Världen runt på 30 filmer

Filmvärlden är stor men alltför ofta faller man tillbaka i ett bekvämt och bekant utbud från endast en liten del av världen. Därför tillägnas en hel månad åt en forcerad resa runt om i filmens värld.

Senaste Filmspanarfilmen var argentinska Wild Tales och en del av snacket runt filmen gällde huruvida vi någonsin sett en argentinsk film tidigare. Det är en lika absurd som relevant fråga. Filmvärlden verkar ibland klaustrofobiskt begränsad till kanske ett tiotal länder och kanske hälften om man inte vill klassas som pretentiös cineast.

För att råda bot på detta hålls en årlig utmaning bland användarna på Letterboxd. Utmaningen är helt enkelt att se 30 filmer från 30 olika länder under en månad (och skriva något om dem). Det är ett ypperligt tillfälle att komma ikapp med gamla storverk man inte tagit sig för att se eller att beta av senaste årens Oscarsnominerade icke-snackisar.

Förra året genomfördes utmaningen under maj månad. Enligt SFI:s biografstatistik visades ca 90 filmer från 20 olika länder under den månaden, varav 35 från USA, 19 från Sverige och 11 från Frankrike. Film är ju bäst på bio, men det finns naturligtvis ingen marknad för etnisk diversifiering. I år genomförs utmaningen under mars och det matchar väl med biofönstret för fyra av fem filmer nominerade för främmande språk-Oscarn.

Månaden är inte helt slut än så jag återkommer med en sammanfattning av årets höjdpunkter och bottennapp senare. Ett antal filmer från föregående år som man kanske kan ha missat och är värda att nämna följer här.

xala2Xala (Senegal) av gamle räven Ousmane Sembène är kanske mer intressant än bra. Med till synes minimal budget och erfarenhet har man knåpat ihop en sylvass satir om ett land som nyss blivit fritt från sin kolonialmakt.

 

screaming manA Screaming Man (Chad) är ett drama om en gammal man som lever ett behagligt liv och bara vill hålla kvar i det lilla han har. Det visar sig svårt när krig rasar någonstans i horisonten och ständigt kryper närmare. Mycket sevärd och uppmärksammad i Cannes.

 

sidewallsSidewalls (Argentina) är en lättviktig romantisk historia om grannar som är som gjorda för varandra men där oddsen att de faktiskt träffas i ett modernt Buenos Aires inte är särskilt goda. Historien kopplas till stadsarkitekturen och kommenterar på kommunikation i dagens uppkopplade samhälle. När man aktivt söker upp film från fjärran länder så kan det vara en bonus när själva platsen så aktivt vävs in i filmen.

4-months,-3-weeks-and-2-days-poster4 Months, 3 Weeks, 2 Days (Rumänien) är knappast någon okänd pärla, men det kan understrykas att det är en fantastisk film. Det är inte bara en stark historia om omänskliga förhållanden i en totalitär stat utan också oerhört skickligt berättad med kamerans hjälp.

 

soy-cuba-posterI Am Cuba (Cuba) är en bortglömd pärla som både Martin Scorsese och Mark Cousins gärna lyfter fram. Det är påkostad och fantastiskt cinematiskt ambitiös Castro-propaganda gjord av Sovjetisk expertis. Jag föll pladask för detta mästerverk.

 

HAHAHA-p1Hahaha (Sydkorea) var kanske ett fegt val eftersom jag visste exakt vad jag fick på förhand. Det vore dock olikt mig att inte ta chansen att pusha lite för Hong Sang-soo när jag får chansen. Det här är knappast hans bästa film, men den är väldigt lättillgänglig och kan vara en vettig inkörsport.

the hero

The Hero (Indien) är en av Satyajit Rays mindre populära filmer. Jag är en stor sucker för filmer som utspelas ombord på tåg så detta var en klockren introduktion till Ray för min del.

 

beautravailBeau Travail (Frankrike) är inte heller särskilt okänd men det kanske finns de som jag som inte hade kommit till skott och sett något av Claire Denis. Ett spännande och väldigt vackert perspektiv på främlingslegionen med en alltid lysande Denis Lavant.

 

neighbouring soundsNeighboring Sounds (Brasilien) är ytterligare en sydamerikansk film med stadsarkitektur i fokus. Här handlar det om klassklyftor som överlever urbaniseringen i norra Brasilien. Det verkar vara ett populärt tema i filmer från regionen kring Recife, som framställs som en obehagligt steril och dystopisk skapelse.

TONY_tony2

The Temptation of St. Tony (Estland) är en härligt surrealistisk historia med religiöst tema. Som om inte det vore nog så dyker både Sten Ljunggren och Denis Lavant upp i filmen.

 

Fullständiga listor och länkar till recensioner av respektive års 30 filmer hittas här:
2013 års filmer
2014 års filmer

Carl

Förutom att skriva om film (helst asiatisk) så är han grym på att kvalitetssäkra övriga skribenters texter. Carl är aldrig bitter (även om det kan verka så).