Flottens besättning

Flotten

Den smågalna antropologen Santiago Genovés försöker hitta roten till vad som driver människans våldsbenägenhet. Dock har han en del tveksamma metoder i sin verktygslåda.

Till en början känns Santiagos lite galna experiment ganska spännande och intressant. Förutom att skicka ut ett gäng människor isolerade på en liten flotte över atlanten så har han, som om flotten vore hans schackbräde, placerat ut pjäser för att optimera för våld och intriger.

Flotten påminner faktiskt en hel del ett Big Brother-hus. Fast förutom att deltagarna hela tiden övervakades och inte hade något direkt privatliv så hade Santiago även tillgång till deras inre tankar. För i experimentet ingick även att skriva om ens känslor och hur de kände inför de övriga deltagarna. Ett exempel på hur skoningslösa frågorna kunde vara är exempelvis “vem irriterar du dig mest på och varför?”.

Förutom en väldigt intressant premiss så har man varit lite innovativ i utförandet av dokumentären också. Istället för att som brukligt klippa mellan arkivmaterial och “talking heads” så har man här rekonstruerat flotten på ett väldigt stilistiskt vis. Och sedan låtit de gamla deltagarna av experimentet prata om sina upplevelser kring experimentet på rekonstruktionen av flotten.

Experimentet hade alla förutsättningar att urarta i en katastrof. Santiago ville tända lampan inne i vårt mörkaste rum men frågan är om han inte istället irrade bort sig och råkade lysa upp vårt ljusaste.

Henke från Fripps filmrevyer  har ett annat perspektiv på dokumentären

Johan

Föredetta poddare i "Har du inte sett den?"-podden, Buffypodden och Shinypodden. Sporadisk skribent.