Home Again

En film lika blek och förglömlig som titeln antyder, vilket tvingat fram den mer ironiskt tilltalande översättningen Kärleken flyttar in. Det är alltid trevligt med svenska titelöversättningar med lite ambition, även om det är något av en varningsflagga att man ser associationen med Maid in Manhattan som en fördel. Det fanns en tid då Reese Witherspoon kunde leda en romcom till framgång, men nu är hon över 40 och förpassad till samma skräphög som J-Lo. En skräphög som är förvirrande för riktiga människor, men i Hollywood blir utgångspunkten direkt defensiv och revanschistisk eftersom en dylik överårig person egentligen bör ha dragit sig tillbaka från rampljuset.

Att filmen är blek kan också syfta på den totala bristen på etnisk diversifiering. Filmen är skapad som en hemmafrufantasi för en reaktionär vit övre medelklass, vilket direkt känns obehagligt på ett sätt som knappast är en fördel för något som borde vara lättsam underhållning. Samtidigt som det finns något konservativt över Klorin-casten så är det en modern historia för en oromantisk narcissistera. Skilsmässa är den nya normen och man behöver inte längre porträttera mannen som särskilt osympatisk för att göra förkastandet av mänsklig intimitet till ett lyckligt självförverkligande (även om mannen förstås fortfarande står för notan).

Att det är den inflyttande egenkärleken som titeln anspelar på är inte givet från början. Istället domineras filmen av en obekväm fantasi där inte mindre än tre yngre filmskapande bros tillsammans fyller rollen som den äkta mannen borde klara själv. Detta verkar spegla de självpåtagna kraven hos målgruppens martyrer likt Bad Moms m.fl. pseudofeministiska soccer mom-filmer. Kompromisser existerar inte utan alla kan få allt, och om de inte gör det så är de misslyckade och bör skämmas.

Möjligen finns det en medveten tanke bakom att de tre gossarna har en skådespelarstil som tagen från en medioker såpopera med drag av pojkband. För en som inte sitter och blänger på såpor och suktar efter deras drömlika figurer framstår det dock som mer förnedrande för Oscarsvinnaren Witherspoon att hamna i detta sällskap. Och det är knappast ett steg på vägen ur denna frysbox då filmen inte bara saknar skådespelartalanger och givande relationer utan också den humor och charm man tidigare kunde ta för givet från Legally Blonde-stjärnan. Som tidsmarkör torde dock filmen bygga upp visst värde över tid, särskilt om kärleken faktiskt börjar flytta tillbaka in i mänsklighetens medvetande.


Tyvärr har ytterligare ett antal Filmspanare sett detta skräp:

Carl

Förutom att skriva om film (helst asiatisk) så är han grym på att kvalitetssäkra övriga skribenters texter. Carl är aldrig bitter (även om det kan verka så).