Episod 13 – Avengers: Age of Ultron

I episod 13 bjuder vi in Marvel-fantasten Evelina Boberg för att styra upp diskussionen kring en av årets största filmer. Serietidningstips och en skärskådning av Marvel Cinematic Universe leder slutligen fram till en recension av Avengers: Age of Ultron.


Några av våra filmspanarvänner har också recenserat Age of Ultron. Det kan läsas här:

avatar Tommy Värd
avatar Niklas Värd
avatar Fanny Värd
avatar Evelina Gäst
Johan

Om Joss Whedon och Kevin Smith fick en unge hade han hetat Johan. Johan hade dyrkat sina föräldrar på ett väldigt osunt vis.

 • Sofia

  Jättebra upplägg med före och efter och en stor eloge till gästen Evelina som bistod med så mycket Marvel-kunskap! Enigheten tycks vara stor om att Scarlet Witch är ett roligt nytillskott medan Quicksilver…not so much. Jag är helt enig med Tommy om att denna uppföljare var bättre än den första Avengersfilmen.

  • Niklas Lundqvist

   Tror det var jag som sa det och att Tommy var mest likgiltig inför båda… Men roligt att vi är överens och att du diggade upplägget 🙂 Evelina är en kunskapsbank som heter duga!

 • Intressant om skurkar som inte funkar, eller är tråkiga helt enkelt. Håller med om att Ultron inte var nåt vidare. Är inne på Fannys spår där (det var väl Fanny?), som konstaterade att skurkar bara är med i en film så de hinner aldrig byggas upp ordentligt. I alla fall är det nog orsaken i serietidningsfilmer där så mycket annat ska klaras av. I andra filmer (typ skräckisar/thrillers) så finns det väl mängder av exempel på läbbiga skurkar (Hannibal Lecter, Anton Chigurh). Jokern i Heath Ledgers skepnad är väl allmänt sett som lyckad vad gäller serietidningsskurkar.

  Själv var jag inte så förtjust i Avengers 2. Kan bero på viss mättnad. Till skillnad från Niklas så har jag kollat på alla MCU-filmer hittills. Den jag gillar klart bäst är Winter Soldier!

  • Niklas Lundqvist

   Håller med om att Winter Soldier var klart bäst av Phase 2-försöken. Hoppas nu på att Ant-Man blir en mer jordnära historia som välbehövlig kontrast till Avengers 2.

   • Ja, vi får hoppas Ant-Man drar sitt strå till stacken för att hålla den mer jordnära. 😉

    • Niklas Lundqvist

     Haha, slutar aldrig imponeras av ditt vitsande 😉

 • @Evelina: Jag har bläddrat i Ms Marvel ett par gånger när jag stått i SF Bokhandeln och nu senast på Forbidden Planet i London. Om det är någon Marvel-serie som tilltalar mig så är det den. Känns fräsch och modern. Härligt nördig insats i podden för övrigt!

  @niklaslundqvist:disqus “Är det nån mening att se de andra filmerna?” … ha ha. Känner samma sak, så jag är glad att du ställde frågan. Själv blev jag mest nyfiken på Thor efter att nu ha sett min andra Avengers-film (Ultron alltså, den första jag såg var Iron Man vilken jag inte var så förtjust i), men jag blir inte ett dugg sugen på Captain America. Han är så tråkig att klockorna stannar. Siktar på att se första Avengers och Thor iaf.

  • Niklas Lundqvist

   Ibland måste man våga ställa de jobbiga frågorna 🙂 Håller med om Captain America är alldeles för präktig för att vara intressant öht. Måttligt imponerad av hans superkrafter för övrigt, han är ju bara en dopad soldat?

   • Carl

    Så kände jag efter första CA-filmen, men Winter Soldier ändrade lite på det. Jag tycker att just hans präktighet är det som gör honom intressant. Han är en kvarleva av någon sorts amerikanskt ideal som fortfarande färgar nationens självbild, men som är helt främmande i dagens samhälle. Det tycker jag är långt mer intressant i längden än explosioner och animerade rymdvarelser.

    • Kloka ord där från Carl. Du borde lyssna på dem @cecilia_burman:disqus. Winter Soldier är nämligen den bästa av alla MCU-filmer hittills. Ok, Cap Am 1 var kanske ingen höjdare men tvåan var riktigt underhållande.

     • @cecilia_burman:disqus Se ovan.

