Pablo Neruda

Neruda

Det verkar som om poeten, kommunisten, tjejtjusaren och nobelpristagaren Pablo Neruda har fått en biopic.

Men så var det inte riktigt. Om man ska se den här filmen ska man absolut inte, som jag, gå in med inställning att lära sig lite mer om Neruda. Utan snarare förbereda sig på att bli uppsvept i Nerudas och Larraíns poesi och drunkna i Gael García Bernals mörka ögon.

Istället för att täcka hela Nerudas liv får man en rejäl slice of Nerudas life. Denna slice saknar dock både fokus och riktning. Jag fick känslan att Larraín bara plockat saker som han tycker är coolt och rört ner i denna gryta. Helt utan tanke på vad det gör för storyn.

Tyvärr känns det lite som att Larraín försökt imponera mer på Neruda än på oss dödliga. Nästan som om Larraín idoliserat Neruda så pass mycket att han inte vågat problematisera honom över huvud taget.

Jag har ingen aning om vad man vill säga med den här filmen och jag tror inte ens Larraìn själv vet det. Vissa delar är så himla kompetent gjorda att det blir frustrerande att det inte var en köttigare historia.

Larraín verkar vara en sucker för biopics. Vågar man hoppas på att Victor Jara är på kö? För det finns kompetens här. Det är det ingen tvekan om. Lite mer fokus hade inte skadat dock.


Vad tycker andra?

Johan

Föredetta poddare i "Har du inte sett den?"-podden, Buffypodden och Shinypodden. Sporadisk skribent.