Guardians of the Galaxy Vol. 2

Jag har nog inte helt lyckats tända av från min Buffy high. Det var inte många scener som jag inte ställde rakt mot motsvarande Buffy-scener. Men vilken av dessa icke blodsbundna familjer skulle jag helst spendera min tid med?

För det första som slår en är att James Gunn i denna uppföljare just vill knyta ihop en familj. Star Lords utforskar sina rötter (orkar inte komma på nåt skämt om Groot ;( ) och inser att han redan har en familj.

Öppningsscenen vs. The Zeppo. Groot går runt och dansar medan apokalyptiska strider pågår i bakgrunden. Har Gunn förbrukat skämtet att dansa sig ur allvarliga situationer? Gränsfall. Baby Groots gullighet förlåter en del. Men mycket av det man gillade i ettan gör Gunn här igen fast med Spinal Tap-volym. The Zeppo är mitt favoritavsnitt av Buffy och är det avsnitt där Xander hittar sin plats i världen samtidigt som Buffy-familjen bekämpar apokalypsen i bakgrunden. 1-0 till Buffy. Sluta plagiera dig själv Gunn.

Hjältepanoreringen som kan ses i både sista avsnittet av Buffy och Whedons The Avengers. Den gör sig helt klart bäst med hög budget. 1-1.

Vardags-banter i stressiga situationer. Här är det tusan svårt att välja. Att möblera en förstenad Dawn i knasiga positioner medan en slemmig Gnarl äter på Willow. Eller att fråga runt efter tejp när ett krig rasar. Fortfarande 1-1.

Något som var aningen fisigt i båda. Ska vara så abstrakt i min beskrivning som möjligt här men i slutet av både Buffy och Guardians får vår hjälte helt omotiverat bara random krafter av någon krystad insikt. Minuspoäng för båda. 0-0.

 

Du kan aldrig gissa vad som hände sen!
Du kan aldrig gissa vad som hände sen!

Att punktera allvaret ur ett hero-shot genom att knocka hjälten/antihjälten. Whedon är tveklöst experten här. 1-0 till Buffy.

För övrigt känns det som om det fanns många intressanta och flummiga sci fi-idéer. Jag älskade den skrikiga humorn i filmen. Men som andra Filmspanarvänner noterade så var den ganska barnslig och tog ganska mycket plats. Och lyckades dölja scifi-flummet som känts mest Infinity Gauntlet genom alla Marvel-filmer hittills. Speciellt om man tar med den intressanta cameon från Stan Lee.

Bizarre humor och flummiga scifi-koncept har man lyckats med innan (Rick and Morty, Liftarens guide till galaxen) så jag funderar på om Gunn bara var lite för feg här. Kunde han inte tagit i vad gäller det konceptuella på samma sätt som han gjort med humorn.

Jag gillar inte att dödsfall saknar tyngd. Till och med i Troma-filmer så stör jag mig på det. Arvet från Gunns Troma-period märks lite i alla fantasifulla sätt folk dör på men av någon märklig anledning störde jag mig inte på det. Kanske har min hjärna gett upp och normaliserat det. Kanske var jag full.

The Body är också mitt favoritavsnitt av Buffy. Det är svårt att skildra så svåra situationer som förluster av nära. Och även om inte Guardians kommer upp i Buffy-nivå här så gjorde dem ett riktigt bra jobb. Jag hoppas Marvel-filmerna och framtida Guardians filmer fortsätter i den andan. 2-1.


Andra filmspanares åsikter

Johan

Om Joss Whedon och Kevin Smith fick en unge hade han hetat Johan. Johan hade dyrkat sina föräldrar på ett väldigt osunt vis.

 • Carl

  Känns inte öppningen ganska mycket som att animatörerna gjorde en Pixar-kortis för att visa arbetsprov på Lill-Groot?

  • Verkligen! Vågar man hoppas på en Despicable Groot? Iofs inte pixar. Groot-E kanske?

 • Fiffi

  Eftersom jag inte sett Buffy hänger jag inte riktigt med på dina referenser men jag ser betyget och gör en high five! ;)

 • Buffy high? Hehe. Känner igen det där…

  Kul format med “death match” mellan Gunns film och mästarens förlagor. Jag anar en slakt av den gode Gunn. Låt mig delta i skojigheterna…

  Vilken icke blodsbunden familj skulle jag helst spendera tid med? Besättningen på Serenity.

  Öppningsscenen vs. The Zeppo? The Zeppo såklart. Utan tvekan.

  Hjältepanoreringen? Bästa jag sett är den Joss gjorde på planeten Miranda i filmen Serenity. Den som slutar med en inzoomning på Wash… och Jayne säger:
  – She’s right! Everybody’s dead! This whole world is dead for no reason!
  http://www.imfdb.org/images/thumb/1/12/Serenity_MP5K_03.jpg/600px-Serenity_MP5K_03.jpg

  Vardags-banter i stressiga situationer? Svårt att hitta någon bättre än den du nämnde med Dawn och Willow. Ouch, vad äcklig den scenen är. Youtube-klippet!

  Att punktera allvaret ur ett hero-shot? Du nailar det igen. Spike, vilken dåre! Klippet!

  Begravningen i Guardians Vol2 vs. The Body?? LOL…

  0-6

  Not: klart du var full! :-)

  • Klart jag var full! Not!
   Blev ju väldigt sugen på den där Firefly-serien nu. Hoppas att det inte var en spoil i det där citatet :O

 • Sofia

  Given kontrastering, spännande att vi ändå var fler som uppfattade Whedon-vibbarna :) Eller också är det kanske så att jag också saknar min Buffy-fix? Men ska man tolka det som ett utslag av din Buffykärlek att filmen ändå fick ett så pass högt betyg trots att TV-serien gick vinnande ur striden?

 • Carl

  Med lite perspektiv (en omtitt) så är jag tacksam att du skrev denna och inte jag.

  • Wat? Varför tittade du om? Kände du att du missat nåt? Livet är för kort för att traggla sig igenom saker man inte gillar.

   • Carl

    Inte då. Det är väl just sådant man behöver ge mer uppmärksamhet så man kan omvärdera och uppskatta?

 • Oväntat jämnt mellan Guardians och Buffy får man väl säga.

  Avslutningen med begravningen tyckte jag inte kändes värdig.