The Nice Guys

Är The Nice Guys början på slutet för actionstänkare som vill spränga världen, eller åtminstone New York, i luften?

Shane Black skrev redan 2001 ett första utkast till The Nice Guys. Efter en del tummande på manus och snack om tv-serie så lades projektet på hyllan. 13 år senare anslöt sig Ryan Gosling och Russel Crowe till projektet och bollen var i rullning igen.

Russel Crowe har i denna film förvandlat sig till någon slags John Goodmanifierad Sammo från Martial Law. Och Ryan Gosling en väldigt vit drunken master. Vet inte riktigt varför tankarna for iväg åt kampsportshållet för våldet i denna 70-talsosande påminner mer om Snatch än Shanghai Noon.

Inte bara har den här filmen ett grymt tempo. Det uppas även av att det då och då brakar loss stora spektakulära händelser i förbifarten i bakgrunden. Shane är också ganska bra på att leka med ens förväntningar. Man sitter hela tiden och är nyfiken på vad som kommer att hända här näst.

Nice Guys Ryan Gosling och Angourie Rice
Big Daddy och Hit Girl?

Råheten, komedin och framförallt relationen mellan Ryan Gosling och hans bad ass dotter gör att den andas ganska mycket Kick-Ass. Tyvärr prickar den även in Kick-Ass skeva tonalitet.

Man har ihjäl folk hej vilt ofta för ett gott skratt samtidigt som filmen vill att man ska känna för karaktärerna. I samma ögonblick som man i Kick-Ass kastar en kille i en mikrovågsugn så kastas även jag själv ut ur filmen. Jag älskar att se folk mikras lika mycket som alla andra. Nu ville jag ju dock se Kick-Ass och inte Austin Powers. Liknande dissonans är strösslad genom hela filmen och förutom att man tas ur filmen så tappar karaktärerna även en del trovärdighet.

Storyn var kanske inte heller knivskarp om man tänker tillbaka på den men de räddade i alla fall inte New York från en blå laserstråle. Jag skulle rekommendera att man inte tänker så mycket när man ser The Nice Guys utan bara lutar sig tillbaka och njuter av åkturen.

Jag hoppas att detta inte bara är startskottet för mer dialogdriven action, utan även startskottet för några härliga The Nice Guys-filmer. Både filmens slut och Shane själv har hintat om det.


Den här filmen såg jag tillsammans med mina härliga filmspanarkompisar. Här kan man läsa vad de tyckte om filmen:

Johan

Föredetta poddare i "Har du inte sett den?"-podden, Buffypodden och Shinypodden. Sporadisk skribent.