     • @Niklas @Carl @Jojjenito: Jag måste erkänna att CA fick lite uppståndelse i första Avengers-filmen som jag nu sett. Så jag skulle kunna tänka mig att se nån av hans filmer. Men kan man se CA: Winter Soldier utan att ha sett CA: The First Avenger ? Nu är jag iofs ingen vän av ordning eftersom jag har sett alla filmer huller om buller, men en gång kanske man ska göra rätt 😉

      Angående hans superkrafter, Niklas, hör jag Tony Stark tala genom dig? 😉 Men det finns ju många superhjältar som är resultat av mer eller mindre misslyckade experiment, såsom Hulken, Spindelmannen, mutanterna X-Men och Dr. Manhattan i Watchmen. Det gör dem väl inte mindre inressanta bara för det, eller?

 • Väldigt tidigt i lyssningen, men ett par kommentarer vad gäller svenska namn:

  Daredevil har också hetat Demonen på svenska. Det är ju svårt att få till ett passande namn, man vill ju egentligen ha en kombination av Våghalsen och Demonen med tanke på hans engelska namn och hans dräkt.

  Det är vanligt att folk klagar på att Batman heter Läderlappen på svenska, men klaget är egentligen ogrundat. Läderlappar är en familj till ordningen fladdermus. Alla fladdermöss som finns i Sverige är läderlappar. Så att kalla Batman för Läderlappen är ju jättevettigt.

  • Nästa kommentar: Precis som Evelina säger så får man bara dyka in och börja läsa nån serie man är intresserad av. Man kanske är lite förvirrad i början men inom ett par nummer fattar man vad som händer. De flesta superhjälteserier bygger sina historier i bågar om 5-6 nummer så för varje ny båge brukar det inte vara några problem att hänga på.

   Vill man verkligen börja “från början” är det relativt lätt eftersom både DC och Marvel rebootat hela skiten de senaste åren.

   Tips på X-menserier skulle jag säga New X-men av Grant Morrison eller Astonishing X-men av Joss Whedon. De är bägge nystarter, tänkta för nya läsare och begränsade i längd.

   • Jag fortsätter prata till vakuumet: Mitt problem med Marvel-universat är att det inte finns några “stakes” (som känns verkliga i alla fall), utan varje film blir bara en transportsträcka till det lilla klippet i eftertexterna som bara hintar om kommande filmer. Jag skulle vilja ha en mindre story som inte har med allt det andra att göra där världen inte måste vara på väg att sprängas i slutet.

    Är nog därför Winter soldier eller Guardians of the galaxy funkar bättre än de flesta andra filmerna (även om det blir planetsprängarplot på slutet ändå). Det är något annorlunda.

    För mig var Avengers 2 sådär. Jag tyckte inte humorn funkade, störde mig på att alla skulle komma med snabba oneliners. Det gjorde att de kändes som sämre kopior av Tony Stark snarare än unika karaktärer. Fattade inte poängen med att ha med tvillingarna över huvud taget. Dom skulle man lätt kunnat klippa bort helt.
    Håller också med om att Ultron var tråkig. Trist också att slutstriden blir i en stad med horder av namnlösa, identiska skurkar som man bara kan meja ner.

    Och det är skrattretande att de inte kan hitta på nåt bättre att göra me Black Widow än att göra henne till ett love interest. Det var ju lite det hon var i Winter soldier, också. Ska inte Joss Whedon vara bra på starka kvinnliga karaktärer?

    • Niklas Lundqvist

     Tack för alla serietipsen!

     Jag tycker också att det är för låga insatser och att Age of Ultron kändes lite som en transportsträcka. Visst, några nya hjältar har introducerats, men det känns som att storyn står och trampar på samma ställe som när första filmen slutade.

     Avengers som koncept har sjunkit in för mig nu, så jag hade lättare att smälta den här än första, där jag störde mig på att allt och alla hyllade den som en av de bästa serietidningsfilmerna någonsin. Känns dock skönt att Whedon lämnar över nu, Russo-bröderna kan förhoppningsvis bidra till att insatserna höjs till de två avslutande delarna.

 • erik thulen

  Hej!

  Uppskattade Joel mycket, väldigt kul med gäst! Extra bra att han oftast tycker tvärtom (men här verkar han mest hålla med 😛 ) det blir ju mer dynamiskt så.

