Cowboy Bebop: The Movie

Första gången jag såg Cowboy Bebop så tyckte jag huvudkaraktären Spike var det ballaste i hela rymden. Men håller Cowboy Bebop att se om nästan 20 år senare?

Cowboy Bebop: The Movie är en film som gjordes strax efter att den tecknade tv-serien avslutats. Men utspelar sig strax innan seriefinalen. Eftersom filmen är så tajt kopplad till tv-serien så dras en del paralleller till den nedan,  dock helt spoilerfritt!

Om man ser filmen utan att ha sett TV-serien så tror jag det kan kännas som om man inte får komma innanför skinnet på Spike och hans crew. Och det tror jag är by design och något som är lite av en grej med hela serien. Man får genom serien små nycklar till karaktärerna som gör att man förstår deras inre värld lite bättre.

Spike, Edo, Jet, Ein och Faye
Spike, Edo, Jet, Ein och Faye

Om man besöker filmen med hela tv-serien i ryggen så är man utrustad med en hel vaktisknippa. Även om filmen är helt fristående så förhöjer nog detta vaktmästarrassel filmen en hel del. Exempelvis kan nog antagonisten Vincent framstå som en ganska generisk big bad som vill utrota mänskligheten. Men om jag får gå loss fritt lite med knippan så skulle man kunna se Vincents något over the top dåliga sidor som de dåliga sidorna hos Bebops besättning fast upphöjt till… …en hög siffra. Och att de då inte “bara” slåss för att rädda världen (Mars) utan också mot sina egna tillkortakommanden.

Detta bounty hunter crew med hjärta har många likheter med Firefly. Men där Firefly blandat den skitiga Western med Kinesisk kultur så har Cowboy Bebop blandat den med arabisk (eller amerikansk i tv-serien).

Men det finns fler lite intressantare kopplingar till Firefly. Både kaptenen Mal och Spike har ett våldsamt förflutet som de tampas med och att deras strategier är snarlika. Båda tycker att det rimligaste är att ta några steg bort från känslorna bak mot apatin. Och precis som i Firefly så lyckas skeppets besättning få deras kapten att aningslöst kliva fram några steg utan. Det är väl iofs Jet som är kapten på Bebop.

Malcolm Reynolds och Spike Spiegel
Spike Spiegel och Malcolm Reynolds
Av: PAPERBEATSSCISSORS!

Även om jag fintolkar mycket av det som händer i filmen så är ju just den faktiska handlingen filmens svaga punkt. Trots att det är ganska enkel plot så var det klurigt att hänga med i vad som faktiskt hände. Och det var svårt om äns möjligt att förstå karaktärernas handlingar.

Så står sig Cowboy Bebop idag? Jag tycker nog inte att Spike är fullt lika ball längre. Snarare ganska tragisk och trasig. Men att Cowboy Bebop har mer djup än vad mitt tonåriga fanboy-jag kommer ihåg är långt ifrån en dålig sak.

Spike

 


Jag såg Cowboy BebopFilmhuset med ett gäng Filmspanare. Här kan du läsa deras recensioner:

Johan

Föredetta poddare i "Har du inte sett den?"-podden, Buffypodden och Shinypodden. Sporadisk skribent.