Episod 1 – Gone Girl

Hur ser det perfekta filmmysteriet ut? Det frågar vi oss i första avsnittet av Den Perfekta Filmen. Vi dissekerar David Finchers Gone Girl och hoppas att mystiken ska vara intakt i den kommande säsongen av Twin Peaks.
Avsnittet innehåller spoilers.

 

avatar Tommy Värd
avatar Fanny Värd
avatar Niklas Värd
avatar Emilio Värd
Johan

Om Joss Whedon och Kevin Smith fick en unge hade han hetat Johan. Johan hade dyrkat sina föräldrar på ett väldigt osunt vis.

 • Äntligen!

 • Tommy Jansson

  Hallå?

  • Carl

   Hej! Roligt att ni är igång med det här.

 • “Alltså hon är ju skum” = fnissattack.
  Fin diskussion om kvinnohat. Och det där med övertydlighet tänkte jag också på i kvinnohatsdiskussionen. När Ben Afflecks karaktär säger “I’m so sick and tired of being picked on by women”. Fincher… din lilla provokatör.

  Kändes inte detektiven lite stulen från Fargo?

 • Carl

  Tommys minne av I Am Legend var inte helt rätt, även om det inte förändrar att alla filmatiseringarna missar fullkomligt. Protagonisten är inte alls smittad. Det vore en Shyamalan-twist som inte betyder något.

  Lattjo att Fanny först tycker att Gone Girl-figurerna “känns så himla verkliga”, för att sedan vifta bort eventuella problem med kvinnobilden för att Amy är “så orealistisk att det finns inte”. Det är väl samma metod Fincher använder i Fight Club. En person man kan relatera till visar sig vara så galen att man kan bortse från allt problematiskt men man bär ändå med sig den goda känslan av att kunna relatera. Inte konstigt att alla kan tycka om filmen när den äter kakan och har den kvar. Inget ont med det, utan det kanske är klokt att låta filmen provocera lite utan att ha en egen åsikt att propagera för.

  Vad gäller mysterier vill jag slå ett slag för Mother. På tal om att lura tittaren.

 • Carl

  Buffy har jag inte så mycket att säga om, så tur att det mest snackas om betygsskalor. Jag håller med om att två är bättre än ett men sämre än tre. Bra att få det utrett.

  Ett problem med referenshumorserier som Community (t.o.m. Seinfeld) kan väl vara att man efter några säsonger mest ägnar sig åt självreferenser istället för de utåtblickar som skapade framgången. Det kanske är relevant för Buffy också, om serien började som mer metaforisk eller som genreparodi.

  • Hmmm, jo den diskussionen blev klockren. Typ. 🙂

   Jag tror du kommer gilla vår betygsskala på bloggen sen. Tro faktiskt att trean fortfarande ligger högre än tvåan, men ettan är däremot lägre! 😉

   Hmmm #2. Refererar Buffy showen till sig själv senare? Bra fråga. Får hålla utkik på den under resans gång. Tror inte det är ens i närheten av Seinfeld inom det området i alla fall…

  • Kul att du tyckte betygsskalesnackat var så bra. Håller faktiskt på att försöka övertyga Henke om att döpa om podden till betygsskalepodden.

   Varför är självreferenser ett problem? Om man ser på typ Arrested Development så var det väl just det som gjorde den bra. Första säsongen var nästan till bara för att samla ihop referenser för att sedan spinna på i de kommande.

   • Carl

    Jag menar inte att det är dåligt i sig, men att det innebär en förändrad humorkälla för vissa serier vilket kan ge den där känslan att de första säsongerna var bättre.

 • Olof Plym Forshell

  Har lyssnat på ert första avsnitt. Ni fick mig att bli nyfiken att se serien och följa er podd. Lycka nu till i fortsättningen! /Olof PF

  • Gött Olof! Klart du ska hänga med på resan. Inte minst på grund av den snygga loggan! 🙂

 • Patrik

  Jaha, då har man äntligen fått tid att följa med på resan!

  Jag är idag knappt tre säsonger efter er, men förväntar mig att komma ikapp inom kort.
  Jag ser om serien (för tredje gången tror jag) samtidigt som jag lyssnar.

  Hur jag skall klara mig på endast några få avsnitt Buffy i veckan är dock en gåta. Troligtvis kommer jag ligga skakande i en madrasserad cell skrikande efter mer.
  Och se ostmannen.

  Första poddavsnittet gav iaf mersmak! Visst märks det att det är första podden med lite barnsjukdomar, men ni har ett skönt snack så det skall bli kul att följa er utveckling!

  • Välkommen in i gänget, Patrik! Vad kul att du nu har börjat följa podden och se om serien. Ska bli mycket spännande att få höra vad du tycker om vårt lilla hobbyprojekt.

   My gosh, vad gröna vi var i början. Vi gjorde så gott vi kunde i alla fall! Vet inte om det är så mycket bättre nu för tiden, men nu har vi lite mer erfarenhet i alla fall! 😀

   Are you the egg man? 😉

 • Kristin

  Blev lite frustrerad i första avsnittet, ville bara att ni skulle komma igång med diskussionen ordentligt och strukturera upp det lite. Blev dock snart markant bättre så är glad att jag fortsatte lyssna!

  Tur att man kan lyssna på jobbet, började i förra veckan och är inne på avsnitt tolv nu. Vill komma ikapp så fort som möjligt för att kunna börja kolla på avsnitten innan podden kommer ut.

  Växte upp med Buffy redan från starten på 4:an och serien talade verkligen till mig, var det häftigaste jag nånsin sett. Fast det var länge sedan nu som jag kollade på avsnitten så ser jag allt framför mig när ni pratar om det, en riktig nostalgitripp. Vill ju bara ge mig in i diskussionerna med er, är ju inte alltid man håller med helt till 100%!