  Lite kommentarer:

  Innocence s02e14

  Vill bara poängtera hur sjukt bra Giles är, både skådespelaren(helt klart min favoritkaraktär, och Spike, och Byffy såklart) och som karaktär. Joss är verkligen före sin tid med att faktiskt kommentera olika händelser, som t.ex. att inte slut-shamea Buffy och uttryckligen säga att hon har hans stöd OCH respekt. Känns ovanligt fräsht om jämför med andra serier en tittar om på som bara blir unknare och unknare ju mer tiden går. Det håller otroligt bra(förutom kanske Xander som ju väldigt grisig och grov haha, t.ex. helt öppet insinuerar/föreslår att Buffy ska lap-dancea vid något tillfälle, minns inte i vilket sammanhang men det känns ju sådär).

  Vill också tillägga att det är väl också ett hemskt scenario för killar med sex och prestation? Ni menar det säkert inte så, men det sades flera gånger att det är hemskt för tjejer, fattar att det är en “allmän” bild men jag känner personligen igen mig mycket i det och tycker den scenen är väldigt stark när Angel är taskig mot Buffy…

  Phases s02e15

  Fattar inte heller moonpie-skämtet haha, hittar bara att det är en sorts kakor? Men behöver inte fatta, Giles är ett geni i sin engelskhet!

  Håller med om att varulvsdräkten är ganska B, men som konstnär och hantverkare måste jag ändå säga att jag är imponerad av hur avancerad masken är även om det uppfattas som B. Den blinkar ju tillochmed! Gillar Oz mycket, är helt med Johan att Oz och Willow funkar väldigt bra ihop och att han gör sin bästa roll här, som par passar ju dom typ bäst av alla i hela serien(fast så tråkigt att Giles och Mrs Calendar inte får till det…), fast Spike och Dru är också väldigt bra.

  B & b & b s02e16

  Jag tolkar faktiskt det lite annorlunda med Cordy och kärleksförtrollningen. När Xander ska ta något som är hennes så tar han ju tillbaka halsbandet, alltså är det ju inte hennes längre. Därför blir förtrollningen fel, antingen för att den då inte funkar som den ska eller helt enkelt påverkar alla tjejer, och att Cordy också drabbas av förtrollningen men hon är ju uppenbarligen redan kär i Xander/älskar honom så för henne blir det ingen skillnad. Sedan blir hon ju inte lika galen som alla andra, Willow med yxan t.ex. haha, men när en är kär blir en ju galen och hennes kärlek har ju vuxit fram så hon kan ju hantera den. Det kanske inte är så det är menat att tolkas men så fattade jag det i alla fall nu när jag tittade om på avsnittet.

  Och JA, Xander är som Ron, den liknelsen flög förbi lite i pratet men han har ju samma emotional range, dvs “the emotional range of a teaspoon” hehe. Väldigt kul att ni hittar så många liknelser till HP, är tom mer fan av Harry än Buffy (måste erkänna att jag har en HP-tatuering, om än väldigt liten)

  • Ok, då hoppar vi tillbaka till säsong 2 i skallen. Hmmm. Känns som så länge sedan…

   Visst är Anthony Head som Mr Giles helt underbar. Det är nog min favoitkaraktär över hela serien!

   Sen gillar jag att alla i serien automatiskt accepterar Buffy som den starka i gänget, att hon är ledaren. “Trots” att hon är “just a girl”. Och att showen inte ens lägger en massa möda på att kommentera detta faktum. En av de bästa “detaljerna” med denna serie.

   Kommer inte ihåg vad vi sa om moonpie, men var det inte bara ett skämt för att visa hur brittisk han är, Mr Giles?

   BBB är starkt undereskattat!

   Xander=Ron? Sa vi detta? Bra av oss i så fall. Den obligatoriska Harry Potter-referensen! 🙂 Har du varit på Harry Potter-utställningen i norra London? Där de spelade in filmerna och nu har en bad ass utställning. Kan rekommenderas!

   • erik thulen

    Ja jag förstår det hehe, men för dom som lyssnar om är det ju färskt 😛

    BBB verkligen underskattat, hade för mig att det var ett sådant avsnitt en vill hoppa över men det var ju riktigt kul! Och kul att sedan lyssna på er, det ger faktiskt mer djup åt avsnitten i efterhand, och mer skratt!

    Jaaaa, WB-studios, var där hösten -12. En av de bästa dagarna i mitt liv! Trodde det skulle vara plojigt, men förutom honungsölet som absolut inte va bra så ju allt annat heeeelt magiskt, no pun intended 😀 Otroligt fint och så coolt att få börja touren genom stora hallen!

    • Jaaa! När filmduken drogs undan och man helt plötsligt var precis utanför dörren in till stora hallen. Gåshud. Jag har vänner som började gråta där…