de bara ett villospår!?!) är antagligen ett sätt att jämna ut den i övrigt mörka säsongen då Buffy har kommit tillbaka till det helvete som är jorden.

  Förr har det varit Storskurken som stått för det mörka i handlingen, här är det tvärtom. Jag gillar detta ombyte.
  Sedan är det rätt svårt att göra en “Over 9000!!!” efter att ha mött en gud i förra säsongen. 🙂

  Dock så märker man att tiden helt gått om vissa delar av dialogen (som sexslavar och porrkanaler), ungefär som Xanders beteende i de första säsongerna.
  Man märker att serien är inspelad i en annan tid, hade serien gjorts idag hade det varit annorlunda.

  Samma sak med Johans kommentar med att inte är nörd för att man gillar Star Wars.
  Det kan jag inte hålla med om, speciellt inte då detta spelades in i början av 2000-talet.

  Då hade endast fyra filmer gjorts (eller tre om man glömmer den hemska Episode 1).
  Star Wars var stort, men jag kan inte minnas att den som speciellt mainstream då jag växte upp – att jämföra idag då vi har flera generationer som uppskattar filmerna och franchisen utökats rejält med både filmer och TV-serier.
  Nu känns den bra mycket mer mainstream än då.

  Trion har ju dessutom flera andra nördiga saker i sin lair (som vi säkert får bekanta oss med seanre), i dessa avsnitt så får man ju tex se några av deras actionfigurer.

  Mer på temat nörd; mycket handlar väl också om hur mycket man grottar ner sig i något?
  Att se några filmer och gilla dem gör en inte till nörd, men att se och läsa allt, samla på saker, droppa coola quotes när man pratar samt måla om sin bil (och kustomisera tutan!) måste väl ändå räknas som nörderi? 🙂

  • Det blev mycket fokus på vad som var nördigt och inte. Är väl ett ganska luddigt begrepp som många har en egen definition av. Det jag ville försöka få fram från början var att jag gillade inte att nörden framställdes så stereotypt. Har egentligen inget emot någon utav egenskaperna (förutom att de var omänskligt kalla när exempelvis demonen skulle döda Jonathan och resten fnittrade). Men när det liksom inte finns något som helt mer djup utan så. Det är bara stereotypen som definierar dem.

   Angående tutan. Exakt. Eller som att kolla NFL om söndagsnätterna 😛

   • Patrik

    Jag förstår vad du menar. Förhoppningvis kan serien ge dem mer djup allteftersom säsongen pågår.

    Titta på NFL på nätterna? Gör folk sådant? Otroligt!

   • 😀

   • Carl

    Den enda viktiga egenskapen för nördstereotypen är väl egentligen den bristande sociala kompetensen. Nu för tiden är det väl högsta mode att hata de här snubbarna, så det känns som att Buffy var före sin tid med sin nidbild. Ghostbusters-remaken känns som en billig (fast väldigt dyr räknat i pengar) ripoff av detta. Skrev Joss den också?

    • Och här på Buffypodden är vi alla nördar… 😉

 • Patrik

  En sak till; jag kan ingenting om Sailor Moon, men den är väl ändå äldre än Buffy?

  Är bilden skapad i ett annat sammanhang?

  • Antagligen. Fick bilden skickad i messenger så jag vet inte mycket om dess ursprung. Men kul är den i vilket fall. 🙂

  • Alltså, jag är sån jävla ninja-googlare. Fick fram följande info:
   “In the original manga, Rei mentions that she used to watch Devilman and the Calpis Children’s Theater when she was younger. In the Mixx manga, this is changed to “Buffy” (i.e. Buffy the Vampire Slayer).”

   Källa och länk till volymen i fråga: http://sailormoon.wikia.com/wiki/Chapter_3_-_Rei%27s_and_Minako%27s_Girls_School_Battle%3F

   Dessutom så har det precis släppts en remake av sailormoon animen.

