Episod 10 – Fifty Shades of Grey

I det dekadenta avsnitt 10 går vi på djupet med filmatiseringen av Fifty Shades of Grey. Dessutom diskuterar vi The Legend of Zeldas potential att bli en ny Game of Thrones, varför A-Force kan vara det bästa som hänt Marvel och drömmer om att kunna bestämma utgången av framtidens filmer.


 

Vill du fördjupa dig ännu mer i Fifty Shades så har dessa medlemmar av Filmspanarna lite texter att sätta tänderna i:

 

avatar Tommy Värd
avatar Fanny Värd
avatar Niklas Värd
Johan

Om Joss Whedon och Kevin Smith fick en unge hade han hetat Johan. Johan hade dyrkat sina föräldrar på ett väldigt osunt vis.

 • Carl

  Framtiden ser mörk ut om filmbranschens räddning är Catwoman och Elektra och att crowdsourca auteurskapet. Den första punkten tycker jag demonstrerar bristen i den andra. Ni var inne på att publiken knappast vet vad de vill ha och det där med könsspeglade superhjältereimaginings är säkerligen ett sådant fall. Tommy snackar om att han vill se superhjältefilmer med djupare kvinnliga karaktärer, eftersom Marvel har misslyckats med att skapa intressanta manliga karaktärer. Hur troligt är det att de skulle lyckas bättre med de kvinnliga om de försökte?

  SVT körde väl någon serie på 90-talet där de visade samma historia men från olika håll parallellt i de båda kanalerna. Så publiken fick välja vem de skulle följa. Det var ju visionärt och spännande i någon halvtimme.

  • Niklas Lundqvist

   Tror det var den åsikten jag försökte få fram, att ett kvinnligt superhjältegäng per automatik inte blir mer intressant än ett manligt dito, på grund av Marvels ramverk som ändå finns där. Men att det är betydligt mindre kända karaktärer gör mig ändå lite hoppfull med tanke på att samma förväntningar och krav från fansen inte existerar på samma sätt som i t.ex. en film om Spider-Man.

   • Carl

    En vild gissning är att man fortfarande vill casha in på den enorma publik som finns och därför kluddar fram fysiska praktexemplar som slåss mot färgglada skurkar. Och när man sedan skall filmatisera är man mer intresserad av Zoe Saldana än Meryl Streep.

    • Tommy Jansson

     Jag tycker ni båda trasslar in er när ni nämner Marvel som en person och inte ett företag med hundratals anställda författare. Problemet ligger att man måste börja kapa av snubbarna och anställa fler kvinnliga författare och producenter. Se bara vad det gjorde med Bioware när dom skapade Dragon Age och Mass Effrect universumen som har fått väldigt positiv kritik för sina välskrivna kvinnokaraktärer. Särskilt extra viktigt är det när 46,67% av alla comic fans är tjejer. Alltså – reboota inte bara filmerna utan även dom som jobbar på Marvel också.

     • Tommy Jansson

      Så att vi slipper dessa scener

      https://www.youtube.com/watch?v=c3-J-oNTKa8

     • Carl

      Bra poänger. Jag tror dock att Marvel är alldeles för framgångsrika och Disneyägda för att vilja utvecklas. Varför skulle det vara viktigt när de lyckas locka en diversifierad skara fans med sin nuvarande inställning?

 • Du fick mig faktiskt lite pepp på Zelda-serien Tommy. Tänk en omvänd arkiv-x-dynamik mellan Zelda och Link; alltså Mulder = Zelda och Scully = Link. Kanske som dynamiken mellan Saul och Carrie i Homeland.

  Håller tummarna för att du vågar ge Airbender en andra chans 🙂

  Vad gäller att låta publiken bestämma så hoppas jag att det är en fluga som dör snabbare än 3D:n.

  PS.
  Är det Niklas på bilden längst upp?

  • Niklas Lundqvist

   Tycker Airbender verkar jättedåligt. Vill se en “otecknad” Legend of Zelda-variant med Dane DeHaan som Link och Jennifer Lawrence som Zelda. Det får gärna vara lite pajjigt.

   PS. Japp, det är jag!

  • Tommy Jansson

   Jag fattar inte men det låter bra. Ska ge Ear bender en ny chans. ;(

   • Hmm, tror jag tänkte på att det inte skulle bli “rädda princessan”-följetång. Kan vara tur att det inte går att kommentera direkt i podappen. Då hade det blivit ännu flummigare.

 • Sofia

  Märkligt vad mycket fnissigare den svenska versionen av Mr Grey var 😀

  Går nog mer på Fanny och Niklas linje här, även om jag tyckte att Dakota Johnson skötte sig med den äran. Särskilt med tanke på intrycket man får av Ana i boken. Och så tyckte jag att sexscenerna var de tråkigaste med hela filmen. Hade man kunnat få lite hetta i dem hade vi kanske kunnat börja snacka film. Och så kanske lite mer kemi mellan de där två som egentligen skulle vara hals över huvud kära i varandra.

  • Niklas Lundqvist

   Blev också gradvis alltmer uttråkad av sexscenerna och håller med om att personkemin var obefintlig. Det kändes alltför tydligt att Ana och Christian bygger på karikatyrer från en sexfantasi, vilket kanske fungerar okej i skräplitteratur men definitivt inte i en långfilm på dryga två timmar.