   • Patrik

    *imponerad!* 😀

 • Sofia

  Generellt
  Jag tyckte nog att dessa tre avsnitt var rätt trevliga. Samtidigt som jag håller med Johan om att själva grejen är hur serien lyckas blanda humor och allvar märker jag att jag sällan blir riktigt engagerad av den lite tyngre dramatiken. Då blir det liksom lite mer att ”ta av” i de humoristisk avsnitten. Med det sagt delar jag farhågan inför att nördarna ska bli säsongens big bad – riktigt så mycket ”humor” behöver jag inte. Tolkar i likhet med Patrik deras sexfixering (inkl Jonathans stil i Superstar) som kanske en av de tydligaste tidsmarkörerna som serien dras med.

  • Fast en bra mix av mörker och humor är ändå bäst! Eller hur, va?

   Jo, nog är vissa skämt från Superstar samt om en hypnotiserad sexslav plumpa och de må vara daterade. Men som vi sagt så är det kanske inte skämten i sig som är fel, det är hur showen hanterar dem som avgör om vi blir nöjda… Nörd-trion är ju juvenila och grabbiga så det faktum att de drömmer om en hypnotiserad Buffy är helt klart “in character”…

 • Sofia

  Flooded
  Nej, Henke var ju inte så förtjust i diskbänksrealismen i tex Cirkeln heller om jag inte missminner mig. Själv tycker jag att det är ett element som rätt använt kan ge en bra kontrast till allt fantasifullt och jag håller inte alls med om att det skulle vara totalt ointressant i tex ”high fantasy”. Tricket är ju att skapa en trovärdig övernaturlig värld och då spelar vardagligheter en viss roll.

  Och apropås sådana saker: är det inte lite dumt att låta källaren fortsätta vara översvämmad? Jag är iofs ingen hemmansägare men stillastående vatten borde väl göra rätt mycket skada? Så mycket att det borde vara värt pengarna att länspumpa den?

  Däremot är vi helt eniga om avsnittets bästa scen! ”Maybe it isn’t such a good idea for you to piss me off” – rysningar!

  Jag antar att slutscenen i det här avsnittet var en tie-in till Angel? Dock hade jag gärna velat få lite mer info i Buffy, det blir konstigt när hon bara dyker upp i nästa avsnitt som om inget har hänt och ingen frågar något. Och även om jag nu inte är superförtjust i Angel, borde inte han ha varit en rätt naturlig samtalspartner för Buffy i det här läget?

  • Jag kan köpa en viss vardagsbänk, men inte om det tar överhand och tar mig ut från den magiska världen… Cirkeln hade mycket sådan och det var den del som jag var minst intresserad av. I de två efterföljande böckerna blev det en balans som passade mig bättre, och jag gillade de böckerna mer…

   Slutscenen är när Buffy får ett telefonsamtal från Angel. Jo det hanteras i en stand alone Buffy-serie(tidning) skriven av Jane E. Den heter Reunion.
   http://buffy.wikia.com/wiki/Reunion_(comic)

   Däremot hanteras det i nästa avsnitt och Buffy säger till Dawn att hon inte vill prata om det. Så som jag minns det i alla fall.

   Klippt från transcript på Buffyworld:

   Buffy puts the bucket of chicken on the table and sits. Willow sits also.

   TARA: I don’t know about everybody else, but … I would love some chicken.
   GILES: Yes. As would I.
   DAWN: I’ll take a drumstick.
   WILLOW: I’m a breast girl myself. (quietly, to Tara) But, then again, you knew that.

   Willow and Tara exchange a smile. Giles makes an “ew” face.

   They pass the bucket of chicken around the table.

   DAWN: (awkwardly) So.
   BUFFY: What so?
   DAWN: So … how was it? (nervous) Seeing Angel … him seeing you. (Giles stands up) Was it weird?

   Buffy looks uncomfortable. Dawn, Tara, and Willow look expectantly at her.

   BUFFY: Um … it was … intense.

   Giles goes to the back of the room to do something at a side table.

   WILLOW: Well, i-if you wanna talk about it…
   BUFFY: I don’t. I-it’s … not important. Past. I’d just … rather keep this one to myself, if that’s okay.
   DAWN: Sure, whatever.
   GILES: Buffy, um, there was… (sits back down) some discussion in, uh, your absence a-about, um … w-what you’re gonna do now.

   Giles has a pile of paper napkins, gives one to Dawn.

   • Whaaat? Var helt övertygad om att det avhandlades i Angel och att det skulle fungera som en tease. Intressant!

   • Sofia

    Serien istället alltså — intressant. Nå, som enbart Buffy-tittare kändes det ändå lite rumphugget att inte får mer info än att Buffy inte ville prata om saken.

    • Patrik

     Jag antar att detta beror på att Buffy & Angel numera sänds på två olika TV-bolag.
     Det finns inga crossovers alls i Buffy 6 / Angel 3.

 • Sofia

  Life Serial
  Jag kan inte påstå att jag störde mig särskilt mycket på framställningen av nördarna, fortfarande i dagsläget är det väl allmänt accepterat att nörderi gärna har fokus på popkultur, comics och sci-fi? Bond kändes väl i så fall lite mer o-nördigt.

  Willows skämt om att hon är en ”breast girl” kändes ovanligt vågat.

  Buffys whiskey-grimaser tyckte jag kändes rätt krystade, däremot var hon ju supersöt med sin bygghjälm och hårtofsarna. Att hon skulle ha varit klädd i jeans missade jag däremot.

  Så, när kommer Giles att sticka nu då? Det känns som att Buffys kommentar ”Knowing you are always gonna be here.” är ett enda fett upplägg för att han kommer att försvinna och det ganska snart.

  • Inte speciellt konstigt att man inte lägger märke till jeansen. Jag fattar inte riktigt varför det stack ut så för mig… Lägger in en screen shot för att uppfriska ditt och andras minne:

   https://uploads.disquscdn.com/images/0da29bb5455ddeba2f3b30ef594fc57deef96a58d0f5e844698b5aae7acc17f2.png

  • Bond är väl också populärkultur? Jag räknade nog in tillgängligheten som en faktor i nördigheten när jag trasslade in mig i de där argumenten. Typ comics längst bak i metro vs att skicka en femtilapp till någon stolle i Ödeshög för att få ett fanzine hemskickat till sig.

   Men som sagt, finns nog lika många definitioner som det finns nördar. Och mina väl dolda poäng vara karaktärerna platthet.

   Har han Giles kommit tillbaka för att bli mördad istället kanske? Hittar inget “The English Body” bland titlarna iaf.

   • Sofia

    Ohh, en död Giles — DET låter intressant…

    • Patrik

     Det finns igen “The English Body”, men det finns andra potentiella alternativ; tex “Gone” eller “Grave”. 🙂

  • Carl

   Jag höll på att trilla av bussätet när whiskey-grimaserna lyftes fram som något positivt i podden. Om det var något jag trodde alla kunde enas om var en styggelse…

 • Sofia

  All the Way
  Jag kan hålla med om att Dawns nedgång i ungdomsligism går väl snabbt men samtidigt ska hon vara 15 år. 15-åringar är inte kända för att vara smarta. Kanske ska hennes beteende också spegla Buffys i uppstartsavsnitten i säsong 2 och 3? Den här omgången får ju storasyrran oroa sig med för det realistiska än för det övernaturliga (detsamma gällde väl iofs även för starten på säsong 4?).

  På samma sätt som jag oroar mig för de potentiella big bad oroar jag mig för att Xander och Anyas jäkla giftermål ska ta över hela säsongen. Jag blev trött på deras förlovningstjafs redan i Flooded och märker att jag stör mig på den iofs extremt amerikanska bilden av att man ju absolut inte kan gifta sig utan att samtidigt skaffa hus och ungar. Möjligen kan jag köpa den vinkeln med hänvisning till att Anya ju vill vara mer amerikansk än äppelpaj. Men när Xander i Flooded hänvisar till att giftermål är ”kind of a forever deal”… Kanske han borde ha tänkt på innan han friade i så fall?!

  Och jag kan absolut skiva under på Giles glasögon-trick. Jobbiga samtal blir oändligt mycket lättare utan glasögon, när samtalspartnern är lite lagomt suddig…

  • Waaat? Kör du också med Mr Giles glasögontrick? Encroyable! 😀

  • Ja, dumma är dem allt. Men lite mer bakgrund hade nog sålt in hela den grejen som mer trovärdig. När Buffy ballar ur lite med Faith så känns det tusen ggr mer trovärdigt.

   Ja, väldigt tråkigt sätt de behandlar giftemålet. Och alldeles för mycket teasande. Men jag tycker ändå att Xander förtegenhet är lite intressant. Och behandlas bra i avsnittet efter.