   Fotot var rätt snyggt, men det var väl också allt.

  • Tommy Jansson

   För mig var det som att titta in i ett akvarium. Gulligt men kanske lite trista fiskar.

  • Fanny Jähnke

   Håller med dig! Sexscenerna, och frågeställningarna kring dem, hade kunnat utvecklas till något intressant, men blev istället vanliga och tråkiga.

 • Fiffi

  Heja Tommy! Håller med, den var inte alls så pjåkig.

  • Tommy Jansson

   Duger i krig (vapenvila). Men nu vill jag se den i 3D!

 • Skämskudde på er sketch! LOL. 😉

  50 shades tyckte jag var ganska rolig (att se) så jag är på Tommys sida.

  • Niklas Lundqvist

   Kravet från regissören (Tommy) var att göra dialogen så snuskig att den skulle få lyssnarna att inte bara rodna, utan även i panik slita ut hörlurarna från öronen. Verkar som vi lyckades delvis i alla fall 🙂

   • Carl

    Ser fram emot en swedad fullängdsversion.

   • Fanny Jähnke

    Instämmer med Niklas, det känns skönt att höra att du skämdes av den! Själv har jag inte vågat lyssna på den…

  • Tommy Jansson

   Tack Mr. J! Visste att jag kunde lita på dig och Fiffi. En mysig skämskudde var det genom hela filmen.

 • I serietidningarna finns redan varianter på i princip alla superhjältar. Så det finns Spider-Woman, Superwoman, Batwoman. Sen är Thor för tillfället en kvinna i serien, också. Så problemet är inte att det inte finns serier och karaktärer att bygga filmer på utan att filmbolagen inte vågar satsa på något som inte är en bombsäker kassako. (och att biopubliken inte går på saker som de inte känner till. Det håller ju kanske på att ändras i och med Guardians of the Galaxy)

  Miles Morales, som både har afroamerikansk och latinamerikansk bakgrund, är Spindelmannen i det alternativa Ultimate-universat. I det “normala” 616-universat har det bara varit kritvita (så vitt jag vet), däremot hade Dr. Octopus medvetande bytt kropp med Peter ett tag, så att han var Spindelmannen.

  Apropå att låta publiken bestämma, i Batmanserierna lät man 1988 läsarna bestämma huruvida Jason Todd (Robin för tillfället) skulle dö eller ej till följd av en misshandel av Jokern. De som ville han skulle dö vann med knapp marginal.

  • Fanny Jähnke

   Du har rätt i att det finns gott om kvinnliga karaktärer, men jag tror att man måste börja med att förändra vilka som jobbar med filmerna. Det är logiskt att män väljer att göra film om män, medan kvinnor gör film om kvinnor (självklart finns det gott om undantag). Att publiken sen skulle välja att se Thor före Spider-woman är ett annat problem. Men att så är fallet vet vi inte förrän det har prövats. Vilket man inte vågar göra eftersom att man satsat på välkända kort, som du säger. Detta problem har alltså extremt många lager och det är oklart vart man ska börja förändra.

   Intressant med Batmanserien då publiken fick bestämma! Det hade jag ingen koll på. Personligen hade jag ändå blivit galen på att publiken troligen hade valt fel. Vi vet ju inte hur historien hade fortsatt om han överlevde…

   • Att det i slutändan är cheferna som bestämmer vilka filmer som ska göras stämmer så klart, men jag tycker ändå man kan dra lite slutsatser om hur publiken reagerar på nya saker genom att titta på vilken typ av filmer som (mestadels) drar in mest pengar. Det är uppföljare, reboots, remakes och filmer baserade på böcker/serier. Allt som oftast skjuts nytänkande idéer ner, av både publik och chefer.

    Men jag håller med om att gubbväldet är ett problem. Hur många filmer om män, av män, för män tål världen egentligen? Tyvärr allt för många.

 • Mysig skämskudde! Helt rätt uttryck 🙂 jag tycker att både Jamie dornan och dakota johnson skötte sig och spelade sina roller bra med glimten i ögat. För mig var det en överraskande rolig film, och instämmer med Tommy. Två öl i kroppen och den här filmen så blir man lite glad. Slutscenen var lysande. Könsrollsfördelningen var så fantasilös att det bara kan ursäktas som en fantasi. Kul avsnitt för övrigt, roligt att lyssna på.

  • Fanny Jähnke

   Kul att du var lite nöjd med filmen ändå! Jag förstår vad du menar med att huvudrollsinnehavarna spelade rollerna med glimten i ögat, något som jag snarare tolkade som att de inte alls trodde på karaktärerna vilket ledde till trams.

   Tack för beröm om avsnittet också ^^

   • Fast jag tycker inte det blev tramsigt, utan underhållande! Sen fanns det ändå lite allvar under ytan som gjorde att jag trodde på karaktärerna. Det ska bli intressant att se om filmen, och va lite mer medveten om vad man ser. Mitt spontana intryck direkt efter filmen var att jag var överraskad över hur två timmar bara försvann.